„Mintha csak vonalzóval rajzolták volna”

Agro Napló
Hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a GPS alapú, automata kormányzást biztosító eszközök, szoftverek. Misóczki István vezette cég, a ZOM Kft. mintegy 1200 hektár földet művel meg. Ekkora területen nem lehet a véletlenre bízni a föld megmunkálását, csakis megbízható, jó gépekkel, a legmodernebb technikával felszerelkezve érdemes dolgozni. Ilyen a precíziós monitor is, amiből a ZOM Kft.-nél már kettő is segíti a mindennapi munkavégzést. Misóczki Istvánnal, a Kft. ügyvezetőjével, és Illés Zsolt gépkezelővel beszélgettünk precíziós monitorral való munkavégzésről és annak előnyeiről.


Agro Napló: Régóta foglalkoznak mezőgazdasággal?

Misóczki István: Több évtizede ez a szakmám. Korábban is Zombán a helyi tsz-ben dolgoztam, a sertéságazatot vezettem, majd 2007-ben lettem a szövetkezet elnöke. Az állattenyésztés közben megszűnt, jelenleg csak növénytermesztéssel foglalkozunk. A Mezőgazdasági és Szolgáltató Szövetkezet Zomba három évvel ezelőtt átalakult, utódja a ZOM Kft. lett.

Illés Zsolt: Én 1993-ban kezdtem el dolgozni a szövetkezetnél, 2000-ben kiváltam és egy maszek cégnél kezdtem dolgozni. Mikor megalakult a Kft. három éve, visszajöttem és azóta is itt dolgozom.

A család is segít a  ZOM Kft. működésében?

M. I.: Igen, mert bár a két fiamnak vannak külön területei, ahol szintén növénytermesztéssel foglalkoznak, alapvetően együtt dolgozunk, segítjük egymást, ha kell. Az idősebbik fiam először nem a mezőgazdaságot választotta tanulmányai fókuszául – Testnevelési Egyetemre ment. Később azonban agráriummal kezdett el foglalkozni, a Kaposvári Egyetemre jár Növénytermesztési Szakra. A kisebbik fiam már az elejétől kezdve a mezőgazdaságban képzelte el a jövőjét, ő agrármérnökként, növényvédő szakmérnökként végzett. A két fiú már családot alapított, összesen négy unokám van. Ők még kicsik, a legidősebb most második osztályos, a többiek még óvodások. Reméljük, hogy később ők is követni fognak minket a pályán.

Merre található a ZOM Kft.?

M. I.: Tolna megyében, Szekszárdtól mindössze 16 kilométerre, Zombán található a gazdaság. Összesen 1175 hektárnyi területünk van, ami szintén a környéken elszórva fekszik.

Mi a Zom Kft. fő profilja, mivel foglalkoznak?

M. I.: Szántóföldi növénytermesztéssel. Az 1175 hektár minden négyzetméterét béreljük, és mintegy 100 hektáron végzünk teljes körű szolgáltatást, vetéstől egészen a termény szárításáig. Idén háromszáz-háromszáz hektáron termesztünk búzát és napraforgót, a maradékon pedig kukoricát. Tudni kell, hogy a környék, ahol gazdálkodunk rendkívül kedvező a kukorica számára. Kevesen emlékeznek már, hogy 1975-ben a Zombai Tsz az ország legjobb kukoricahozamát adta, itt volt először 100 mázsa/hektáros termésátlag az országban. Korábban a gazdaság 70%-án kukoricát termesztettünk, azonban a kukoricabogár megjelenése és az utóbbi aszályos évek tapasztalatai miatt jelenleg már csak 50% körüli a vetésterülete.


Mikor döntöttek úgy, hogy beruháznak egy precíziós eszközre?

M. I.: Januárban egy akció keretein belül vásároltuk meg a Topcon System 350 RTK rendszerét. Régóta gondolkodtunk már rajta, hogy beruházunk egy GPS alapú készülékre, de csak idén év elején jött el az ideje, hogy ezt meg is valósítsuk, az Axiál ugyanis tavaly decemberben hozta be az országba ezt a technológiát, ami a legjobb, legmodernebb a piacon.

I. Zs.: Régóta dolgozom már ilyen, ehhez hasonló rendszerekkel. Tapasztaltam hasznukat a munka során, ezért is örültem, mikor a Zom Kft.-nél is e technológia segítségével kezdtünk dolgozni.

Miért hasznos egy ilyen eszköz a gazdaságban?

M. I.: Mert rendkívül pontosan, jól dolgozik, ráadásul megkönnyíti a gépkezelő munkáját is, aki egy 12 órás műszak után – köszönhetően a szoftvernek – sem fárad el olyan mértékben, és napközben is sokkal könnyebben, frissebben tudja végezni a feladatait. Hiszen az efféle munkavégzés komoly koncentrációt igényel a gépkezelőtől, ezer dologra kell figyelni, hogy ne történjen hiba. Ez a precíziós rendszer pedig sok „gondot” levesz a gépkezelő válláról.

I. Zs.: Ez az eszköz GPS alapú, műholdas sorkövetéssel dolgozik. Rendkívül pontos, egyenes talajon 2–3 centiméter eltéréssel tudja vezetni a gépet. A többi, hasonló GPS alapú rendszernél sokkal pontosabban veszi a műholdjeleket az orosz műholdvétellel, a jó lefedettségnek köszönhetően pedig – mondani sem kell – kisebb a hibalehetőség. A gép így szinte a vezető nélkül is gondolkodik, nem kell folyamatosan a nyomjelzőt figyelnem, mikor a Topcon X30 monitorral dolgozom, és ahogy István is említette, sokkal frissebben tudom végezni a munkámat. A munka kezdetén betápláljuk a tábla adatait, a helyrajzi számokat és a koordinátákat, a gép pedig ennek megfelelően halad a táblán. Mindenre azonnal felhívja a vezető figyelmét, mindent azonnal jelez, ezért nem történhet hiba. Mutatja is valós időben a munkavégzést: a monitoron méterre pontosan satírozással jeleníti meg, mit csinál éppen a gép.


Mi mindenre jó a Topcon X30 monitor?

I. Zs.: Mivel rendkívüli pontossággal, egyenesen vet az eszköznek köszönhetően a gép, ezért vetéshez mindenképpen ajánlanám mindenkinek. Tavasszal 550 hektárnyi kukoricát és 100 hektárnyi napraforgót vetettünk el vele, tökéletesen, pontosan működött. Ezért ősszel, a búzavetéshez is biztosan használni fogjuk. De ezenkívül kitűnően alkalmazható talajlazításhoz, tárcsázáshoz is. Hasznos akkor is, mikor a növényvédő szereket juttatjuk ki, hiszen nincs feleslegesen kiszórt permet.

M. I.: Ezeken felül pedig megtakarítást is jelent, hiszen a pontosságának köszönhetően nincs pazarlás, csak annyi vetőmagot szórunk ki, amennyi szükséges, az üzemanyaggal is spórolni tudunk, nincsen egy feleslegesen megtett méter sem. Tehát viszonylag hamar vissza is hozza az árát. Éppen ezért rendeltünk még egyet nemrég, hogy ne csak egy traktorban használhassuk ezt a technológiát és a párhuzamos munkavégzéssel még hatékonyabbak lehessünk.


Akármelyik traktorba beszerelhető és alkalmazható az eszköz?

I. Zs.: Természetesen. A Topcon X30 univerzális, bármelyik gépbe pár óra alatt átszerelhető.


Mennyire nehéz kezelni a Topcon X30 monitort?

I. Zs.: Úgy gondolom, aki használ számítógépet, és okostelefont, annak gyerekjáték lesz elsajátítani a Topcon precíziós rendszer működését is. Ráadásul a 31 centiméteres átmérőjű, érintőképernyős monitoron megjelenő menü rendkívül egyszerűen kialakított, az egyetlen gombbal ellátott készüléket gyorsan meg lehet tanulni kezelni. A menü magyar nyelvű, testreszabhatóan állíthatom be rajta, milyen esetekben jelezzen, riasszon. Mivel én már viszonylag régóta dolgozom vele, most rajtam a sor, hogy megtanítsam a kollegáimnak a Kft.-nél, hogyan használják a Topcon rendszerét.

M. I.: Van egy másik alkalmazottunk, aki a kukorica és napraforgó vetésekor sokáig küzdött önbizalomhiánnyal: nem mert dolgozni, félt, hogy görbe sorokat vet. Most azonban, hogy a Topcon X30 eszközzel dolgozik, nyílegyenes sorokat „produkál”, hála az eszköznek.


Miért éppen az Axiáltól szerezték be az eszközt?

M. I.: Az Axiállal nagyon régi a kapcsolatunk, jelenleg 5 db Fendt traktor dolgozik nálunk, az elsőt még 2000-ben vásároltuk, nagyon meg vagyunk elégedve a Fendt márkával, eddig nem okoztak csalódást. A szekszárdi telephelyük is közel van hozzánk, nagyon jó az alkatrész ellátottságuk és a szervizzel is meg vagyunk elégedve. Bármilyen kérdésünk, problémánk van, azonnal a rendelkezésünkre állnak.

I. Zs.: Valóban. Ha bármi kérdésem van a Topcon X30-assal kapcsolatban, telefonon mindig elérem őket és azonnal segítenek. Ki sem kell jönniük, hiszen telefonon keresztül is könnyen működik a problémamegoldás.

Másnak is ajánlanák az eszközt?

I. Zs.: Mindenképp, hiszen sok év tapasztalata azt mutatja, megéri befektetni a GPS alapú precíziós rendszerbe.

M. I.: Minden gazdának csak javasolni tudom, hogy üljön be egy ilyen eszközzel ellátott gépbe, tapasztalja meg, hogy mennyi előnnyel jár a használata, mennyi megtakarítást képes összehozni a gazdaságában, csupán a precíziós eszközök általi irányításnak köszönhetően. Természetesen ki kell tapasztalni, milyen egy ilyen készülékkel felszerelt géppel dolgozni, de azt hiszem, hamar meggyőz majd mindenkit, érdemes befektetni a precíziós eszközbe. Engem például mindig nagy büszkeséggel tölt el, mikor látom, milyen szépen megmunkált a föld – mintha csak vonalzóval rajzolták volna.

-hj-


A cikk szerzője: Hardi Judit

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!