2024. május 4. szombat Mónika, Flórián

Tisztelt Partnerünk!

Agro Napló
A korábbi években Milky malactáp-sorunkkal jelentős előrelépést biztosítottunk vásárlóinknak a malacnevelés területén. A sor népszerűsége, a telepeken realizált eredmények bizonyították szakmai elképzeléseink helyességét. A piaci helyzet változásait figyelembe véve, a Provimi kutatási eredményeire és tapasztalataira alapozva most újabb lépésre szántuk el magunkat.

A 21 napos választás esetén javasolt Profi, illetve a 28 napos választáshoz kidolgozott Biggie takarmánysorunk új gondolkodásmódot igényel a malacok választásával, táplálásával kapcsolatban. Míg korábban mi magunk is valamennyi konkurenshez hasonlóan az „átlag” malac etetéséhez készítettük a technológiai utasítást, új sorunkkal lehetőséget kívánunk biztosítani a szinte egyed szintű, kiscsoportos takarmányozásra. Könnyű belátni ugyanis azt a szakmai tényt, hogy a malacok emésztőtraktusának, az emésztési folyamatok fejlődésének folyamata és a malacok testtömege szoros összefüggést mutat. A választott malacok átlag tömegére a legtöbb telepen korrekt választ kapunk, de kevesen tudják megmondani az egyedi testsúlyszóródást pedig, ha így van az átlagra kidolgozott stratégiánk, akár kudarcot is szenvedhet, mivel az „átlagot” lehet, hogy csak a malacok 50-60 %-a képviseli. A legkisebb 4,5 kg körüli és a legnagyobb 10 kg feletti állatoknak nem biztos, hogy ugyanazon takarmányt kell fogyasztania, illetve azonos tápot etetve velük a meglévő különbségek csak növekednek.

Egy termelő sertéstelep választott malacai súlyának alakulása (Seregélyes)

Nagyüzemi viszonyok mellett a kisebb malacok külön elbánásban részesítése nem volt a mindennapi gyakorlat része. Ennek a plusz munkára való hivatkozással való kerülése aligha állja meg a helyét.

Takarmányt kiosztani durván ugyanannyit kell, csak figyelembe kell venni a választáskor homogénné alakított csoportok súlyát, melyen belül a szórás a 0,5 kg-ot nem haladhatja meg.

(A nálunk elterjedt 28 napos választás esetén.)

A kisebb malacok etetésére korlátozódó jobb emészthetőségű, magasabb beltartalmú termékek a gyors és sikeres felzárkózás alapkövének tekinthetők. A nagyon aprónak számító malacok (5 kg alatti) a Sprinter (TS 8000) nevű termékünkkel sikerrel felzárkóztathatók. Az összesen 0,5-1,0 kg/db táp a termék jó emészthetőségének köszönhetően 1:1-es hasznosulást biztosít. Az 5-7 kg-os malacok részére a 21 napos választás kezdőtermékét, a Profi Startot (TS 8001) ajánljuk. A kellően fejlett állatoknak a Biggie Wean (TS 8003) nevű terméket etessük.

21 napos választásnál a kicsi (>5 kg) malacok és a fiaztatóban láthatóan lemaradó almok etetésére szintén a Sprinter nevű terméket ajánljuk, a 21 naphoz adaptált termékek kiegészítésére.

A sikeres választás és nevelés alapvetően fontos mozzanata a választás, amit nem egy adott napra kitűzött eseményként kell kezelni, hanem tervszerűen felépített részfolyamatok biztosításával lehet csak szakszerűen végrehajtani. Az utónevelő épület előkészítése, fertőtlenítése, a kellő hőmérséklet és a jó minőségű ivóvíz biztosítása mellett „all in all out” technika fertőzést megszakító szerepe miatt kiemelt fontosságú. A kutricák műszaki állapota, az alkalmazott etetők, a kellő férőhely biztosítása mind-mind egy-egy a feltételrendszerből, amit már a szakmai alapokkal foglalkozó írások is összefoglalnak.

Nehéz ezek között fontossági sorrendet állítani, de az „all in all out” technika, az ivóvíz-, a férőhely biztosítása és a teremhőmérséklet külön említést érdemel.

A választást megelőzően a malacok szilárd tápra szoktatása már a koca alatt meg kell, hogy kezdődjön.

A kocatej mennyisége normál alomnagyság esetén viszonylag korán a fejlődés korlátozó tényezője. Ezt bizonyítja, hogy a tejkiegészítéssel nevelt malacok sokkal jobb eredményt érnek el társaiknál. A növekedés genetikai adottságai tehát jobbak a jól tejelő kocák által biztosított mértéknél. Igen fontos tehát, hogy a malacok a lehető legkorábban jól emészthető, a kocatejet harmonikusan kiegészítő táplálóanyagokhoz jussanak. Ennek jótékony hatása nem csupán a választási testtömeg növekedésében mérhető, hanem a választást követő időszak problémamentessége, a malacok korai takarmányfogyasztása a legfőbb előny. A malacok korai fejlődésének és későbbi teljesítményüknek vizsgálata szoros összefüggést mutat. A „jól” elindított malac nagyobb testtömegével nemcsak pillanatnyi előnyt szerez, hanem fejlődésben az egész hizlalási szakaszban megelőzi társait.

A választási testtömegben mért 1 kg különbség 10 nap elkészülési idő előnyt jelent. Ezt ki-ki forintosíthatja magának. Nem túlzunk, ha hízónként a malacok jobb indításából származó előnyt 1000 Ft körüli összegként kalkuláljuk.

Világosan le kell szögeznünk, hogy a malacok a korai fejlődés kihasználatlanságát a későbbiekben nem kompenzálják.

A fentiekhez még hozzátéve a választást követő kiesések csökkenését, a hozamok gyarapodását, a kisebb gyógyszerköltséget, új termékeink jelentősen javítják a malacnevelés gazdasági mutatóit.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A Tisza vize hamarosan Debrecenbe ér

A Tisza vize hamarosan Debrecenbe ér

Jól haladnak a Civaqua-program első ütemének kivitelezési munkái: a 15 km-es vezetékrendszer kiépítéséből már csak 600 méter van hátra, és a Tisza viz...

Hogyan tovább magyar alma?

Hogyan tovább magyar alma?

Nemcsak mi akarunk fejleszteni, hanem a termelők részéről is hatalmas az igény – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Gonda István emlékkonferen...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!