„A sikerélmény visz előre”

Agro Napló
Előfordul, hogy évente majd' kétezer hektárt művelnek meg. Ha márkahűségről van szó, Varga Tibor és családja megrendíthetetlen. A fiatal – mindössze harmincéves – gazda mesélt az Agro Naplónak terveikről és a New Holland termékekről.

Miért éppen a mezőgazdaságot választottad szakmádul?

Családi vállalkozást vezetünk – azt hiszem, ezzel elmondtam mindent. Még apai nagyapám kezdett el ezzel foglalkozni 1968-ban. Az első traktorával bérmunkában dolgozott. Édesapám az akkori szemenyecsörnyei TSZ-ben (ma Muraszemenye) volt mezőgazdasági ágazatvezető, később pedig önálló vállalkozásba fogott. Most már együtt vezetjük a családi vállalkozást.

Ebben a közegben nőttél fel.

Pontosan. Nagyon szeretem csinálni, ehhez értek a legjobban. Nem mondom, hogy nem fordult meg soha a fejemben, hogy mást is csinálhatnék, de végül maradtam a mezőgazdaságnál. Úgy gondolom, megvan az érzékem hozzá, és mindig tanulok, tapasztalok valami újat.

Gondolom, nem csak otthon, szüleidtől lested el a szakma csínját-bínját.

Természetesen nem. Nagykanizsán tanultam a Cserháti Sándor Műszaki Szakképző Iskolában. Mi voltunk az utolsó osztály, akik még mezőgazdasággal foglalkoztak, ha jól tudom, utánunk már nem indult évfolyam – érdeklődés hiányában nem hirdették meg. Ezenkívül részt vettem még képzésekben, Ezüst- és Aranykalászos gazdaképzésen és elvégeztem egy növényvédő szakot is.


Varga Tibor

  

Említetted, hogy családi gazdaságot vezettek. Édesapádon kívül ki dolgozik még veletek?

A nővérem, az édesanyám és az édesapám testvére is részt vesznek a munkában. De a feleségem is besegít. A lányok – a feleségem, a nővérem és az édesanyám – leginkább a papírmunkával, a pénzügyekkel foglalkoznak. Bár jelenleg a feleségem most inkább otthon van a gyerekekkel. A kislányunk, Lia öt és fél éves, a fiunk, Vazul pedig két és fél.

Mivel foglalkoztok a gazdaságotokban és az merre található?

Letenyén lakunk, itt van a gazdaságunk központja is. Fő profilunk a szántóföldi növénytermesztés, de állattartással is kísérletezek. Vannak birkáim és sertéseim, körülbelül 20–25 darab mindkettőből. Egyelőre a birkákat bértartásban tenyésztem, meglátjuk, mi lesz a dologból. Nagyon szeretném, ha később nem csak e két jószág tenyésztésével foglalkoznánk, de szarvasmarhát is tartanánk. Ez még a jövő zenéje, de tény, hogy a takarmányozás már-már most megoldottnak tekinthető.

Milyen növényeket termesztetek?

A klasszikusokat: búzát, árpát, kukoricát, repcét, összesen mintegy 700–720 hektáron. A legnagyobb területe a kukoricának van, 360 hektár. A maradék földterületen a 150 hektárnyi búza, az 50 hektárnyi árpa és a 160 hektárnyi repce található (az arányok folyamatosan változnak). Ezenfelül van még körülbelül 100 hektárnyi rét és legelő is. Bérmunkát ugyancsak vállalunk, főleg permetezést és aratást. Több gazdasággal vagyunk kapcsolatban, akik minden évben hívnak minket, így az általunk állandóan megművelt terület 1100 hektár körüli. De sokszor felmerül más aratási munka is. Volt olyan év, hogy összesen 1900 hektáron arattunk.

Emlékszel még az első New Holland gépetekre?

Igen, 2003-ban vettük, amikor úgy döntöttünk, fejleszteni szeretnénk a gépállományt. Láttuk, hogy a környékünkön dolgozó gazdák többnyire ilyen márkájú gépeket használnak – ez volt a leginkább elterjedt típus. Körbeérdeklődtünk, és arra jutottunk, hogy mi is New Holland gépet választunk. Egy TG285-ös traktort vettünk. Nagyon meg voltunk vele elégedve, ezért úgy döntöttünk, a többi gépünket is az akkor még működő IKR-től szerezzük be. Ma már az AGROTEC a beszállító, és az egyetlen magyarországi forgalmazó, így tőlük vesszük a gépeket. Flottát szerettünk volna építeni, célunk volt, hogy minden gépünk ugyanolyan márkájú legyen. Összesen öt traktorunk van, egy teleszkópos rakodónk, két kombájnunk és egy kotrórakodónk. Ezek mind New Holland gyártmányok.

Mitől jobbak ezek a gépek, mint a konkurenciáé?

Hogy csak az alapokat említsem: a kombájnok kabinja nagyon kényelmes. Mindemellett a gép időtálló, meghibásodással alig találkozunk és strapabíró. Nézd, ismerem a konkurens gépeket is ebben a kategóriában, és úgy gondolom, ebben az ár-érték arányban a New Holland a legjobb.

Van kedvenced a felsorolt gépek közül?

Én legtöbbet a CX8090-es kombájnunkkal dolgozom, az említett jó tulajdonságok természetesen erre is érvényesek. Igaz, már öt és fél éves, de még teljesen jól tudok vele dolgozni. Hogy pár konkrétumot említsek: nagyon szép szemtisztasággal számolhatunk, ami a 6,5 négyzetméteres rostafelületnek is köszönhető. Nagy a magtartály is, ami a CX8090 esetében 10500 litert jelent, és a kiürítési sebessége is rendkívüli: kevesebb, mint 100 másodperc alatt lesz üres a tartály.

Mint már említettem, számomra első helyen a kényelem áll: a CX8090 fülkéje nagyon tágas, komfortos. De a motor teljesítményére és az áteresztőképességére sem lehet panasz.
A motor hatékonysága nagyobb, a költségeink viszont kisebbek, ahogy a károsanyag-kibocsátás is. Kiváló az alkatrész ellátottság is, nagy a motorválaszték a cégnél. A rengeteg csapágy közül az első négy év után mondta fel a szolgálatot, a második pedig öt év után, pedig nagyon sokat használtuk, minden évben ezernél bőven több hektáron dolgoztattuk, és egyik eset sem nevezhető nagy meghibásodásnak. És persze jó ránézni a kombájnra, nagyon szép a dizájnja.

Hardi Judit

A cikk szerzője: Hardi Judit

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!