Békés Megye – az ország éléskamrája

Agro Napló
Békés megye az ország délkeletei csücskében fekszik, az Alföldön, területe sík. A legmagasabb pontja 106 méter, míg a legalacsonyabb 81 méter. Termőtalaja nagyon jó minőségű, akár 35 aranykorona is lehet.

Éghajlata kontinentális, nagyon meleg nyár és hideg tél a jellemző. A napsütéses órák mennyisége is magasabb az országos átlagnál. A csapadékháztartása jobb az alföldi átlagnál, ennek oka, hogy légvonalban 60–70 km-re magasodik a határ túloldalán az erdélyi Szigethegység. Az éves csapadék mennyisége éppen ezért magas, 550–600 mm közötti.

A megye nemzetiségi szempontból nagyon sokszínű, a magyarokon kívül románok, szerbek, szlovákok és romák is élnek itt.

A mezőgazdasághoz közvetlenül kapcsolódó feldolgozóipar fejlett a megyében, főleg a húsfeldolgozók. Híres a gyulai, csabai kolbász, illetve az orosházi húsüzem.

Turisztikai érdekesség a Gyulai vár és várfürdő, ahol rengeteg külföldi is megfordul.

Az ország földgázkitermelésének több mint 20%-a Békés megyéből származik.

Mezőgazdaság

A megyét az ország éléskamrájának hívják, nem véletlenül, hiszen a legtöbb szántóföldi és egyéb kultúrában a termesztési területe az országos átlag felett van. Kivétel ezek közül a gyümölcsök, cukorrépa és a burgonya.

Kukorica

A kukorica termesztéstechnológiájában a legfontosabb a herbicid kezelés. Békés megyében a terület 99%-át kezelték gyomirtóval. Minden száz kezelt hektárból 27-en kétszer kezeltek. A kezelések több mint felében egy kezelés alkalmával 2 növényvédő szert juttattak ki. A szerköltség egy hektárra vetítve az országos átlag felett volt. A kezelések általában a 19–21. hét folyamán történtek.

Az idei év csapadékos időjárása, illetve a meleg tél megváltoztatta a kukoricában alkalmazott kezelések típusait is. Míg az előző években az ország szinte 100%-án fungicid kezelés nélkül folyt a termesztés, addig ebben az évben az országban kénytelenek voltak a gazdák gombaölő szert alkalmazni. Békés megyében a kukoricaterület 2%-án végeztek valamilyen gombaölő kezelést. Az enyhe téli időjárás miatt a vetésterület rovarölő szeres kezelése is megnövekedett, míg kukoricában 2013-ban a vetésterület csupán 7%-án használtak insecticideket, addig 2014-ben ez már 12%-ra emelkedett a megyében.

Búza

A kalászos gabonák közül a legfontosabb az őszi búza, ennek vetésterülete a megyében az országban vetett terület csaknem 10%-a.

Herbiciddel a terület 90%-át kezelték a gazdák, és száz hektár kezelt területből tizenhaton kétszer kezeltek. A kijuttatott szerköltség az országos átlag felett volt.

Az időjárásnak köszönhetően a fungicid és insecticid szerek kijuttatásának mennyisége területarányosan itt is megnövekedett. A fungiciddal kezelt búzaterület 2013-ban 65% volt, míg 2014-ben 84%-ra emelkedett. Az idei évben 100 hektárnyi területből 68-on kétszer használtak gombaölőt. A kezelt terület 83%-án egy tankkeverékben 2 szert juttattak ki. A hektárköltség az országos átlagnál 2%-kal magasabb.

A rovarölő szerrel kezelt terület mennyisége is emelkedett, 2013-ban 44% volt, míg 2014-ben 53%-ot mért a Kleffmann & Partner Kft. az országos reprezentatív felmérésében, melyet május–június hónapban végeztünk. Az idei évben 100 kezelt hektárból a gazdák negyvenet kétszer kezeltek, és a kijuttatások 40%-ában a tank kétféle szert tartalmazott.

Napraforgó

A harmadik legnagyobb területen vetett kultúra a napraforgó. Békés megyében vetik a második legnagyobb területen az országban.

Az alábbi grafikon azt mutatja be a vetett terület arányában, hogy a gazdák az elmúlt három évben döntő többségében express vagy clearfield toleráns fajtákat választottak. A clearfield vetőmag választása az országban átlagosan 61%, ez Békés megyében 70% felett van.

 

Dinnye

A megye speciális kultúrája a dinnye. Az országban termesztett 6 ezer hektárból 2800 hektár itt található. Ez köszönhető a talaj- és időjárási viszonyoknak is. A termesztés nagyüzemi viszonyok között zajlik.

Csemegekukorica

Az utóbbi években a csemegekukorica mennyisége is növekedett kis mértékben. Ennek a termesztéstechnológiája teljes mértékben eltér a takarmány- vagy silókukoricáétól. Míg a csemegekukorica rovarölő szeres kezelésére minden évben nagy hangsúlyt fektetnek a gazdák, addig az egyéb gazdasági felhasználású kukoricában nem jellemző. A csemegekukoricában a terület 90%-át kezelik, míg egyéb esetben csupán 12%-ot. 100 kezelt hektárból 22 az amelyik a siló, szemes és egyéb kukoricában kétszeri kezelést kapott, ugyanezt a területet figyelembe véve csemegekukoricában 100 hektárból 69-en négyszer, míg a fennmaradón háromszor kezelték a területet.

A Kleffmann & partner Kft. által végzett országos reprezentatív gépfelmérés alapján Békés megyében a gazdaságméretek nagysága miatt kevesebb a gép, mint országosan. Országosan a gazdaságok 31%-a válaszolta azt, hogy rendelkezik traktorral, míg Békés megyében ez csak 26%. Kombájnnal csupán 2% rendelkezik a 4%-kal szemben. Vetőgépből 9%, míg az országos átlag 12%. Permetezőgépes megkérdezésre a gazdaságok 26%-a válaszolt igennel a megyében, míg ennek aránya az országban 30%.


Árvai Gabriella

A cikk szerzője: Árvai Gabriella

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HIKARI – a hatékony deszikkáló szer!

HIKARI – a hatékony deszikkáló szer!

A szántóföldi növénytermesztés során az utolsó növényvédelmi beavatkozás a deszikkálás, amely elsősorban a napraforgónál és az őszi káposztarepcénél,...

Belső erőket mozgósított az RAGT

Belső erőket mozgósított az RAGT

Több mint negyven év szakmában eltöltött idő, ebből 14 év RAGT-nál betöltött országvezetői státusz után Lonsták János nyugdíjba vonul. A szakember nev...

Újdonságok a Portfólió Farmokon

Újdonságok a Portfólió Farmokon

A hagyományokat nem megszakítva, a szigorú biztonsági előírásokat betartva idén Szarvason és Dombóváron tekinthették meg az érdeklődők a vetésidő- és...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!