Befejezõdött az AGRITECO török-magyar fejlesztésû mobil gabonaszárító tesztprogramja a Vas megyei Egyházashollóson

Agro Napló
2011-ben lezárult Magyarországon az államilag támogatott gabonaszárító csereprogram, amelyet törvényszerûen az új szárítók értékesítési piacának zsugorodása követett. A változó körülményekhez alkalmazkodni kell és ezt elõre látva a Pannonagri Kft. már 2010-ben együttmûködést kezdett egy török gyártó céggel, rendkívül olcsó, de megbízhatóan mûködõ gabonaszárító kifejlesztésében.  

2012 novemberében zárult a berendezés tesztelése, amelynek eredményeit az alábbiakban foglalhatjuk össze: fekvő rendszerû aknás szárítóról van szó, amelynek teljes hosszában csiga teríti szét a beérkező nedves magot. A mag két perforált lemez között áramlik gravitációval lefelé, miközben a szárító felső részén egy égőfejjel kombinált ventilátor fújja át rajta a meleg levegőt. Magkeverő rendszer gondoskodik az egyenletes szárításról. A szárító alsó részén hideg levegős ventilátor végzi a hûtést. A magáramlás gyorsaságát, ezzel a szárítás mértékét az ürítőhengerek forgásának sebessége szabályozza. A száraz magot a betöltő csigához hasonló ürítő csiga hordja ki a gépből.

A szárítót nem a török partner által megadott teljesítményparaméterek szerint kívánjuk értékesíteni, hanem a mért teszteredmények alapján. Ezek szerint a 22,5 t befogadó képességû, 2000 kW-os Ganz égővel szerelt berendezés, amelynek fûtőventilátor teljesítménye 15 kW, hûtőventilátor teljesítménye 11 kW 9,5 t/h kukorica szárítási teljesítményre képes stabilan 25%-ról 15%-ra történő vízelvonás esetén. A berendezés energiafelhasználása 4 mJ körüli tartományban változott a szárítási körülmények változásának függvényében.

A szárító üzemeltetési paraméterein kívül nagyon fontos érv a berendezés ára. A hirdetési képen látható és a fent leírt teljesítményû berendezést a Pannonagri Kft. 20 millió Ft + áfa áron tudja szállítani, amely ár magában foglalja a mûködőképes komplett szárítóberendezést, annak helyszínre szállítását, gáz- és elektromos bekötését, üzembe helyezését és a helyi személyzet betanítását a berendezés mûködtetésére. Az ár nem tartalmazza a nedves magot betöltő és a száraz magot elszállító berendezéseket. A gazdák terheit azzal is csökkenteni kívánjuk, hogy a szárító berendezést 3 éves részletfizetéssel is megvásárolhatják, évi 8 millió Ft + áfa összegért.

Petróczy László

06-30/956-3034


Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!