Konferencia a precíziós gazdálkodásról

Agro Napló
Precíziós gazdálkodás a gyakorlatban és digitális trendek a mezőgazdaságban címmel szakmai konferenciát hívott életre az Agroinform.hu, az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalatok Szövetsége (IVSZ) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).


 

A március 5-én első alkalommal megrendezett előadássorozatban igyekeztek több oldalról is megközelíteni a korántsem idejétmúlt, jelenleg is a térhódítás útján járó témát a szervezők. A plenáris előadásokat követően összesen 39 előadó tartott prezentációt a precíziós gazdálkodásról, több szemszögből körbejárva, más-más oldalról megközelítve azt, a gyakorlati életből vett példákkal szemléltetve.

A precíziós gazdálkodás a hozamtöbblet mellett a költségtakarékosságot, a hatékonyság növelését jelenti. A legmodernebb agrotechnikai, helymeghatározó és informatikai eszközök segítségével homogén vetést eredményez, lehetőséget teremt a művelési menetszám-csökkentésre, biztosítja a differenciált inputanyag-kijuttatást. A gazdálkodók a különböző – akár űrfelvételeken, légi fotókon, drónok által felvételezett tényeken alapuló – mérőeszközök, szenzorok által gyűjtött adatokat feldolgozva tervezhetik meg és optimalizálhatják növénytermesztésüket. Precízen megtervezhetik a kijuttatandó tápanyag és növényvédő szer mennyiségét négyzetméterről négyzetméterre, előre kialakíthatják a különböző műveletek logisztikáját, így csökkenthető az üzemanyag-felhasználás is. Elkerülhetővé válik az átfedéses művelés, a pazarló vegyszerhasználat.

Összegezve, az okszerű precíziós gazdálkodás biztos velejárója a költségcsökkenés, és kedvező időjárási feltételek mellett pedig a hozamtöbblet is.

A PreGa konferencián a gazdálkodók többsége egyetértett abban, hogy jelentős hátrányban van még Magyarországon az agrárium jövőjét jelentő precíziós gazdálkodás, amely a legkorszerűbb agronómiai ismeretek mellett az információtechnológia eszközeit hívja segítségül a növényter-

mesztésben. A korszerű agronómiai és informatikai eszközök használata akár évtizedes lemaradásokat hozhat be a korábbinál sokkal gyorsabban. Ennek azonban feltétele, hogy a magyar gazdálkodók is megismerjék és használják azokat a komplex és termelésen túlmutató ismereteket, amelyek ezek alkalmazásához elengedhetetlenek.

A konferencia résztvevői egyetértettek abban is, hogy ehhez szemléletváltás is szükséges a termelők körében.

Győrffy Balázs, a NAK elnöke felszólalásában elmondta, a precíziós módszerek általi hatékonyságnövelés és az innovatív technológiák nemcsak a termelésben, hanem az üzleti életben is jelen vannak. Úgy vélte, szükségszerű a fejlődés és az új technológiák adaptálása, a magyar gazdálkodóknak is fel kell ismerniük az idő szavát.

Hasonló véleményt fogalmazott meg a konferencián dr. Gyuricza Csaba, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) újonnan kinevezett elnöke, aki szerint „gyerekcipőben“ jár az információtechnológia az agráriumban, így fontos erről beszélni, hogy mindezt a vidékfejlesztési és agrártámogatási rendszerbe is be lehessen majd építeni.

Laufer Tamás, az IVSZ elnöke hangsúlyozta, hogy nem az informatikát kell magyarázni, hanem fel kell ismerni, hogy szükség van-e jobb és azonnali piaci információra.

Dr. Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy ezt az ágazatot el kell adni, ide fiatalok kellenek! Az információs technológia alkalmazása kényelmesebb, használatával évtizedes lemaradások hozhatók be, növeli az ágazat ázsióját és segíti a versenyhátrányok felszámolását, a minőségi áru előállítását.

Az egész munkánk lényege, hogy élelmiszert adjunk el a fogyasztóknak és a fogyasztók is változnak. Követni kell a trendeket, hogy Magyarország a minőségi mezőgazdaság centrumává váljon.

Prof. Dr. habil Tamás János, a Debreceni Egyetem MÉK Víz- és Környezetgazdálkodási Intézet vezetője kiemelte, hogy a precíziós mezőgazdaság egy stratégiai lehetőség.

Harsányi Zsolt a plenáris részben, mint a MEGFOSZ elnöke elmondta, hogy ma már vannak gyártótól független rendszerek. Továbbá hangsúlyozta, hogy ma Magyarországon nagyságrendileg fejlettebb a korrekciós jelekkel való lefedettség, mint a szomszédos országokban és Európában. A technológia mellett kiemelt jelentőséget kap az ember, aki kezeli ezeket a rendszereket. Megfelelően képzett szakemberekre van szükség a jövőben is, ezért is hívta életre a MEGFOSZ a „Legyél Te is mezőgépész!” kampányt.

A plenáris előadások utolsó felszólalójaként Papp László, a Gartner Magyarország ügyvezető igazgatója elmondta, fontos, hogy elkezdődjön egy párbeszéd a két világ között. Ha nem teszünk semmit, a különbség tovább fog nőni.

A PreGa rendezvényen 350 fős szakmai érdeklődő tette tiszteletét, ami további bizonyítékául szolgált a precíziós gazdálkodás és az informatika térhódításának a mezőgazdaságban. A nagy érdeklődésre való tekintettel a szervezők úgy döntöttek, hogy folytatják a megkezdett utat és 2016-ban ismét megrendezik a konferenciát.

Sajtóinformációk alapján összeállította: Agro Napló

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!