Jobb finanszírozási feltételek alapítványi garanciával

Agro Napló
A hitelfelvételnél a készfizető kezesség bevonása számos kézzelfogható előnyt jelenthet a vállalkozások számára. Dr. Herczegh Andrást, az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány ügyvezető igazgatóját kérdeztük.

Mivel foglalkozik az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány?

Több évtizedes múltra tekint vissza az alapítvány az agrárszektorban. Nem hitelnyújtás a feladatunk, készfizető kezesség nyújtásával támogatjuk a vállalkozások hitelhez jutását. A készfizető kezességvállalás egyaránt jó a vállalkozónak, a hitelező banknak, vagy takarékszövetkezetnek és a gazdaságnak. Mezőgazdasági vagy vidéki mikro-, kis- és közepes vállalkozásnak nyújt segítséget az AVHGA, amely bár jó üzleti tervvel rendelkezik, de hitelekhez elegendő tőke, fedezet híján mégsem tud hozzájutni. Erre a problémára nyújt megoldást az alapítvány kedvezményes kezessége, amely mögött állami viszontgarancia áll. Akár a hitelösszeg 80 százalékára tudunk kezességet vállalni, így a bankok, takarékszövetkezetek számára hitelképessé válik a vállalkozó, vagy jobb feltételekkel tud hitelhez jutni. A garanciavállalás révén csökken a pénzügyi intézmények kockázata.

Mi a kezességigénylés folyamata? Mennyiben növeli a hitelfelvétel egyébként sem kevés adminisztrációját?

Több mint 150 pénzügyi intézménynél lehet igényelni az alapítvány kezességét, mi az ügyféllel nem állunk közvetlen kapcsolatban.

Az igénylés az ügyfél részéről nem jár plusz adminisztrációs feladattal, azt teljes egészében a bankkal bonyolítjuk. Az alapítvány is végez kockázatelemzést, de alapítvány lévén a bankokénál enyhébb feltételekkel dolgozunk. Célunk az, hogy a lehető legkedvezőbb díjakkal jussanak a gazdálkodók hitelhez. Gyors az ügyletek bírálata, akár egy napon belül is születhet döntés.

Hogyan értékeli az alapítvány eredményeit?

Az elmúlt öt évben a mezőgazdaság hitelállománya 342 milliárd forintról 392 milliárd forintra, mintegy 15 százalékkal növekedett, miközben a teljes vállalati hitelállomány, azon belül az élelmiszeripar, az építőipar és a feldolgozóipar hitelezése is mérséklődött. Az alapítvány fontos szerepet játszott abban, hogy a mezőgazdasági hitelállomány 2012 végétől folyamatos és magabiztos növekedésnek indult. Az AVHGA fennálló hitelállománya az elmúlt éveket tekintve folyamatos növekedést mutatott, a Növekedési Hitelprogram kezdete óta a trend tovább erősödött, a 2009. év végi 96 milliárd forintról 2014. év végére 151 milliárd forintra nőtt.

Mennyire tartja fontosnak az uniós programokat?

Véleményem szerint az uniós programok hoznak igazi áttörést a beruházások terén, akár a mezőgazdaságra, akár más preferált ágazatokra gondolunk. A pályázati támogatások döntő szerepet játszanak a beruházások ösztönzésében, ugyanakkor a fejlesztések csak tudatos pénzügyi tervezés és valamennyi szükséges forrás megfelelő rendelkezésre állása mellett valósíthatók meg sikeresen. Az elnyert vissza nem térítendő támogatás a beruházási költségek csak egy részét fedezi, emellett az önerőt és a projekt működtetéséhez nélkülözhetetlen forgóeszközök finanszírozását is biztosítania kell a vállalkozásnak, a legtöbb esetben hitelfelvétellel. Figyelembe kell venni a támogatások utólagos folyósítását is, így a támogatás-előfinanszírozás szintén megoldandó feladat. Az AVHGA kezessége minden felmerülő finanszírozási igény kielégítését képes segíteni.

Hogyan értékeli az agrárium finanszírozási helyzetét?

Finanszírozási szempontból a mezőgazdaság az egyik legjobban teljesítő ágazat, emellett jelentős növekedési potenciállal is rendelkezik. Egyéni megközelítést igényel az agrárium, speciális szakértelem és folyamatos termékfejlesztés szükséges. A mezőgazdasági vállalkozások hitelezéséhez nagyobb arányban igényelnek intézményi kezességet a hitelintézetek. Ugyanakkor speciális támogatási szabályok érvényesek az agráriumra. Az állami szerepvállalás mellett működő kedvezményes hitelprogramok európai uniós versenyjogi értelemben vett állami támogatásnak minősülnek. A kis- és középvállalkozások csak abban az esetben részesülhetnek támogatásban, ha megfelelnek valamely támogatási jogcím feltételeinek. A támogatási szabályok a gyakorlatban szigorú korlátokat állítanak, például az agrárvállalkozás 15 000 euró összegű de minimis támogatási kerete hamar kimerül, vagy ha a vállalkozás vissza nem térítendő támogatás formájában megkapja a maximálisan megengedhető támogatási mértéket, a kapcsolódó hitelhez vagy kezességhez nem nyújtható további támogatás. Ez befolyásolja a finanszírozás költségeit. A Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramja például azért népszerű a gazdálkodók körében, mert ilyen támogatási kérdések nem merülnek fel, mégis mindössze 2,5 százalék a teljes hitelköltség. Az AVHGA, az NHP-hoz hasonlóan, állami forrásoktól függetlenül, alapítványi támogatásként, saját kockázatra is nyújthatja szolgáltatásait, ezért szinte mindig képes kedvezményes díjon finanszírozni.

Jelen hirdetés nem minősül ajánlattételnek.


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Az agrárgarancia segíti a pályázókat

Az agrárgarancia segíti a pályázókat

Az agrárium beruházásainak ösztönzésére jelentős források állnak rendelkezésre, de a támogatásokat kiegészítő finanszírozás is kulcsszerepet játszik a...

Vidékfejlesztési Program újratöltve

Vidékfejlesztési Program újratöltve

Augusztus végén megjelentek a Széchenyi 2020 weboldalán az Állattartó telepek fejlesztésének támogatására és Kertészeti üzemek korszerűsítésére igényb...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!