Megváltoztatja az öntözési kultúrát

Agro Napló
A VízŐr kevesebb vízzel csökkenti az aszály okozta kiszáradást

Bemutatta a Water Retainer (VízŐr) nevű új készítményét az Alpha-Vet Kft. A bio minősítést elnyert, organikus alapokon nyugvó talajkondicionáló készítmény csökkenti az öntözővíz-felhasználást és az aszály okozta kiszáradást.

Az aszály és az aszálykárok mérséklésének lehetősége régóta foglalkoztatja az agronómiával, növénytermesztéssel foglalkozó szakembereket, vállalatokat. A csepegtető öntözés feltalálása óta lényegében nem született új, víztakarékos öntözési megoldás. A Water&Soil által kifejlesztett Water Retainer (VízŐr) készítmény gátolja a talaj párolgását, ezáltal akár 50 százalékkal kevesebb öntözővíz szükséges, illetve a kezelt területeken akár 3 hónapon át öntözés nélkül fejlődnek a növények. Az Alpha-Vet Kft. által forgalmazott, bio minősítést elnyert készítmény várhatóan megváltoztatja az eddig követett öntözési kultúrát, főként a nagyüzemekben, a kertészeti ágazatokban és a parképítési, fenntartási területeken egyaránt.  A gyártó és a forgalmazó cégek képviselői bejelentették az Alföldi Állattenyésztői és Mezőgazda Napok április végi rendezvényén, hogy két nagyüzemben, Létavértesben malmi kukoricatermesztésben, valamint az Észak-Alföldi TÉSZ meggyeseiben jelentős területeken meghonosítják az új technológiát.

A hazai vízfogyasztás 35%-a a mezőgazdasági  vízfogyasztás. Ennek 27-28%-át teszi ki az öntözés. A Water Retainer (VízŐr)-rel jelentős mértékű öntözővíz-megtakarítás érhető el, ami hozzájárul ahhoz, hogy fenntarthatóbb, a környezetet kevésbé terhelő, biztonságos mezőgazdasági tevékenységet folytassunk. A növényter-

mesztésben a termésmennyiséget limitáló környezeti tényezők közül térségünkben az aszály a legjelentősebb, mivel a vízhiány gyakran párosul igen magas, néha extrém magasságokat elérő hőmérsékletekkel, ami további terméscsökkenéshez vezethet. A különböző fejlődési (fenológiai) fázisokban jelentkező szárazság eltérő mértékű terméscsökkenést és gazdasági károkat okoz szántóföldi és kertészeti növényeinknél, szőlőinkben, gyümölcsöseinkben.

Az elmúlt három és fél évtized átlagában az aszálykár és a vízkár az összes mezőgazdasági kár 60 százalékát is meghaladta. Bármely évszakban alakuljon is ki az aszály, a legveszélyesebb mindig a vegetációs időszakban bekövetkező légköri és talajaszály együttes jelenléte. A kifejlesztett talajkondicionáló termék, a Water Retainer (VízŐr) az aszály kártételének nagyságát befolyásoló tényezők közül az evaporációt mérsékli, a talaj természetes víztartalmát több hónapig megtartja és szolgáltatja a növények számára. A kísérleteken bizonyított 3 hónapos hatástartam a magyarországi meteorológiai körülmények között a vegetációs periódus legérzékenyebb idején, jellemzően a június–augusztusi meleg hónapokban segíti a kiszáradás elkerülését.

A Water Retainer (VízŐr) egy organikus alapokon nyugvó talajkondicionáló készítmény, amelyet kémiai, mikrobiológiai, illetve állattenyésztési, növénytermesztési szakemberek fejlesztettek ki.

A termék azáltal, hogy megőrzi a nedvességet a talajban, csökkenti az öntözővíz-felhasználást és az aszály okozta kiszáradást. A Water Retainer (VízŐr) segít abban, hogy a talajban stabilabb nedvességszintet tartsunk fenn (a talajból felfelé tartó párát a növény számára hasznosítható vízcseppé alakítja), ezzel pedig jobban hasznosulhatnak az adagolt tápanyagok, és a talaj mikrobiológiai életéhez egészségesebb feltételeket biztosít.

A Water Retainer (VízŐr) talajkondicionáló vízmegtartó készítmény organikus alapú, és azáltal, hogy csökkenti a talaj párolgását (evaporációját), alkalmazásával akár 50%-kal csökkenthető az öntözési költség a szántóföldi növények, zöldségek, szőlő- és gyümölcs-  vagy akár a gombatermesztés esetében is. Öntözetlen művelésben történő alkalmazás esetén jelentősen – akár 1-2-szer – megnő a növények aszálytűrő képessége, az aszálytűrés ideje, ezáltal jobb minőségű és nagyobb mennyiségű termés várható.

A Water Retainer (VízŐr) másodlagos pozitív hatást is gyakorol a talajéletre. A vizsgálatok azt mutatják, hogy a talaj kiegyensúlyozottabb vízháztartása következtében javulhat a műtrágyák hasznosulása, intenzívebbé válik a talajlakó mikroorganizmusok működése. Mindezek csökkentik a költségeket és a termelés időjárás okozta kockázatait.

Az Alpha-Vet Kft. szakértői kifejtették, az átlagos vegetációs öntözési költségek adatsorából egyértelműen látható a Water Retainer (VízŐr) gazdaságossága, hiszen az egy hektárra jutó költség még önálló kijuttatás esetén sem haladja meg 35–40 ezer forintot (hektáronként 10 liter a szükséges mennyiség).  Ez a költségszint ipari növényeknél, szántóföldi zöldségeknél biztonságot és tervezhetőséget ad a várható termés mennyisége és minősége esetében. Az egyik legnagyobb bizonytalanságtól szabadítja meg a használót, nevezetesen, hogy mennyi eső, és az mikor fog esni.

A Water Retainer-t több területen is tesztelik. Az Agri-Corn Kft. képviseletében Vaszkó László ügyvezető volt jelen a sajtótájékoztatón, ahol elmondta, hogy élelmiszeripari kukorica-feldolgozással foglalkozó cégük számára rendkívül fontos a jól beérett, kiváló minőségű malmi kukorica, s bíznak abban, hogy a Water Retainer ebben segítségükre lesz.


Az Észak-Alföldi Zöldség-Gyümölcs Termelő Értékesítő Szövetkezet nevében Juhász Sándor igazgatósági tag beszámolt arról, hogy szintén nagy várakozással állnak a Water Retainer (VízŐr) előtt, amit az idei évben főként meggy- és tormakultúrákban próbálnak  ki.

Bálint Tóth János

A cikk szerzője: Bálint Tóth János

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!