Irány a szántóföld - Növényvédelmi technológiák, ígéretes készítmények

Agro Napló
NUFARMER MAJÁLIS - Debrecen, KaposvárSYNGENTA SZER-SHOW - Dalmand, Hajdúböszörmény, HódmezővásárhelyBAYER FARM - Sárbogárd-Nagyhörcsökpuszta, TiszagyulaházaKWIZDA TEREPSZEMLE - Szarvas, Zalaegerszeg-Bekeháza, Felsőnána

NUFARMER MAJÁLIS

Debrecen, Kaposvár

„A NUFARM kiemelten kezeli az egyetemekkel közös kutatásait, melyek jóval túlmutatnak a technológia-fejlesztésen. Így idén is egy olyan kutatási projektet láthattak az érdeklődők, melyben a legkülönbözőbb növényfajok genetikai, növényvédelmi, tápanyag-utánpótlási és technológiai fejlesztései együtt szerepeltek. Ennek a komplex ismeretanyagnak az átadásával az a célunk, hogy segítséget nyújtsunk a gazdálkodóknak abban, hogy a lehető legjobban meg tudjanak felelni az évről évre jelentkező újabb kihívásoknak.” – hangsúlyozta Salamon György, a NUFARM Hungária Kft. cégvezetője.


A szántóföldi bemutató során a kukorica, napraforgó, repce és őszi búza parcellák mellett szójafajtákban is megtekinthető volt a NUFARM és partnercégei, a NUSEED, a RAPOOL, a

SAATEN-UNION és a YARA által javasolt termékportfólió működése. Kiemelték, hogy a debreceni és a kaposvári egyetemek partnersége, a technológiai fejlesztések központosítása egy hosszú távú és magas szintű együttműködést jelez.

A NUFARM kalászos gyomirtási technológiáit 6 különböző kezelés mutatta be. A Pikk-Pakk Trio a kalászos gabonafélék szinte minden kétszikű gyomnövényére kiterjedő hatással rendelkezik. Kimondottan költségtakarékos lehetőséget kínál az őszi búza évelő kétszikű gyomnövényeinek irtására a Mecomorn 750 SL.

A NUFARM standard ajánlata a Mezzo Forte 200, amely mellett a három hatóanyagot tartalmazó Optica Trio, továbbá az Alliance 660 WG is bemutatkozott két különböző tankkombinációban. Gombabetegségek ellen a Mystic 250 EC, a Mystic Pro és a Tazer mellett több kombináció és különböző időpontban történő kijuttatás hatékonyságát is tesztelhették a jelenlévők, 9 különböző kezelésben.

A kukorica gyomirtását 12 összehasonlító parcellán mutatták be, ahol az új kombináció, a Zeagran Top is látható volt. Emellett felszívódó, hormon és kontakt hatású készítmények eltérő kombinációinak hatását is meg lehetett tekinteni.

Az egyszeri és osztott kezelések mellett a gyakorlatban lehetett megismerkedni egy új adjuváns hatékonyságával. A Spraygard egy új tapadás- és hatásfokozó segédanyag, valamint a permetlé elsodródását gátló készítmény, ami gombaölő, rovarölő, atkaölő és gyomirtó szerekhez adagolva juttatható ki.

SYNGENTA SZER-SHOW

Dalmand, Hajdúböszörmény, Hódmezővásárhely

A Syngenta Kukorica Programról

A klimatikus változás nemcsak az átlaghőmérséklet emelkedésében mutatkozik meg, hanem az időjárási szélsőségek intenzitásában is. A csapadékos éveket egyre gyakrabban követik extrém aszályos időszakok, és ez a tendencia a prognózisok szerint tovább fokozódik. A kukorica biológiailag is nagy vízigényű növény, ráadásul fejlődése az egész nyári időszakon átível, így ki van téve az aszályos és meleg periódusoknak is. A gazdálkodóknak azonban a szélsőséges csapadékviszonyok mellett fel kell készülniük arra is, hogy nem csak a kártevők, hanem a gombakórokozók is egyre több problémát okoznak a jövőben. – hangzott el Schipp Márton Syngenta kukorica termékfelelős előadásában az idei Syngenta Szer-show-n.


Schipp Márton

A hazai piacon a Syngenta vezetett be elsőként olyan programot (Syngenta Kukorica Program), amely komplett technológiát kínál a vetéstől a betakarításig. A program a rovarölő szerrel is csávázott hibrid vetőmagokra, a talajfertőtlenítésre, a gyomirtásra, a kórokozók és rovarok elleni állományvédelemre, illetve a szaktanácsadásra terjed ki.

2016-ban vezetik be Batanga hibridüket, amely új üstökös a kedvező ár/érték arányú hibridek piacán. A szintén jövőre érkező kitűnő vízhasznosító és stressztűrő Artesian hibridek szárazabb körülmények között is kiemelkedő terméseredményekre képesek az alap hibridekhez képest. A hazai kukoricatermesztés technológiájában mára alapelemmé vált a kukoricabogár elleni védekezés. A Syngenta tapasztalatai szerint a lárvákat a leghatékonyabban a vetéssel egy menetben végzett talajfertőtlenítés pusztítja el.

Az elmúlt évek hazai vizsgálatai azt mutatták, hogy a Force 1,5 G nevű szer hektáronként 12–15 kilogrammos adagban a kártételi küszöb alatt tartotta a lárvák egyedszámát. E technológiával az elmúlt tizenkét év átlagában több, mint 1,5 tonnás hektáronkénti termést lehetett megmenteni a kezelt területeken.

A termésmaximalizálás legegyszerűbb formája az időben elvégzett gyomirtás, amellyel hektáronként általában 0,5–1,0 tonna termés menthető meg. A Syngenta gyomirtási technológiája bármilyen gyomproblémára képes megoldást kínálni. Az Ampligo rovarölő szer két eltérő hatásmechanizmusú hatóanyaga a kukoricamoly és a gyapottok bagolylepke ellen nyújt védelmet. A Quilt Xcel gombaölő szer pedig a kukorica legfontosabb helmintospóriumos levélfoltossága ellen használható fel. E készítmény mérsékli az aszály okozta stressz káros hatásait is, így javítja a növények kondícióját. A Quilt Xcel és az Ampligo készítmények együttes használata közvetve hozzájárulhat a mikotoxin termelő gombafajok (leginkább a Fuzárium fajok) kontrollálásához.

BAYER FARM

Sárbogárd-Nagyhörcsökpuszta, Tiszagyulaháza

Az évek óta megszokott szántóföldi kísérleti helyszínek világán lépett túl a BAYER, és új miliőbe helyezte át nyári bemutatóit. Valós farm környezetben, a Széra Kft. telephelyén, Sárbogárd-Nagyhörcsökpusztán és Megyesi Elemér gazdaságában Tiszagyulaházán várták az érdeklődőket az első Bayer Farm lelkes szervezői. „Tapintható” farm hangulat, előremutató technológiák testközeli prezentációja, mindez biztonságra törekvő új megoldásokkal fűszerezve. Két új, bevezetés előtt álló készítményük is bemutatásra került.

A pontszerű felszíni vízszennyezés kiküszöbölésére, a permetlétartály és a permetezőgép környezetbarát tisztítási megoldására fejlesztette ki a Bayer a hazánkban először bemutatott és bármely gazdaságban megvalósítható Phytobac rendszerét.


Phytobac rendszer

Az Európa-szerte már több mint 2500 helyen üzemelő megoldás lényege, hogy e rendszerben a képződő mosóvizet összegyűjtik és egy vízszigetelt tartályban eloszlatják a talajból és szalmából álló szubsztrátumon. Az esetleges szermaradványok biológiai úton lebomlanak, a tiszta víz pedig elpárolog. A szalma a mikroorganizmusok táplálékául szolgál. A gazdaság méretéhez igazított és a környezeti feltételek figyelembe vételével telepített rendszer mindössze rendszeres talajlazítást és a szalma utánpótlását igényli évente egy alkalommal a növényvédelmi szezon előtt.

Nagy előrelépés a biztonságos növényvédő szer felhasználásban az easyFlow tartálybetöltő rendszer, mely a kis és közepes kiszerelésű folyékony növényvédő szerek szennyeződés-, csepegés- és szivárgásmentes, tiszta adagolását teszi lehetővé azáltal, hogy az előkészítő nem érintkezik a növényvédő szerrel. Használata során sem a zárófólia, sem a göngyöleg tisztítására használt mosóvíz nem kerül a tartályon kívülre, így a környezeti terhelés csökken. Az easyFlow használata egyszerű, biztonságos és a hagyományos háromszori öblítéshez és a mérőedények külön tisztításához képest komoly időmegtakarítást jelent.

Két új szer a Bayertől

Egyre fontosabbá válik a kalászosok őszi gyomirtása – hívta fel a figyelmet Farády László kalászos termékmenedzser –, az utóbbi években sokat változott a termesztéstechnológia, illetve változtak a gyomviszonyok. A mai kis vetőmagnormával vetett állományok eleinte semmilyen gyomelnyomó képességgel nem rendelkeznek. A nagy széltippan ma már a 3. legfontosabb gabonagyomunk, az ősszel kelő kétszikűek pedig képesek teljesen beborítani a talajt. A tavaszi gyomirtás idejére ezek a fajok már túl vannak fejlődésük csúcsán és kifejtették káros hatásukat. A magas termésszint elképzelhetetlen a gyomkonkurencia minél korábbi kikapcsolása nélkül. Az utóbbi években egyre több termelő ismeri fel az őszi gyomirtás előnyeit. A Bayer klasszikus hatóanyagokat tartalmazó új gyomirtó szere, az EXPERT MET igen kedvező hektárköltség mellett biztosít megoldást a nagy széltippan és fontos ősszel kelő kétszikű gyomok ellen. A készítmény 2015. július elején engedélyezésre került, és ez év őszén már felhasználható Magyarországon.

A következő évtől kerül forgalomba a magról kelő egy és kétszikű gyomnövények ellen alkalmazható új, széles hatásspektrumú posztemergens kukorica gyomirtó szer, a CAPRENO. Különböző hatásmódú hatóanyagok kombinációja a készítmény, ami biztosítja a kiemelkedő hatékonyságot és a gyomrezisztencia kialakulásának megelőzését. A gyomok levelén és földfeletti részein keresztül mindkét hatóanyag rendkívül jól felszívódik, majd a hajtáscsúcs és a gyökér irányába gyorsan szállítódik a hatáskifejtési helyekhez, a gyomnövény minden részébe. Az érzékeny gyomnövények növekedése leáll, majd a kezelést követő néhány napon belül kifehérednek és elpusztulnak. A kezelésre a fiatal, aktív növekedésben lévő gyomok a legérzékenyebbek. A kijuttatást a kukorica 3-6 leveles állapotáig kell időzíteni. A megfelelő hatékonyság érdekében a készítményhez minden esetben 2 l/ha Mero tapadásfokozó anyagot kell keverni.


Horváth Tibor, a Bayer szakembere úgy jellemezte a CAPRENO-t, hogy egy új kettős gyomirtó hatású posztemergens kukorica gyomirtó szer, mert a talajra jutva a gyomok gyökerén keresztül is képes felszívódni, így a levélen keresztüli közvetlen hatását megfelelően csapadékos években akár 4-5 hetes talajon keresztüli hatástartam egészíti ki. Ennek köszönhetően a Capreno a későbbi gyomkelés ellen is véd.

A CAPRENO is tartalmazza továbbá a speciális kukoricára kifejlesztett Bayer széfener hatóanyagot, amely úgy javítja a szer szelektivitását, hogy elősegíti a hatóanyagok lebontását a kultúrnövényben.

KWIZDA TEREPSZEMLE

Szarvas, Zalaegerszeg-Bekeháza, Felsőnána

A KWIZDA TEREPSZEMLE szarvasi helyszínén, a Nagyrét Farm Kft. és Stabák Agro Line Kft. által művelt területeken a Kwizda kalászos és repce technológiának jártunk utána, Győri-Dani József területi képviselő kalauzolt bennünket.


Győri-Dani József

A kalászos gyomirtásnál, a területismeret birtokában, elsősorban a galajfélék elleni védekezésre koncentráltunk. Ezért alkalmaztuk a HADDEN® STAR-t, mely egy három hatóanyagot tartalmazó, kalászos gyomirtó szer kombináció. A Hadden® két szisztemikus hatóanyaga a kipermetezést követően bejut a növény tápanyagszállító rendszerébe, az érzékeny gyomnövényekben a tápanyagok felvétele leáll és 7–10 nap múlva látható tünetek mellett elpusztulnak.

A Star®-ban lévő fluroxipir a növény belső hormonális egyensúlyának zavarát idézi elő. A föld feletti hajtások a szöveti sejtburjánzás miatt megvastagodnak és csavarodnak, majd elpusztulnak. A Hadden Star® az összetételének köszönhetően a túlfejlett gyomokat is megfelelő hatékonysággal irtja.

 A gyomirtó szerekkel jól keverhető és azok hatását fokozza, a kalászosok rézellátására, rézhiányának megelőzésére alkalmas lombtrágya, a WUXAL RÉZTOP.

Az epoxikonazol és a fenpropimorf szinergizmusának köszönhetően kiemelkedő hatékonyságot mutat a kalászosok legfőbb levél- és kalászbetegségeivel szemben a TITANIUM, mely készítményt itt a tavalyi erős sárgarozsda fertőzés okán juttattuk ki, megelőzés céljából. A kontroll területeken enyhe fertőzés volt tapasztalható, a kezelt terület viszont gyakorlatilag tünetmentes lett.

Mi más lehetne az elsődleges cél kalászosban, mint a fuzárium fertőzés megelőzése, melyre a GREEN STAR®-t vetettük be 1 l/ha dózisban. A kombinált hatóanyagú prémium gombaölő szer két hatóanyaga révén széles hatásspektrummal és kiváló növénykondicionáló hatással is rendelkezik. A tebukonazolt és a trifloxistrobint tartalmazó Green Star® úgy lett megalkotva, hogy egyesítse a két kiváló hatóanyag legjobb tulajdonságait. A tebukonazol szisztémikus mozgása és a trifloxistrobin mezosztémikus tulajdonsága együtt az elképzelhető legkomplettebb hatást eredményezi. A készítmény így kiváló kuratív hatással, de emellett rendkívül hosszú hatástartammal is rendelkezik. A nagy mennyiségű, hatékony triazolnak köszönhetően a készítmény felhasználási ideje így rugalmasabb, mint a hagyományos strobilurin kombinációké, mivel itt a triazol komponens kurativitása nagyobb mértékben érvényesül. Kiváló fungicid hatása mellett erőteljes levélzöldítő és termésnövelő tulajdonsággal is rendelkezik.

A készítményt WUXAL GRANO-val kombináltuk, mely egy nitrogén túlsúlyos és extra magas kéntartalmú levéltrágya a termésmennyiségek növelésére és minőségi paraméterek javítására.

Békés megyében a kb. 9 500 hektár repcéből hozzávetőlegesen 3000 hektáron alkalmazták idén a Kwizda repce tavaszi technológiát. A gazdák körében méltán népszerű Repce Tavaszi Csomagunk időzítés szempontjából is összhangban álló négy készítményből áll.

A szárormányos elleni korai védekezésben kapott szerepet (március 27.) a DURSBAN® 480 EC
hármas hatásmóddal rendelkező, széles hatásspektrumú rovarölő szer, mely a rejtőző szárormányosok ellen is biztonságos hatástartamot nyújt.

Különösen fontos az olajos növények tápanyagellátásában a kéntrágyázás, amellyel a termés minőségét, azaz az olajtartalmat tudjuk növelni. A repce kezdeti fejlődésekor, a nitrogén beépülését segítőként, kijuttatásának nagy jelentősége van, melyet a  JELLO® FLUID legmagasabb kéntartalmú lombtrágyánkkal gyorsan és gazdaságosan tudtunk megoldani, együtt kijuttatva a DURSBAN® 480 EC-vel.

Magyarország egyik kedvenc piretroidja a rendkívül erős taglózó hatásáról ismert FURY® 10 EW széles hatásspektrumú, kontakt rovarölő szer. Virágzás előtt, április 16-án került kijuttatásra, kiváló hatékonysággal rendelkezik a repcefénybogár, a levéltetvek, valamint a repcebecő ormányosok ellen.

Mivel a bór felvétele korlátozott és nehézkes is gyökéren keresztül, hatékonyan levéltrágyázással a WUXAL® BORON MAX készítményünkkel tudtuk a növény rendelkezésére bocsátani a FURY® 10 EW-vel egy menetben kijuttatva. A termékben megtalálható emelt mennyiségű bór és a harmonikusan összeállított makro- és mikroelem arány segíti a növényekben a szénhidrátok és a cukrok szállítását, a virágok képződését és megtermékenyülését, a stresszhelyzetek átvészelését, növeli az olajos növények olajtartalmát, valamint javítja a növények vízmérlegét.

A repce tavaszi csomagunkon felül a GAZELLE® 20 SG méhkímélő rovarölő szeres kezeléssel egészítettük ki a technológiát a repcebecő ormányos, és a repcebecő szúnyog ellen védekezve. Az alacsony mértékű rovarjelenlét miatt az idén itt elegendőnek bizonyult az egyszeri kezelés. Kombináltuk mindezt a WUXAL® ASCOFOL mikroelemekben és természetes növekedésszabályzó anyagokban gazdag algatartalmú lombtrágyával.

Megállapítottuk, hogy mind a kalászos, mind a repcetáblák egészséges, magas termésmennyiséget ígérő képet mutattak.

-an-

A cikk szerzője: Agro Napló

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!