Igazi hungarikum - 20 éve a Szabó család tulajdonában a FitoHorm

Agro Napló
A hungarikumok szó hallatán mi jut elsőre eszünkbe? Leginkább a legfinomabb magyar ételek és italok, úgymint a bajai halászlé, a szegedi paprika, vagy a pálinka és bor. Valamennyi „magyaros” csábításban részesültünk Baján, a FitoHorm márkanév és tevékenység 35 éves és a Fitohorm Kft. 25 éves jubileuma alkalmával rendezett Sajtószüreten. Az Agro Napló ez alkalommal – a közel 20 éves töretlen együttműködés előtt tisztelegve – a hungarikumok képzeletbeli input listájára tűzte ki a FitoHorm márkanevet.

35 évvel ezelőtt, 1980-ban a vaskúti Bácska Mg TSZ bajai vegyi üzeme kezdte el a FitoHorm termékek gyártását. Ezek a készítmények a tápelemeket azonnal felvehető, kelatizált formában tartalmazzák, és környezetkímélő módon biztosítják a növények harmonikus tápanyagellátását.

Ahhoz azonban, hogy hasznosítani is lehessen az akkor újszerű kelátképzőn alapuló készítményeket, éveken át szigorú biológiai és kémiai kísérleteken keresztül kellett bizonyítani hatékonyságukat és megtalálni a különböző növények tápanyagigényeinek legmegfelelőbb termékösszetételeket, meghatározva az egységnyi területre kijuttatandó szükséges mennyiségeket.

25 évvel ezelőtt, 1990-ben alakult az agrár- és kertészmérnökökből, illetve növényorvosokból álló Fitohorm Kft. Ez a csapat akkor szaktanácsadás céljából hivatott létrejönni, a helyes tápanyag-gazdálkodási gyakorlat és a FitoHorm készítmények szakszerű felhasználásának segítése céljából. A Fitohorm a piacon az elsők között ismerte fel ugyanis, hogy a szaktanácsadás nélkülözhetetlen része a piaci működésnek (lásd: 80-90-es évek videó összeállítását: agronaplo.hu/szemfules Nincs új a Nap alatt címmel).

13 évvel ezelőtt, 2002-ben a Fitohorm Kft. Szabó Márton vezetésével átvette a vegyi üzem teljes tevékenységét a Bácska Agráripari Rt.-től – azóta a szaktanácsadói, kereskedelmi tevékenységen felül a gyártási folyamatokat is a családi tulajdonban lévő kft. végzi. A foglalkoztatottak létszáma a kezdeti 7 főről közel 50 főre emelkedett. A forgalmazást országszerte a növényvédő szer és műtrágya nagykereskedőkön, valamint integrátorokon keresztül végzik.

2010-es évek elején pályázati támogatásokból korszerűsítették vegyi üzemüket, új raktárcsarnokot építettek, az új eszközök beszerzésével hatékonyabb és magasabb színvonalú termelői igények kielégítésének feltételeit megvalósítva ezzel.

Alapelvük, hogy a növény- vagy a talajvizsgálat eredményére adaptálják a mikroelemek felhasználását. Napjainkban 20 féle, egy hatóanyagú kelatizált készítmény áll rendelkezésre, amennyiben a növényekről nincs analitikai eredmény, úgy a növényspecifikus, több hatóanyag-tartalmú készítményeiket javasolják a hiánybetegségek megelőzésére és gyógyítására szántóföldi, kertészeti és házikerti vonalon egyaránt. Több, mint 50 különböző termék található palettájukon, fennállásuk alatt közel 10 000 000 hektár kezelésére elegendő 50 000 000 liter lombtrágya került ki a gyártósorról hazai felhasználásra.

Minőségi magyar termékek a készítményeik, több évtized után is a folyamatos kutatás jellemzi a stratégiájukat, amellyel garantált a felhasználói igények tükrében megtervezett termékskálájuk bővítése.

E 25 év alatt ésszerű léptékekben haladó, töretlen fejlődés jellemezte a FitoHorm termékcsalád kialakítását. Nem csak a teljesség igényét megcélzó lombtrágyák választékának bővítése volt a célkitűzés, hanem azok beltartalmi, minőségi és hatásmechanizmusának korszerűsítése is.

A TURBO termékcsaládjuk például a termékfejlesztések és a piac technológiai igénye alapján folyamatosan bővül. Ennek eredményeként büszkélkedhetnek azzal, hogy a tápoldat gyártás és forgalmazás tekintetében piacvezető szerepet töltenek be az ország egész területén.

– A technológiáink, illetve a FitoHorm lombtrágyák környezetkímélő termékek, amelyek csökkentik a teljes termesztéstechnológiai eljárások során a vegyszerhasználatot. Hogyan? A FitoHorm lombtrágyákban rejlő tápanyagoknak növényvédelmi mellékhatásuk van. Azaz, a hatóanyagok felerősítik a növény védekező funkcióit, így az erős és egészséges növény töretlenül fejlődik. A termékekben levő összetevők azonnal hasznosulnak, a növény csak annyit vesz fel belőlük, amennyire feltétlenül szüksége van – hallhattuk Buda Richárd szakmai igazgató beszámolójában.


Buda Richárd és Szabó Márton a Sajtószüreten a Sümegi Szőlőbirtokon

Több szakmai elismerést és termékdíjat söpörtek be az elmúlt időszakban, úgymint a Minőségi magyar termék díját 2000-ben, a „Kedvező áru és hatékony levéltrágyázás lehetősége FitoHorm készítményekkel” termékért II. díjat 2010-ben, a „Fitohorm Turbo Foszfor” termékért III. díjat 2013-ban, a „FitoHorm Turbo Kálium” termékért III. díjat 2014-ben és a „Gabona startertrágya, a FitoHorm Turbo Magnézium” termékért II. díjat 2015-ben.

  –g.a–

A cikk szerzője: Gáspár Andrea

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Aszály ellen a kalászosokban

Aszály ellen a kalászosokban

A tápanyag-utánpótlás egyik alaptétele, hogy a makroelemek (N, P, K) pótlását hatékonyan és gazdaságosan a gyökéren keresztül kell elvégezni a szántóf...

A búza rézigénye és hasznosulása

A búza rézigénye és hasznosulása

Az őszi búza a legnagyobb területen termesztett kultúrnövényünk. A legtöbb megyénkben első helyen áll a vetésszerkezetben. Eredményessége nagyban befo...

Nyerő páros kukoricában

Nyerő páros kukoricában

Kukoricában a magas hozamok eléréséhez növényeink nem tudnak minden esetben a talajból elegendő mikroelemhez jutni, ezért nélkülözhetetlen technológia...

Az őszi búza tavaszi lombtrágyázása

Az őszi búza tavaszi lombtrágyázása

Az idei év sem szűkölködik növényeink részére szélsőséges időjárásban, ami miatt a tenyészidőszakban egyre kevesebb a növények számára a növekedéshez...

A búza rézigénye és hasznosulása

A búza rézigénye és hasznosulása

Az őszi búza a legnagyobb területen termesztett kultúrnövényünk. A legtöbb megyénkben első helyen áll a vetésszerkezetben. Eredményessége nagyban befo...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!