Lezártuk a kukorica pozíciót

Agro Napló
A nagy kérdések már korábban eldőltek a gabonapiacokon, így az elmúlt egy hónapban szűk sávban oldalazott mind a kukorica, mind a búza árfolyama.

Búza

182 eurón volt a legmagasabb kötés és 172 eurón a legalacsonyabb az elmúlt 30 napban a novemberi búza piacán. Az október eleji emelkedés elsősorban annak volt köszönhető, hogy az elhúzódó esőzések akadályozták az őszi munkálatokat a földeken. A legaktívabb (decemberi) instrumentum december első napjaiban fut ki, így alig több mint egy hónapunk maradt arra, hogy eldöntsük, hogyan zárjuk le ezt a pozíciót. A búzát eltároltuk és csak jövő tavasszal akarjuk eladni, így vagy továbbkötjük a pozíciót jövő májusra vagy lezárjuk a piacon. A 2016 májusi lejárat 9 euróval magasabban forog ugyan, de ha az elmúlt időszakban jellemző sáv alsó szélén vissza tudjuk vásárolni az 50 kontraktust, akkor nem görgetjük tovább a pozíciót. Tehát a következő egy hónapra vételi megbízást tettünk ki a piacra az előző mélypont (172 euró) fölé, 173 euróra. Azért választottuk ezt a szintet, mert a 172 euró környékén nagyon sok vételi megbízás van már bent a könyvekben.

Kukorica

A kukorica is kerek 10 eurós sávban mozgott az elmúlt egy hónapban: 168 eurós legmagasabb és 158 eurós legalacsonyabb árral. A novemberi kontraktus utolsó kereskedési napja november 5-e, de nem érdemes kivárni az utolsó napokig, mivel ilyenkor a forgalom már drasztikusan csökken. A 179 eurós eladási pozíciónkat ezért október 22-én 163,75 eurós árfolyamon kizártuk. Az árfolyamnyereség 15,25 euró tonnánként és mivel 2500 tonnát (50 kontraktus) adtunk el, így összesen 38.125 euró nyereséget könyvelhettünk el.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?