Meleg, fülledt időjárási körülmények között már ősszel felszaporodik a lisztharmat, és kora tavaszra erősen fertőzheti az állományt. Ha a felső levélemeleteket is eléri, akkor szintén érzékeny károkat okozhat.
Inkább a csapadékos évek velejárói a levélfoltosságot okozó gombák. Közülük a pirenofórás levélfoltosságot okozó faj jelenti a nagyobb veszélyt, azonban a szeptóriás levélfoltosság is forrása lehet a termésveszteségnek. Mindkettő a lombozat asszimilációs felületének csökkentésével okoz gazdasági kárt.
A kalászszeptória a levelek mellett a szemek kialakításában szerepet játszó pelyvaleveleket is fertőzheti.
A kalászfuzárium párás, meleg időben, virágzáskor fertőzi meg a növényt. Elsősorban a minőségrontó hatása révén okoz kárt.
Ha a fenti kórokozók együtt lépnek fel, akkor védekezés hiányában a termesztés gazdaságossága kerül veszélybe. A kérdés ezért inkább az, hogy egyszeri vagy kétszeri védekezéssel hárítsuk-e el a kártételi veszélyt.
A Mystic PRO 500 készítmény a tebukonazol mellett prokloráz hatóanyagot is tartalmaz. A tebukonazol felszívódik a növénybe, majd a nedvkeringéssel csúcsi irányba vándorol. A prokloráz mélyhatású, azaz beszívódik a növény szöveteibe, de onnan nem szállítódik tovább. A két hatóanyag erősségei kiegészítik egymást, így biztosítva a kalászosok minden fontos gombabetegségével szembeni csaknem teljes hatékonyságot.
A Mystic PRO-t kalászosokban két alkalommal, szárba indulás kezdetétől a zászlós levél megjelenéséig (1. védekezés) és kalászhányás kezdetétől a virágzásig (2. védekezés) célszerű kijuttatni. Ha a kártételi veszélyhelyzet nem indokolja a korai védekezést, a kalász védelmére időzített egyszeri kezelést a kalászhányás kezdete és vége közötti időszakban javasoljuk elvégezni.
Az 1,25 l/ha-os dózisban kijuttatott Mystic PRO 500 gombaölő szer a teljes dózisú tebukonazol hatóanyag mellett, a prokloráz teljes dózisának több mint 80%-át tartalmazza kombinációs partnerként.
Farkas Ádám
termékfejlesztési vezető
Nufarm Hungária Kft.
www.nufarm.com/hu/kezdolap
Amennyiben szeretne ingyenesen és rendszeresen friss szakmai információkat kapni hasonló témakörben, regisztráljon itt!
A cikk szerzője: Farkas Ádám