2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Lucernát és füvet...

Agro Napló
Amikor új lucernavetésen gondolkodunk, automatikusan a területünk tisztán és kizárólag lucernával történő bevetése jut eszünkbe. Mi a Vital-Feed-nél úgy gondoljuk, itt az ideje, hogy felsoroljunk néhány olyan előnyt, miért is érdemes az új vetésterületeinket úgy tervezni, hogy fűmagot is tartalmazzon a vetőmagkeverék.

  • A fű vetőmag olyan területeken is életképesen fejlődésnek indul, ahol a lucernának nehéz adaptálódni.
  • A fű gyors és erélyesebb növekedése nagyon hamar kitölti a foltokat, megöli a gyomokat, így az már az első növedék esetében biztosítja a nagyobb hozamot és a magasabb perzisztenciát.
  • A fű-lucerna keverék minősége, így emészthetősége sokkal lassabban romlik az idő előrehaladtával, és majdan a későbbi kaszálások között is, hiszen a fű újrasarjadása elsősorban „levelet tartalmaz”, ellentétben a lucernával.
  • A fű sokkal kevésbé szenved kárt a betakarítás, növényvédelem és a tápanyag-utánpótlás során a gépek taposása következtében 
  • A fű-lucerna keverékek takarmányozási szempontból is számos előnyt hordoznak: 

  • A fű-lucerna keverék emészthetőségi adatai sokkal közelebb állnak a szarvasmarha igényeihez, mint a tiszta lucernáé, hiszen az energia és fehérje összetétele sokkal kedvezőbb a keveréknek.
  • A fű olyan potenciális előnyöket biztosít a keveréknek, mellyel a keverék magasan felülmúlja a gabonaszenázsok emészthetőségét.
  • A fű és lucerna „keverék szenázs” etetése mellett csökkenthető az acidózis veszélye anélkül, hogy csökkenne a tejtermelés, hiszen lényegesen kevesebb emészthetetlen rostot viszünk a takarmányadagba.
  • Legelőkeverékek esetében sokkal alacsonyabb a felfúvódás veszélye.
  • Kombinált vetés eredménye az optimális fehérje/szénhidrát arány.

  • Természetesen keverékek összeállításánál, a telepi „management” a felhasználási–hasznosítási irány a legkülönbözőbb variációkat kínálja számunkra az elérni kívánt eredmény vonatkozásában.

    A különböző keverési arányok a fajok és fajták választásánál az egy hektárra eső növények számát tekinthetjük kiindulási alapként.

    A tapasztalatok azt mutatják, hogy a keverékben minimum 85-15 arányban kell szerepeltetni a lucerna-fű keverékét, hogy a kívánt agronómiai hatást elérjük.

    Takarmányozási szempontból a legelőnyösebb a 60-40 arány beállítása, mely keverék 60% lucerna vetőmagot és 40% fű vetőmagot tartalmaz.

    Mint ahogy említettük a felhasználási irány és az intenzívebb igények (szenázs beltartalom) elérése lehetőséget kínál számunkra egy ebben az esetben ideálisabb 60-20-20 vagy 60-30-10 arányú lucerna-fű-here keverék összeállítására.

    Mivel a különböző növényfajok vetőmagjai nagyon különböző méretűek lehetnek, valamint a súlyuk is nagyon eltérő, így a legfontosabb a keverék összetételének nagyon precíz megválasztása. Nem elég a fajokat megválasztani csupán, de komoly odafigyelést és tapasztalatot igényel az egyes fajták megválasztása is. A Vital-Feed Kft. és a DLF Seeds&Science több évtizedes tapasztalattal rendelkezik a vetőmagkeverékek ilyen irányú kialakítása területén (CUTMAX és MEDOWMAX keverékek).

    Mindezek mellett rendkívül fontos szempont a vetésidő helyes megválasztása, hiszen a fűmagvak fejlődéséhez és csírázásához 15 fokkal alacsonyabb hőmérséklet is elegendő a lucernához képest.

    Tehát a hőmérséklet szempontjából a legideálisabb vetésidő a tavasz közepe, valamint a nyár vége, és a kora ősz.

    A növényvédelemi szempontból ezen keverékek vetése esetén jóval költséghatékonyabban járhatunk el, mivel a fű gyors
    (festulolium fajok) fejlődése miatt nagyon hamar összefüggő talajtakarót biztosít, elnyomva a nem kívánatos gyomokat.

    Betakarításnál kétségkívül az első kaszálásnál szembetűnően nagyobb lesz a fűhozamunk a keverék esetében, ami számos már említett és tapasztalt pozitívummal jár.

    Kaszálás után a füvek „újrasarjadása” a keverékben nagymértékben függ a fű fajától és fajtájától.

    Vannak fűfélék, melyeknek nyáron nagyon alacsony a növekedési erélyük még ideális csapadékviszonyok mellett is, így célszerű olyan fajokat választani amelyek ebben az időszakban is komoly növekedési eréllyel rendelkeznek.

    Ilyenek például a csenkesz fajok, a csomós ebír, és a különböző festulolium fajok, melyek lehetnek akár csenkesz alapú, akár perje alapúak (felhasználási irány függvényében).

    Az egyes fajok megválasztása tehát a legfontosabb tényező, különös figyelemmel arra az esetre, ha szénakészítés is szerepel terveink között.

    Ilyenkor a későn érő fűfajtákat kell választani a keverékekben, hiszen ezek növekedési erélye közelít leginkább a lucernáéhoz (GRAZEMAX keverékek).

    Ne felejtsük, hogy a tápanyag-utánpótlásnak is rendkívül nagy jelentősége van a lucerna-füves keverékek arányának fejlődésének eltolódására.

    Amennyiben a talaj nitrogénben gazdag, úgy a füvek növekedési erélye magasabb lesz, míg ha foszfor és kálium van túlsúlyban, akkor a lucernának kedvez.

    Tápanyag-utánpótlás szempontjából nagyon fontos tényező, hogy az újonnan telepített lucernás fűkeverékeink vetésterületén a talajaink pH-értékét szigorúan 6 vagy magasabb pH-szintet tartsuk.

    Természetesen azt, hogy a lucernát önmagában vagy keverékben vetjük, a felhasználási cél határozza meg, de a felsorolt előnyök tükrében bátran kijelenthetjük, hogy a különböző arányú lucerna-fű-here keverékek a kérődző állataink takarmányozásának legoptimálisabb és alapvető takarmánybázisát képezik. 

    Kérem, helyezzünk hangsúlyt az elhangzottakra mielőtt új telepítésbe kezdünk!

    Szabó Béla
    Kereskedelmi igazgató,
    Vital-Feed Kft.

    A cikk szerzője: Szabó Béla

    Címlapkép: Getty Images
    NEKED AJÁNLJUK
    Őszi teendőnk: a gyeptelepítés

    Őszi teendőnk: a gyeptelepítés

    Az idei év első felében ritkán tapasztalt hosszúságú aszály volt jellemző, ami megviselt minden szántóföldi növénykultúrát. Ennek ellenére nagyon sok...

    Takarmányfüvek és keverékeik

    Takarmányfüvek és keverékeik

    A tej és marhahús előállításának üzletága nagyban függ attól, hogy rendelkezésre áll-e a szükséges mennyiségű és lehető legjobb minőségű szálastakarmá...

    Őszi teendőnk: a gyeptelepítés

    Őszi teendőnk: a gyeptelepítés

    Az idei év első felében ritkán tapasztalt hosszúságú aszály volt jellemző, ami megviselt minden szántóföldi növénykultúrát. Ennek ellenére nagyon sok...

    CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
    KONFERENCIA
    AgroFuture 2024
    Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
    AgroFood 2024
    Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
    Vállalati Energiamenedzsment 2024
    Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
    Agrárium 2024
    Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!