2024. május 3. péntek Tímea, Irma

„Én és a kukoricám”

Agro Napló
A kukorica állt idén a DuPont Növényvédelmi Konferenciák fókuszában. A 2016-os évben jelentősen csökkent a hazai növényvédőszer-felhasználás, ennek ellenére a cég növelni tudta forgalmát – tudtuk meg a siófoki rendezvényen Rácz István marketingigazgatótól. Rögtön év elején, a vállalatok között elsőként nyitotta a DuPont a növényvédelmi konferenciák sorát. Siófok, Debrecen és Orosháza adott otthont tanácskozásainak.

A DuPont forgalmának jelentős részét a kukorica védelmét szolgáló készítmények generálják, amelyek elsősorban a gyomirtást, valamint a molykártevők elleni sikeres védekezést teszik lehetővé. Több éve stabilan második a hazai hagyományos posztemergens piacon a kakaslábfű legfőbb ellensége a DuPont™ Principal® Plus Gold csomag, amely vezérterméke a kukorica gyomirtó szer palettájuknak. Bármilyen gyomösszetétel esetén alkalmazható, rendkívül széles hatásspektrumú készítmény.

Dr. Kádár Aurél a vegyszeres gyomirtás egyik legnagyobb hazai alakja meghívott előadóként hangsúlyozta, a kukoricater­mesztőknek van lehetőségük a nagy termések elérésére, de ehhez nélkülözhetetlen a gyomkonkurencia időbeni kiiktatása. A gyomirtás sikerességének fontos feltétele az alkalmazástechnika, valamint a permetezési időpont gyomosodáshoz igazított megválasztása. Még ha a 15–20 cm-es gyomokat ki is iktatjuk a területről, azok negatív hatása már addigra érvényesül, vagyis veszítettünk a termésből. A kukorica gyomirtás terén a gazdáktól elvárható alaposabb tudást és felkészültséget szorgalmazta az elismert szakember.

A bevezetőben már említett Principal® Plus Gold a 2012-es piaci bevezetése után rövid idő alatt az egyik legnépszerűbb kukorica gyomirtó lett a hazai piacon. A gyártó idén is ösztönzi a vásárlását azon gazdálkodó részére, aki 2017. március 10-ig jelzi kereskedőjénél az igényét a termékre, 10% kedvezménnyel vásárolhatja meg a csomagot. A Principal® Plus Gold gyomirtó csomagot öt évvel ezelőtt azzal az üzenettel adták a kukoricatermesztők kezébe, hogy a készítmény megvédi az állományt változó talaj-, csapadék- és gyomnövény viszonyok között is. Azóta igencsak eltérő évjáratok követték egymást, a készítmény pedig folyamatosan bizonyított, mindez több kedvező tulajdonság együttes jelenlétének köszönhetően. Ezek közül kiemelendő az öt hatóanyag megléte, a rugalmas felhasználhatóság a kukorica 7 leveles állapotáig, a csapadékviszonytól független hatáskifejtés, illetve a tartamhatás.

Az extenzív kukorica rovarölő szeres állománykezelései az elmúlt évtizedben terjedő, újszerű technológiai elemek. Az amerikai kukoricabogár megjelenését követően – annak háttérbe szorulásával – a lepkehernyók  (kukoricamoly, gyapottok bagolylepke) kártétele vált dominánssá e kultúrában. A jelenség hátterében a globális felmelegedés és a jóval korábban kezdődött iparszerű kukoricater­mesztés kialakulása áll. E változás legkézzelfoghatóbb következménye a lárvák okozta közvetlen termésveszteség kiváltása mellett a toxinproblémák kárkomplexuma. A kialakult növény-egészségügyi állapot Dr. Keszthelyi Sándor szerint mindenképp lépéskényszerbe hozta a gyakorlati élet szereplőit. A kialakult szituáció megköveteli a kukoricabogár elleni permetezések mellé beiktatott, további állománykezelés(ek) technológiai sorba illesztését. Saját kísérleti adataira hivatkozva alátámasztható a molykártevők elleni beavatkozások kártétel mérséklő hatása, annak közvetlen mikotoxin-terheltség mérséklő hatásának feltérképezése viszont az elkövetkezendő hazai kutatások fő célkitűzési lehetnek.

A toxinfertőzéseknek kaput nyitó kukoricamoly és gyapottok bagolylepke kártétel elleni készítménye a DuPont-nak a Coragen® rovarölő, amely megtérülő ráfordítást biztosít a gazdáknak, alkalmazásával a fertőzöttségi foktól függően a termésünk közel 10%-a menthető meg. A hatékony védekezés érdekében a kár­tevő megfigyelésének fontosságára buzdítanak a szakemberek, a rajzás követésében már több éve rendelkezésre áll a felhasználóbarát DuPont™ Evalio® AgroSystems internetes kártevő-monitoring oldal, amelyen mindenki megtalálhatja a közelében működő rovarcsapdák fogási eredményeit. A kukoricamoly elleni hatékony védekezés kulcseleme a jó időzítés, a Coragen® alkalmazása a rajzáscsúcs után öt–hét nappal ajánlott.

A rendezvények főként a kukorica növényvédelméről szóltak, de helyet kapott a gabona gyomirtás és betegségek elleni védelem kérdése, illetve szó esett a repce védelméről is.

A DuPont a változó körülményekhez és igényekhez igazítva folyamatosan fejleszti gabona gyomirtó szer palettáját. 2017-től a Granstar® SuperStar és a Pointer® Star megnövelt fluroxipir hatóanyag-tartalommal Granstar® SuperStar New és Pointer® Star New néven kerül forgalomba, és az eddig megszokott eredményességén túl extrém körülmények között is erőteljesebb és gyorsabb hatást biztosítva.

A tavaszi időszak egyik legveszélyesebb kártevője repcében a fénybogár. Az ellene engedélyezett rovarölő szerek többsége a piretroidok csoportjába tartozik, amelyek esetében csökkent hatékonyságot tapasztaltak Európa-szerte. A DuPont kínálatában szereplő Avaunt® rovarölő szer minden más, a repcefénybogár ellen engedélyezett inszekticidtől eltérő hatásmechanizmusú, rezisztenciatörő, ezáltal a piretroid rezisztens populációkon is sikerrel alkalmazható.

-ga-

Csak tiszta forrásból

A hamis termékek elleni védelemben csak a széles körű összefogás vezethet eredményre – vallja a DuPont, amelynek fontos részét képezi a felelős fogyasztói magatartás is. Csak engedéllyel rendelkező készítményt vásároljunk meg, arról minden esetben kérjünk számlát – figyelmezteti évről évre a termelőket. Győződjünk meg a csomagolás sértetlenségéről, esetleg keressük a speciális azonosító jeleket, mint például a DuPont termékeken található háromdimenziós IZON® hologramot. Ha problémát észlelünk, arról értesítsük az érintett cégeket, szakhatóságokat!

A cikk szerzője: Gáspár Andrea

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!