2024. május 3. péntek Tímea, Irma

Nitrogénszükséglet meghatározása az N-Pilot® készülékkel

Agro Napló
A növények nitrogén-ellátottságának figyelemmel követése a sikeres trágyázási stratégia egyik legfontosabb eleme. A megosztott kijuttatás alapvető feltétele annak, hogy a nitrogénellátást folyamatosan biztosítani tudjuk, és ezzel a megcélzott termésmennyiséget és minőséget elérjük.

Ehhez viszont szükséges egy, a N-ellátottsági állapotot felmérni tudó eszköz használata, mely a termelőt gyorsan és pontosan tájékoztatja az aktuálisan fennálló nitrogénigényről.

Az N-Pilot® egy olyan optikai szenzor, amely a növény levélzete által visszavert fényt méri, és ebből határozza meg a gabona klorofilltartalmát, valamint a biomassza mennyiségét. A termőterület és egy optimális nitrogén-ellátottságú zóna (ún. referencia terület) összehasonlításával az N-Pilot® az adott táblán – a fajtára kalibrálva – különlegesen megbízható nitrogénajánlást képes adni.  A referenciazóna egy, a vegetációs időszak elején az adott táblán többletnitrogén-kijuttatással létrehozott kicsi terület (egy szórásszélességen kb. 30–40 m hosszú sáv). A műszerrel a későbbi mérések során a referenciazónában növő, nitrogénnel túltrágyázott növények és a tábla többi részén lévő állomány tápanyag-ellátottsági szintjét tudjuk összehasonlítani. A teljes mérési procedúra mintegy 15 perc, amely során több, mint 14.000 növény mérhető meg. A műszer végül megjeleníti az eredményt, amely az adott táblán lévő, adott fajtájú növényállományra aktuálisan kijuttatandó nitrogén hatóanyag mennyiségét jelenti kg/ha-ban megadva. Ezt a mennyiséget érdemes olyan műtrágyákkal kijuttatni, amelyek azonnal felvehető – nitrát – formában tartalmazzák a nitrogént, ezzel gyorsan és hatékonyan tudunk reagálni a növények igényeire.

A N-Pilot® jelenleg étkezési-, takarmány- és durumbúzákon, valamint őszi és tavaszi árpán használható.

Az N-Pilot®-tal szárbaindulást követően, 1-2 szárcsomós állapottól egészen a zászlóslevél megjelenéséig folyamatosan végezhetünk méréseket. Így a második és a harmadik fejtrágya mennyiségét az N-Pilot® javaslata alapján juttathatjuk ki.

Ahogy a mellékelt grafikon is mutatja, az N-Pilot® alkalmazása – azon túl, hogy a növények számára optimális nitrogénellátást biztosít – mérhető profitot is hoz a gazda számára. Tavalyi kísérleteink átlagában a hagyományos trágyázással szemben az N-Pilot® javaslata alapján műtrágyázott parcellák 540 kg többlettermést adtak 9 kg-mal kevesebb nitrogén hatóanyag hektáronkénti felhasználása mellett. Ez közel 5000 Ft többletbevételt jelenthet a gazda számára hektáronként. 2015-ös eredményeink szerényebbek voltak, de az N-Pilot® ott is mintegy 2700 Ft többletjövedelmet hozott hektáronként.

A készülékkel és felhasználásával kapcsolatos kérdéseivel forduljon bizalommal értékesítő kollégáinkhoz, illetve számos hasznos információt talál honlapunkon is!

Hoyer Rita
Borealis L.A.T Hungary Kft.
www.borealis-lat.com

A cikk szerzője: Hoyer Rita

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
2+1 lombtrágya akció

2+1 lombtrágya akció

A lombtrágyázás lehet jó technológia, amivel tonnákkal többet is termelhetünk, és még a költségeinket is alacsonyan tarthatjuk. A 2+1 akciót azért csi...

A kén a nitrogénhasznosulás motorja

A kén a nitrogénhasznosulás motorja

Kultúrnövényeink az egészséges fejlődés és a megfelelő hozam elérése érdekében valamennyi tápelemet igénylik a faj sajátosságainak megfelelő mennyiség...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!