2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

A 2016. év legjobb tavaszi tömegtakarmányai

Agro Napló
A tömegtakarmány minősége megalapozója a gazdaságos termelésnek és a tehén egészségének.

Ezért az Állattenyésztési Teljesítményvizsgáló Kft. Takarmányanalitikai Laboratóriuma három évvel ezelőtt meghirdette az Év takarmánya díjat. Ennek eredményeként idén 3 kategóriában hirdettünk győztest a tavaszi betakarítású takarmányok versenyében (2016. április 1.– 2017. január 20.):

  • lucernaszilázs és lucernaszenázs:246 minta
  • intenzív fűszilázs/szenázs (olaszperje, hibrid perjék, perjefélék keveréke):95 minta
  • gabonaszilázs/szenázs (rozs, kalászhányás előtt betakarítva): 160 minta

Emellett átadásra került az 'Év tömegtakarmány-bázisa 2016' díj is, ami olyan telepnek jár, ahol a tömegtakarmányok kiegyenlített minőségűek, jó vagy kiváló kategóriában.

Az év lucernaszilázsai/szenázsai

A beérkezett 246 mintából 35 db (14%) minta érte el a 150 RFV-értéket (rost alapú értékelési rendszer az USA-ban) és 22% nyersfehérje-tartalmat.

A lucernaszilázsok és -szenázsok között a legkiválóbbakat az alábbi telepeken készítették 2016-ban:

  • Szerencsi Mg. Zrt.
  • Kisalföldi Mg. Zrt.
  • Agrár-Ker Kft., Csanádpalota
  • Hód-Mezőgazda Zrt., Vajhát
  • Mezőfalvai Mg. Zrt.
  • Rábapordányi Mg. Zrt.
  • Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt.
  • Tárnok Sándorné, Szeghalom
  • Gyomatrade Kft., Gyomaendrőd
  • Dávodi Augusztus 20 Kft.
  • Erdőhát Zrt., Csaholc
  • Formula GP Kft., Hajdúböszörmény

A kifejezetten nagy szárazanyag-tartalmú szenázsok között a legkiválóbbakat az alábbi telepeken készítették:

  • Béke Mg. Szöv., Hajdúböszörmény (szenázs)
  • Galgamenti Mg.-i Kft., Tura (szenázs)
  • DPMG Zrt., Törtel (szenázs)
  • Alattyáni Tejtermelő Kft. (szenázs)
  • Jász-Föld Zrt. (szenázs)

Az 'Év lucernaszenázsa 2016' a Rábapordányi Mg. Zrt.-ben készült. A lucernaszenázst a kedvező fehérjetartalom mellett kiváló rostemészthetőség (62%!), alacsony lignintartalom és domináns tejsavas erjedés jellemezte. Miért magas szárazanyag-tartalmú szenázst választottunk díjnyertesnek? Egyre nagyobb figyelmet kapnak ugyanis a 40% feletti szárazanyag-tartalmú szenázsok a takarmányadagban. A széna egy része helyettesíthető vele és nincs gond az előaprítással. Nem cél 45% feletti szárazanyag-tartalommal sze­názsolni, a taposási nehézségek miatt (a karamellizáció-bemelegedés veszélye jelentős), de kiváló savi összetétellel erjed, ha sikerül. A vajsavas erjedés teljesen kizárható a száraz szenázsban. Példaként említem az Egyesült Államokat, ahol Wisconsin államában 87 depó szárazanyag-átlaga 42% volt 11,7 mm átlagos szecskahosszal és 237 kg sza/m3 tömörséggel 2000-ben (Muck és Holmes, 2000). A díjnyertes minta táplálóanyag-tartalma és a 2016. évi országos átlag az 1. táblázatban látható.

A díjnyertes lucernaszenázs technológiája: a díjnyertes lucernaszenázst átlagosan 400 tehén ette 2016-ban. A fogadótól a közepes tejű csoportig 4–6 kg/tehén/nap adagban (rozsszilázsból 6–8 kg/tehén/nap volt még az adagban). Még jelenleg is ezt a lucernaszenázst etetik, így mérvadó a jelenlegi termelési szint. Csoportonkénti termelési szintek: üsző fogadó 37,5 kg/tehén; tehén fogadó 44,5 kg/tehén; nagytejű 43,5 kg/tehén; közepes tejű 34 kg/tehén. Az összes lucernaterület 76,4 ha, több parcellában (Gea és Plato telepítések). Átlagosan 3-4 évig kaszálják a lucernaterületeiket, a 4 éves darabot a szenázs készítése után feltörték és silókukoricát vetettek el. A nyertes szenázs esetében a zöldhozam 9,1 t/ha volt (3,7 tonna sza./ha 41% sza. mellett), mindösszesen 700 tonnát állítottak elő belőle. Az alkalmazott agrotechnika réti öntéstalajon (18–25 aranykoronán): a Gea esetében a vetőmag mennyisége 25 kg/ha (2015. 08. 28), míg a Plato esetében 20 kg/ha (2015. 08. 29.) volt, augusztusi telepítéssel. Az elővetemény őszi árpa vagy repce volt. Az elővetemény lekerülését követően sekély tarlóhántást végeztek (síklapos tárcsával), majd következett a trágyaszórás (30 tonna szerves trágya/ha azonnal bedolgozva nehéztárcsa + henger kombinációval), középmély lazítás (45–50 cm). Magágykészítés: 1 menet síklapos tárcsával, 1 menet kompaktorral, vetés direktvetőgéppel. A friss telepítésnél szervestrágyázás, a 4 éves állománynál kora tavasszal 150 kg/ha 30%-os nitroszol kezelést alkalmaztak. Fontos megemlíteni a tavaszi gyomirtást, ami a technológia kötelező része minden évben.
Az első kaszálás 2016. 04. 28-29-én történt. Előrejelzések szerint 5 napjuk volt csapadékmentesen. A korai betakarítás szinte bimbóképződéssel egyidejűleg történt. De hozzá kell tenni, hogy az időzítést inkább az időjárás-előrejelzés határozta meg, mint a fenológia. Acélujjas szársértős kaszával kaszáltak, a legalacsonyabb fordulaton használva a szársértőt és az ütközőlemezt maximálisan kinyitva. A lehető legszélesebb rendre rakta a kasza a lucernát, nem terítették. A silózó gép előtt haladt két rendképző és a depóba 2016. 05. 01-jén szállították be a lucernát. Egy nap alatt beszállították az egészet. Tehát
2-3 napig fonnyadt az alapanyag. Aznap késő estig tömörítették, majd másnap reggel történt a depó zárása. A silódepóban „bivaly”-t használva tapostak.
A tartósításhoz Sil-All 4X4+-t használtak a gyártói ajánlás szerint. A teljes depót egyrétegű fóliával takarták.

Az év fűszilázsai/szenázsai

A beérkezett 95 mintából 16 db (17%) érte el a 26% alatti nyersrosttartalmat és a 15% feletti nyersfehérje-tartalmat.

A fűszilázsok és -szenázsok között a legkiválóbbakat az alábbi telepeken készítették 2016-ban:

  • Agrár-Ker Kft., Csanádpalota
  • Berek Farm Kft., Tisztaberek
  • Szombathelyi Tangazdaság Zrt., Ják
  • Tárnok Sándorné, Szeghalom
  • Zsadányi Malom 97 Kft., Zsadány
  • Miklósfai Mg. Zrt.

Az 'Év fűszilázsa 2016' a Zsadányi Malom 97 Kft. tehenészeti telepén készült. A kiválasztott fűszilázst a kedvező fehérjetartalom (17,3%) mellett kiváló rostemészthetőség (81%) és kiemelkedő energiatartalom jellemezte. A díjnyertes minta táplálóanyag-tartalma és a 2016. évi országos átlag az 1. táblázatban látható.


A díjnyertes fűszilázs technológiája: a díjnyertes fűszilázst átlagosan 500 tehén ette 5-6 kg/nap mennyiségben 2016-ban. A termelési szint a telepen emelkedik, jelenleg 31-32 kg/nap/tehén. A díjnyertes füvet 65 ha-on termesztették. A nyertes fűszilázs esetében a szilázshozam 16 t/ha volt (6 tonna sza./ha), mindösszesen 1042 tonnát állítottak elő belőle. A vetés 2015. szeptember 20-án történt meg 30 kg/ha Suxyl vetőmagmennyiséggel. Az elővetemény silókukorica volt. Alkalmazott agrotechnika 22 aranykoronás, kötött talajon: mélylazítás, tárcsázás, vetés, hengerezés volt. A vetés után október közepén hígtrágya, február végén 300 kg 27%-os pétisó, majd március végén újból hígtrágya, a két kaszálás között pedig pétisó-kezelés történt. A díjnyertes anyag a második kaszálásból származott. Azon a héten csapadékmentes volt az idő, de előtte a két kaszálás között szinte folyamatosan esett. Nagyon siettek a betakarítással, mert a következő napokra, hétre csapadékot jósoltak. A betakarítás kalászhányás előtti állapotban történt. Az eső előtt sikerült betakarítani a füvet és elvetni a területet szudánifűvel. A betakarításkor Claas Disco 8550 verőujjas szársértős tárcsás kaszát használtak, amely egy menetben 8 méteren vágta le a füvet és szalagok segítségével egy rendre rakta a levágott növényt. Előnye, hogy nincs rendsodrás és kevés a földszennyezés, hátránya hogy több idő a fonnyasztás (48–72 óra). Rendfelszedés-szecskázás: Claas Jaguar 870. A füvet 3 darab, 75 méter hosszú tömlőbe tömörítették (hurka). Két nap alatt silóztak be. A silózáshoz LALSIL CL (2 g/tonna) adalékanyagot használtak

.Az év rozsszilázsai/szenázsai

A beérkezett 160 mintából 15 db (9%) érte el a 26% alatti nyersrosttartalmat és 15% feletti nyersfehérje-tartalmat.

A rozsszilázsok és -szenázsok között a legkiválóbbakat az alábbi telepeken készítették 2016-ban:

  • Extra Tej Tejtermelő Kft., Beled
  • Tedej Zrt. Daróci major
  • Hód-Mezőgazda Zrt., Vajhát
  • Tóth Tamás, Sümeg
  • Cosinus Gamma Kft.
  • Agrospeciál Kft., Pálhalma
  • Lónya Tejtermelő Kft., Kemecse
  • Tedej-Befektető Kft., Tiszadob

Az 'Év rozsszilázsa 2016' az Extra Tej Tejtermelő Kft. beledi tehenészeti telepén készült. Fontos megemlíteni, hogy a rozsszilázsból már harmadik éve az Extra Tej Tejtermelő Kft. viszi el a nagydíjat. A rozsszilázst a kimagasló fehérjetartalom (18,5%) mellett kiváló rostemészthetőség (73%) és domináns tejsavas erjedés (93 g/kg sza.) jellemezte. A díjnyertes minta táplálóanyag-tartalma és a 2016. évi országos átlag az 1. táblázatban látható.

A díjnyertes rozsszilázs technológiája: a díjnyertes rozsot 347 ha-on termesztették. A betakarított mennyiség: 4630 tonna volt, ami két falközi silóba lett betárolva (1702 tonna töltése április 5–7., majd 2927 tonna töltése április 11–14.). Termésátlag: 13,34 tonna/ha fonnyasztott anyag. A depó nagy része 38–40% sza.-tartalmú volt, így a sza. hozam 5 tonna sza./ha volt (a minta betakarítás elejéről származott 33% sza.-tartalommal). Elővetemények: búza 25 ha, kukorica 23 ha (roppantott kukoricának betakarítva), repce 66 ha, silókukorica 137 ha, köles 96 ha. Vetésidő: 2015. szeptember 3–9. Vetőgép típusa: Horsch Pronto 6 DC, Simba Free Flow. Fajta: Ryefood. Vetőmagmennyiség: 180 kg/ha. Talaj minősége: 20–56 aranykorona. Alkalmazott talajelőkészítés: 96 ha-on kétszeri tárcsázás (mélység 20 cm), 251 ha-on középmély-lazítás (35–40 cm), rövid tárcsával magágy- készítés. Tápanyag-utánpótlás: vetés előtt 200 kg/ha 3x15 NPK, november hónapban a túlfejlettség miatt (ne legyen tápanyaghiánya) 50 kg/ha karbamid, tavasszal 150 kg/ha 30%-os nitrosol, 100 kg/ha 27%-os pétisó (kaszálás előtt min. 30 nappal az utolsó). A kaszálás akkor kezdődött, amikor hasban volt a kalász (ellenőrzés: Sukola András személyesen ellenőrzi a területet és a növényt, a szárat felvágja, a kalászkezdemény 6 cm hosszúságú kellett, hogy legyen). A kaszálás gépei: Claas Disco FRC+ Claas Disco RC (két garnitúra), gumihengeres szársértő, mely maximálisan lett behúzva. Tarlómagasság: 10 cm. Rendterítés: Claas Volto 770, Claas Volto 900. Kaszálás után azonnal rendterítés történt, melyet 2 órán belül kétszer ismételtek. Rendképzés: Claas Liner 1550, Claas Liner 1650. Mind a terítés, mind a rendképzés esetében a mélység úgy lett beállítva, hogy a művelőujjak ne érjék a talajt. A rendfelszedés elkezdése 32–36% szárazanyag-tartalomnál történt meg.
A fonnyasztás időtartama: folyamatos szárazanyag-vizsgálat mellett (a cél a 38–40% elérése). Nagyon fontos a befolyásoló tényezők hatása: az aktuális időjárás (szél, napsütés, hőmérséklet). A vizsgálatot késsel összeaprított anyagon mikrohullámú sütővel végzik a kollégák, súlyállandóságig szárítva. Rendfelszedés, szecskázás: Claas Jaguar 850 + PU 3.00 rendfelszedő adapter. A forgókések minden második darabját kiszerelték és a szecskaméret 14 mm-re állítva (így a tényleges méret 28 mm lett). Tárolás: fóliával kibélelt falközi silóba lett betaposva a rozs. Taposás: Fendt 936 + bivaly (a traktor kerekei vízzel feltöltve, keréksúly 1-1 tonna, orrsúly 2,5 t). Alkalmazott silózási adalékanyagok: Browser-silage P 4 g/tonna szecskázott anyag, melyet a szecskázógép tartósítószer-kijuttató rendszere permetezett a szecskára. Továbbá kálium-szorbát: 12,5 g/tonna (a szecskázógép folyamatosan permetezte). A depo taposásának befejezése előtt 10 kg kálium-szorbátot feloldottak, majd a gép tartályába öntöttek, ezt követően egyenletesen 10 cm vastagságban elterítették a depó tetején. A silódepó lefedése: oldala granulált 0,15 mm fóliával lett takarva, a depó tetejére 0,04 fátyolfólia került, a felső takarás 0,18 UV-stabil fóliával történt (2 réteg + oldaltakarás). A fóliarögzítés az erre a célra vásárolt és kaviccsal megtöltött műanyagzsákokkal történt, hálórendszerben rárakva. Egy zsák súlya 10–12 kg.

Gabona alapú keverékszilázsok

A gabona alapú keverékek között a legkiválóbbakat az alábbi telepeken készítették 2016-ban:

  • Táncsics Mg. Zrt. (rozsos lucernaszilázs)
  • Fűzvölgyi Agrár Zrt.
    (olaszperjés rozsszilázs)
  • Extra Tej Tejtermelő Kft., Beled
    (zabos bükköny)

Lucernaszéna

A beérkezett 44 mintából 2 db minta érte el a 150 RFV-értéket, de a nyersfehérje-tartalom 22% alatt maradt. A lucernaszéna és a réti széna esetében a hozzánk beérkezett minták között nem találtunk olyat, ami megnyugtatóan nagydíjas lehetett volna. Reméljük azonban, hogy az országban van jó minőségű széna, csak nem jutott el a mi laborunkba. Ezért bátorítjuk a kollégákat, hogy nyugodtan nevezzenek (korábbi, más laborból származó vizsgálati eredménnyel) rendelkező jó minőségű takarmányokat, mert azokat mi megmintázzuk (az ÁT Kft. saját költségén) és így már részt vehetnek a versenyben. Az ÁT Kft. laboratóriumába beérkezett minták automatikusan részt vesznek a versenyben, nevezni nem kell.

A lucernaszénák között a legkiválóbbakat az alábbi telepeken készítették 2016-ban:

  • Laktored Kft., Jászkisér
  • DPMG Zrt., Törtel
  • Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt.
  • Agárdi Farm Kft., Elzamajor
  • Makai Farm
  • Seres Ferenc, Gyula

Réti széna

A beérkezett 54 mintából 5 mintát emeltem ki, mint példaértékű réti szénát. Ezen minták egy részének magas volt a fehérjetartalma és/vagy alacsony a rosttartalma. Sajnos azonban amikor a kettő kombinációja egyszerre teljesült, akkor a hamutartalom volt emelkedett. Így nagydíjast nem választottunk.

  • Dávodi Augusztus 20 Zrt.,
  • Szikgát-Tej Kft.,
  • Alattyáni Tejtermelő Kft.,
  • Tóth Tamás, Sümeg,
  • Mezőfalvai Mg. Zrt.

Az alábbiakban láthatóak a díjnyertes takarmányok és összehasonlításként a 2016. évi átlageredmények.

Az 'Év Takarmánybázisa 2016.'

Idén újra átadtuk az év takarmánybázisa díjat. Több telep van hazánkban, akik ezen díjat méltán átvehetnék. Idén egy olyan telepre esett a választás, ahol példaértékű a betakarítási technológia, az elkészült takarmányok minősége kiegyenlített, átlagában jó vagy a kiváló kategóriába tartoznak a tömegtakarmányok és a tárolás módja is a gondos gazdát tükrözi. Az alábbi táblázatban láthatóak a főbb tavaszi és nyári tömegtakarmányaik.

A Mezőfalvai Mg. Zrt. Világospusztai tehenészeti telepe méltán kapta ezen elismerést. Gratulálunk hozzá!

Dr. Orosz Szilvia
Állattenyésztési Teljesítményvizsgáló Kft.

A cikk szerzője: Dr. Orosz Szilvia

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Fű, tej, profit

Fű, tej, profit

Már-már elcsépelt és közhelyessé váló oly sokszor ismételt gondolat, hogy a szarvasmarha-takarmányozás legfontosabb és egyben legkritikusabb limitáló...

Lejárt az online próbaidő

Lejárt az online próbaidő

Az adóellenőrök megkezdték azoknak a társaságoknak a vizsgálatát, amelyek továbbra sem tudják magas üzembiztonsággal, valós időben eljuttatni számlaad...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!