Horsch Pronto – Szemenkénti aprómag vetés

Agro Napló
A Horsch Európa egyik leginnovatívabb mezőgazdasági gépgyártója. Ezt láthattuk az Agritechnica kiállításon bemutatott sok újdonságból is. Ami még érdekes a világkiállítás mellett, hogy általában a nem kiállítási évben is hasonló mennyiségben jönnek ki az új fejlesztések, új gépek.

A Horsch Pronto Európa egyik vezető mulcsvetőgépe. Jól bevált, és mindamellett többször megújult vetőgépről van szó, amelyik a Horsch szlogent, gyorsabban – egyszerűbben – precízebben, tökéletesen képviseli. Közel 10 év fejlesztése a Pronto vetőgépben elért oda, hogy a 2018-as évtől már az árlistában megtaláljuk a szemenkénti Funck adagolót is.

Pronto DC plusz, Funck szemenkénti adagoló

Miért fejlesztette ki a Horsch a szemenkénti adagolót?

A búzát általában 3-4-5 millió mag/ha dózissal vetjük. A 15 cm sorban 4 millió mag/ha dózisnál a magvak elméleti távolsága a sorban 1,6 cm, 5 milliónál 1,3 cm. Azonban a vetőmag-előállítóknál sem állt le a fejlesztés, újabb és jobb fajtákat nemesítettek ki. Mit tudnak ezek a fajták? – jobban bokrosodnak. Ebben az esetben egyből csökken a vetőmagnorma, és ha megnézzük Angliát, Észak-Németországot, akkor azt tapasztaljuk, hogy 1–1,2 millió mag/ha a vetési norma, Dél-Németországban 1,5–2 millió, és ahogy haladunk keleti irányba egyre nő. Magyarországon nagyon sokan kukorica után vetik a búzát, így automatikusan nagyobb csíraszámmal, de már itthon is, aki korán vet az már csökkentett csíraszámmal dolgozik.

Az alacsony 70–150 mag/m² dózisnál (1 millió mag/ha – a búzamagvak elméletileg 6,5 cm-re vannak egymástól a sorban) azt látja a termelő, hogy a magvak nem egyenletesen oszlanak el a vetőbarázdában, hanem van olyan rész, ahol sokan egymáshoz nagyon közel állnak, másutt hézagos (ritkás) a vetés, másutt meg éppen optimális. A szemenkénti adagoló a két szélső értéket hozza az optimális közelébe, vagyis a csokros vetést széthúzza, a ritkásat besűríti. Az alacsony csírájú vetés egyik feltétele a nagy termés eléréséhez, hogy az összes mag kikeljen, ezért a jó magágy mellett oda kell figyelni a vetőmagvak egymás közti távolságára is, hogy csírázáskor az összes mag részére megfelelő mennyiségű nedvesség álljon a rendelkezésre.

Amikor a növényeknek megvan az optimális egymás közötti távolságuk, akkor intenzíven is tudnak bokrosodni, de ami majdnem ennél is fontosabb, hogy ősszel nem versengenek egymással a fényért, nem nyurgulnak meg, és az energiájukat az intenzív gyökérfejlesztésre használják. Nagyon intenzív és erőteljes a gyökérképződés, nagy gyökértömeg jellemzi ezeket a növényeket, aminek később látjuk a hasznát, ugyanis a stresszfázisokat jobban átvészelik.

Az elmúlt években nagyon sok kísérletet végeztek a szemenkénti aprómag vetővel. Búza-, árpa-, rozs-, repce-, szója-, borsóvetésben. Természetesen a legérdekesebb a búza, mert ezt termesztjük a legnagyobb területen. Ezért ez is érdekli a legjobban a termelőket.

Azon felül, hogy kevesebb vetőmagot vetünk, mi a helyzet a terméssel? Mert ez érdekli a legjobban a termelőket.

A termésátlagok érdekesen alakulnak. Volt olyan terület, ahol 0 volt a terméskülönbség a szemenként vetett és a normál vetés között. Volt olyan, ahol 3%, másutt 5%, a legnagyobb terméskülönbség, amit mértek, 10% volt a szemenként vetett javára.

Ott, ahol nem lehetett különbséget mérni, azokon a területeken jelentkezett, ahol minden optimálisan összeállt, volt csapadék, volt elég fény, nem kapott a növény hőgutát, vagyis az északi államokban. Ahogy viszont közelítettünk a szárazabb éghajlati régiók felé, úgy nőtt a különbség, és hát ez természetes is. Ősszel jól megerősödött állomány a tavaszi vagy nyár eleji szárazságot jobban átvészeli, a növények tovább élnek, így nagyobb termést is hoznak.

Milyen kihívásokkal áll szemben a termelő, ha szemenként szeretné vetni pl. a búzáját?

Az első és egyben a legfontosabb, hogy kalibrált vetőmagra van szükség.

Ezt honnan lehet beszerezni?

Már Magyarországon is vannak vetőmag-forgalmazó cégek, akik képesek kalibrált vetőmagot előállítani, vagy otthon is el lehet készíteni. Az a vetőmag, ami nem jó a szemenkénti adagolóhoz, normál vetésben gond nélkül vethető.

A vetőmagon kívül egy picit jobban oda kell figyelni a magágy minőségére, mivel azt szeretnénk, hogy az összes elvetett mag kikeljen.

A tapasztalat az elmúlt évekből a nagyobb termés mellett, hogy egészségesebb az állomány (ez is lehet egy plusz a nagyobb termés elérésében), könnyebb az állomány kezelése.

Mi történik akkor, ha megcsúsztunk a vetéssel és nagyobb a vetőmagnorma, mint amennyit a gép ki tud vetni, vagy érdemes még szemenként vetni (250 mag/m²)?

A fejlesztésnél igen nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy a Pronto vetőgép ne térjen el a széria kiviteltől, így nagy dózisú vetésnél elég csak a szemenkénti adagolókat levenni a csoroszlyáról, és máris mehet tovább a normál vetés.

Gazdaságilag már a 3% termésnövekedés megérte a vetőgépberuházásnál a szemenkénti felárat megfizetni, ugyanis mit jelent  3% – 1000 ha vetés esetén plusz 30 ha termést.

A Horsch Pronto vetőgép az AgrárgépShow kiállításon az Axiál Kft. standján bemutatásra kerül.

  Szász Zoltán
+36-30/743-0302

A cikk szerzője: Szász Zoltán

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Precízebb, biztonságosabb vetés

Precízebb, biztonságosabb vetés

Egyre több helyen lehet olvasni, hogy a termőtalajok mennyire le vannak romolva. Amennyiben a romlás, rombolás tovább folytatódik, akkor belátható idő...

Talajművelés – No-till vetés

Talajművelés – No-till vetés

A korábban elvetett őszi kalászosok már szépen sorolnak. Azonban újra hallani már különböző régiókból, hogy jöhetne csapadék, hogy biztonságosan kikel...

Válság van, vagy csak ránk erőltetik

Válság van, vagy csak ránk erőltetik

Állandóan azt halljuk, hogy válság van. Nincs gáz (de van, csak „nem akarjuk” átvenni), drága, így nincs vagy igen kevés a műtrágya, kevés az üzemanya...

A kukoricaaratás még messze van

A kukoricaaratás még messze van

A kukoricaaratás még messze van, a napokban nőtte ki magát a kapálásból, így még a termésről nem sok mindent lehet mondani. A napokban olvasható, előr...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!