Talajművelési ABC

Agro Napló
A 2010-ben a Mezőgazda Kiadónál megjelent – azóta is sikeres – Talajművelők zsebkönyve után a szerző igazi különlegességgel lepte meg a talajokért tevő és tenni akaró olvasóit.

A könyv bevezetőjében így ír: „A Talajművelési ABC egyaránt szól a szakmát éppen kezdő, és az abban már előrehaladt szakembereknek, az agrároktatásban pedig segédkönyvként használható.

Az abc-s sorrend megkönnyíti a gyors rákeresést a felmerülő kérdésre. A válasz, bár receptet nem adhat, a gondolkodást és az előrelátást bizonyosan segíteni fogja. Bőséges a könyv képanyaga. Ezeknek üzenete van, segít a károk felismerésében, és az összevetésben, mi a jó, és a jobb, és mi az, amelyet meg kell előzni vagy meg kell gyógyítani.

A korábbinál nehezebb klímakörülmények arra intenek, többet kell tudni a talaj válaszairól.

A talajok és állapotuk alapos megismerésére időt kell szánni mindenkinek, akinek köze van vagy köze lesz hozzá. A talaj megújulása, minőségének megmaradása vagy javulása csak tartósan kímélő művelés és gazdálkodás eredményeként várható.

E szakkönyv a talajminőség javító, talajszerkezet-, víz-, szervesanyag- és költségkímélő művelésre áttérés hasznosságát sugallja, bemutatva azokat a feltételeket is, amelyek teljesítésével ezek a célok sikerülhetnek. A 2009–2012-es évek között a hazai szántóterület felét kímélő módon művelték. A csapadékos őszi idényekben azonban visszaesik a kímélően művelt területek aránya, a talajokban nehezen javítható, a termesztés biztonságát veszélyeztető károk keletkeznek, olyan károk, amelyek nagyobb részét kellő tudás birtokában el lehetne kerülni. Ez a tapasztalat vezetett arra, hogy ezt a könyvet meg kell írni, és közre kell adni.”

  A könyv megrendelhető/vásárolható:
Mezőgazda Kiadó, tel.: +36-1/489-8891
www.mezogazdakiado.hu
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!