Növényvédelem talajgombával?

Agro Napló
Nincsenek csodák, csak jó módszerek. Felsoroljuk azokat a körülményeket, amelyek biztosan segíteni fogják, ha biológiai segítőtársakat is bevetne a napraforgó, a kukorica, vagy a repce megóvására.

A talajgombákat az uniós szabványok nem tekintik növényvédő anyagnak, holott ténylegesen ez a funkciójuk. De talán jobb is, ha a termésnövelő anyagokkal és nem a vegyszerekkel kell versenyezniük, utóbbiakra ugyanis nagyságrendekkel több figyelem és pénz jut, előállítási költségük pedig töredéke a biológiai ágensekének.

Jó és rossz „fiúk” a talajban

A humuszos talaj tömegének felét élő mikroorganizmusok adják. A kórokozók életciklusuk egy részét a talaj szerves anyagából táplálkozva, illetve a túlélést szolgáló kitartóképletek (spórák) formájában töltik – a tarlómaradványokon vagy a földben. Innen indítják a támadást a penészgombák (szürke-, fehérpenész), a fitoftóra, a makrofomina, a fuzáriumok.

Ezzel szemben más talajgombák a növény saját immunrendszerét képesek erősíteni. Vannak olyanok, amelyek táplálékkonkurrensei a káros fajoknak, vagy anyagcseretermékeikkel üldözik el őket a növény közeléből. És vannak olyanok is, amelyek kifejezetten megtámadják a patogén fajokat. A kísérletek és a gyakorlat a következő fajokkal kapcsolatban igazolta, hogy mérhető eredményt hoznak a gombás betegségek visszaszorításában.

A fenti fajok közül a gyakorlatban leginkább a Trichoderma és a Coniothyrium nemzetség fajai terjedtek el. Nagy karriert futott be a Trichoderma több törzse is, köszönhetően a faj széles hatásspektrumának, jó alkalmazkodóképességének és agresszivitásának.

Amikor a kórokozó van előnyben

A leromlott talajok a növényi immunrendszerre is negatív hatással vannak. Továbbá az olyan környezeti stressztényezők, mint a klíma (szárazság, túl sok csapadék) is gyengítik az ellenálló képességüket, tehát esendőbbé válnak a talajból támadó káros gombafajokkal szemben. A talajélet csökkenésével a hasznos (antagonista hatású) élőlények is pusztulnak, így nincs természetes kontroll a patogénekkel szemben.

Tisztában kell lenni azzal, hogy a kórokozók – akárcsak a gyomok – jobban bírják a szélsőséges körülményeket egy adott talajban, mint a kívülről bevitt, tenyésztett törzsek. Például ellenállóbbak a hőmérsékletingadozással, a talaj pH-jával, sótartalmával vagy a benne felhalmozódott peszticidekkel szemben. A mikrobák anyagcseréje rugalmasabb, mint a növényé, szaporodási ütemük pedig nagyságrendekkel gyorsabb, ezért sebesen át tudnak alakulni és alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez. Kevésbé érinti őket a klímaváltozás, és mindig lesz egy-két kórokozó, amelyik lekörözi a velük szembeni rezisztenciára szelektáló növénynemesítőket.

Hogyan segíthetjük a hasznos szervezeteket?

Elsősorban jó talajállapottal és kevesebb vegyi anyag (kemikália) használatával támogathatjuk a talajéletet – és ezzel a hasznos szervezeteket. Főleg a szerves anyagok bevitele hiányzik jelenleg a talajainkból, így az kimerül. A mesterséges műtrágyákkal sokan csak a makroelemek pótlásáról gondoskodnak, ami közel sem jelenti a növény teljes értékű táplálását. A talaj (műtrágyás) savanyítása ellenben kedvez a gombák működésének. (De vigyázat, a szervesanyag-lebontásban kulcsfontosságú talajbaktériumoknak rosszat teszünk vele!)

A szervesanyag- és vízvesztés megelőzésére kezd elterjedni a mulcshagyó technológia és a direktvetés. A növényi maradványokon azonban könnyen felszaporodnak a kórokozó gombák is. Szántással vagy még inkább talajfelszíni rotálással alá tudjuk forgatni és a hasznos mikrobák számára kedvezőbb közegbe tudjuk juttatni a tarlómaradványokat, vagy – ami szintén jó megoldás, – a zöldtrágyákat. A víz, a levegő és a szerves anyag ideális arányával tehetünk a legtöbbet a talaj természetes, aerob körülményeket igénylő élővilágáért – vallja a gödöllői Szent István Egyetem elismert talajbiológusa, Dr. Biró Borbála.

Amikor tényleg reménytelen

  • A gomba nem tud víz nélkül élni és szaporodni. Nedves szuszpenzióját porzó, forró földbe nincs értelme kijuttatni. De ilyenkor talajt művelni is tilos!
  • Alacsony szervesanyag-tartalom mellett (1% alatt) inkább ne használjuk a talajoltó anyagot. Ilyenkor hamarabb éhenhal az „elkényeztetett” gombatörzs, mintsem alkalmazkodni tudna.
  • Szikes talajon a gombafajok döntő többsége életképtelen.
  • Levegőtlen, vízzel telített talajon sem képesek megmaradni.
  • Ha nincs a talajban elég szklerócium vagy fuzárium, akkor táplálék híján kisebb mértékben fog szaporodni a hasznos faj is – de ezt tulajdonképpen nem bánjuk. 
  • Hasznos tanácsok

  • Ha a talaj szervesanyag-tartalma 2% feletti, nem tömörödött és nem szikes, máris előnyben vagyunk. Igyekezzünk minden eszközzel óvni a talaj jó kultúrállapotát.
  • Nehéz megállni, hogy ne vessünk háromévenként ugyanoda napraforgót vagy repcét, de a gabona is a gabonát követi. Pedig a vetésváltás szabályainak betartásával kevesebb vegyszerre lenne szükség.
  • Igyekezzünk a fuzáriummal szemben kiváló toleranciával rendelkező kukoricahibridet választani, de a szártőrothadásnak még így is áldozatául eshet a tábla. A napraforgóban keressünk a peronoszpórára rezisztens vetőmagot. A fehérpenésszel szemben azonban még nem találtak megoldást a nemesítők, ezért jelenleg muszáj kombinált – biológiai és vegyszeres – megoldásokban gondolkodni.
  • A kísérletek tanúsága szerint akkor mutatják a leglátványosabb eredményt a kontrollhoz képest a biológiai készítmények, amikor nagy a kórokozónyomás, ekkor vannak igazán elemükben.
    (Azért ne essünk át a ló túlsó oldalára!)
  • A vizes gombaszuszpenzió a talajba forgatva az esetek döntő többségében érvényesülni tud, hiszen akkor kerül a földbe, amikor a talajműveléshez – és saját életfeltételeihez – ideális a talajállapot.
  • Még jobb a helyzet, ha a spórás gombaalakot egy fénytől védett mikrogranulátum tartalmazza, amit a vetéskor a mag mellé juttatunk. Itt elsőként kolonizálhatja a fejlődő csíranövény körül a teret – és menetszámot is spórolunk.
  • Hasonló okból jó megoldás a starter felületére felvitt oltóanyag is. Ha a talajunk nem igényel pluszfoszfort, vagy nincs lehetőségünk starterezésre, térjünk vissza az 5. ponthoz!
  • A fehérpenészevő Coniothyrium már pár fokos talajhőmérsékletnél aktív, ám a Trichodermának kell a legalább 10 fokos hőmérséklet. Mivel a vetőmagnak is ez az igénye, így ezt sem bánjuk.
  • Fuzáriumos szártőrothadás

    Gönczi Krisztina

    A cikk szerzője: Gönczi Krisztina

    Címlapkép: Getty Images
    NEKED AJÁNLJUK
    CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
    KONFERENCIA
    AgroFuture 2024
    Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
    AgroFood 2024
    Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
    Vállalati Energiamenedzsment 2024
    Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
    Agrárium 2024
    Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
    EZT OLVASTAD MÁR?