Fendt – Tartjuk az irányt!

Agro Napló
Takarítson meg időt és üzemanyagot, valamint egy füst alatt növelje területteljesítményét és hatékonyságát! Érdeklődjön területi képviselőinknél a Fendt és az AXIÁL Kft. közös tavaszi előrendelési akciójáról!

A Fendt gyár és az AXIÁL Kft. a meghirdetett akcióval elsősorban azokra a családi gazdáktól érkező igényekre kíván válaszolni, akik családi gazdaságukban szeretnének a precíziós gazdálkodás irányába elmozdulni és ezáltal a hatékonyságukat növelni.

A Fendt 300 Vario 100–130 LE-s teljesítménytartományban leginkább a családi gazdák kedvence. Talán azt szeretik benne, hogy biztonságot ad a kezelőjének és rajta keresztül az egész családnak a napi munkavégzés terén. Mindezt a megbízhatósága, a teljesítménye és nem utolsósorban a technikai megoldásai révén teszi.

Motor

A legnagyobb üzemeltetési költség a traktoroknál a tankolás. A 4,4 literes AGCO-Power motor és a Vario váltó együttes üzemanyag-takarékossága köztudott a gazdák között. TMS funkció az optimális munkasebességhez – az emberi tévedést kizáró módon – automatikusan beszabályzott áttétel révén garantálja, hogy a traktor a műszakilag lehetséges legkisebb gázolajfogyasztással üzemeljen. Erről napi szinten az üzemanyag tankolásakor megbizonyosodik minden Fendt tulajdonos.

A két tempomat a mellett, hogy a közúti- vagy fordulókban illetve a munkavégzés során használt sebességeket rögzítheti a traktoros, ezáltal növelve a területteljesítményt, egyben tehermentesíti attól, hogy folyamatosan a sebességet kelljen ellenőriznie… Több ideje jut a munkagép és annak munkájának figyelésére.

Meghajtás

A Vario hajtómű által lehetséges fokozatmentes haladás (20 m/h-tól 40 km/h-ig) garantálja a biztonságot pl. olyan helyzetekben, amikor munkagépet vált a traktor. A segítő személy ilyenkor gyakran a traktor és a munkagép között áll. Kuplung használata nélkül ilyen esetben a Fendt traktor mindössze 5 mm-t halad másodpercenként. Ez elegendő biztonságot nyújt a segítőnek és a traktorosnak. Szintén a Vario váltónak köszönhető, hogy a traktor fékezés nélkül képes a lejtőn megállni. Mindezt egyetlen kuplungolás nélkül, hisz a traktorban nincs a hagyományos kuplungból egy sem (így az el sem kopik).

A nehéz terepen való haladást, vagy éppen a vízfoltból való továbbjutást biztosítja az első és hátsó lamellás differenciálmű (100%-os csúszásmentes kétoldali összezárással).

Hidraulika

A Fendt traktorokban különálló hajtómű- ill. hidraulikaolaj tartály található, aminek következtében nincs olajkeveredés, szennyeződésbevitel a hajtóműhöz. Ez garantálja e rendszerek hosszú élettartamát. Bátran kölcsönkérheti a szomszédja munkagépét, a Fendt Vario hajtóműve biztonságban van, bármilyen olajat is használt a szomszéd.

Vezetőfülke

77° látószög, 6,2 m² üvegfelület, 2.520 l tér: nagyszerű térérzet, kiváló kényelem, ez jellemzi a Fendt VisioPlus vezetőfülkéjét. Nincs B-oszlop és a kipufogócső az A-oszlop mellett kapott helyett ezáltal kiváló lett a kilátás.

A túlnyomásos vezetőfülkébe a por, vegyszer csak minimálisan kerülhet be. Három elektromos vezeték pormentesen bevezethető és rögzíthető zárt hátsó ablaknál is a fülkébe.

A pneumatikus fülkerugózással és a kényelmes Fendt üléssel garantálja, hogy a napi munka után még lesz ereje a sofőrnek a családjára is.

A Fendt traktor Varioterminálja egy okostelefonra emlékeztet. Ezen keresztül kaphat információt a gépkezelő a traktor műszaki állapotáról, elvégezheti annak beállításait, követheti az automata kormányzást ill. a táblavégi fordulóautomatika lépéseit, mely utóbbi álló helyzetben és vagy munka közben is programozható.

A munkagép termináljára akár nincs is szükség, mert a traktorén megjelenik pl. a vetőgép teljes működtetésére vonatkozó maszk és a kezelőelemek a traktor joystickjára programozhatók.

A biztonságot növeli a telefonkihangosítóval szerelt MP3 rádió, a Bluetooth és USB adatkapcsolat, vagy a személygépkocsiknál megszokott kanyarodást követően kikapcsolódó indexkapcsoló. Biztonság és kényelem együtt!

Felépítmény

A Fendt traktorok felépítését a modularitás jellemzi. Power, PowerPlus, Profi és Profi plus felszereltséggel kérhetők a traktorok, kinek-kinek az igényének és szükségleteinek megfelelően. A félalvázas felépítés a CargoProfi homlokrakodó terhelését is képes elviselni. A vonóerő-növelés egyik lehetősége – amely egyben a szabad hasmagasságot is növeli miközben a talajállapotot is megóvja – a nagyméretű 540/65R24 ill. Xeobib VF650/60R38 gumiköpenyek is kérhetők a traktorra.

Kormányzás

A Fendt a gyári automata kormányzási rendszerét, a VarioGuide-t kínálja traktoraiban. Ennek köszönhetően nincs szükség további terminálra (amely a kilátást az esetek többségében korlátozhatja) a fülkében. Az automata kormányzású Fendt traktorok egyúttal VarioActive kormányzási rendszerrel is rendelkeznek, így a kormányfordulatok száma felére csökken, ami szűk helyen, táblavégi fordulókban és homlokrakodóval végzett munkáknál kifejezett előny.

Emelőművek, TLT

Mellső emelőmű. A Fendtnél mind mindenből, ebből is nagy a választék. A Power traktorra szerelhető emelőműtől az „alap” emelőművön keresztül, a helyzetszabályzással ill. terhelésszabályzással felszerelt mellső emelőműig az igényeinek és a használni kívánt munkaeszköznek megfelelően választhat a gazda.

Az emelőmű- és TLT automatika (elöl és hátul) lehetőséget teremt arra, hogy az emelőmű pozíciója egyfajta kapcsolóként automatikusan be- ill. kikapcsolja a TLT (munkagép meghajtását).

Hátsó TLT sárvédőről kapcsolható, automatikus fordulatszám emeléssel, ezáltal elkerülhető a felesleges ki/beszállás a fülkébe, ami a balesetveszélyen túl időpazarlás is.

A két oldalról a sárvédőről működtethető emelőmű és TLT ill. egy oldalról működtethető 1 db hidraulikakör egyszerű munkagép-csatlakoztatást tesz lehetővé.

Aki vezet, Fendtet vezet!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!