2024. május 8. szerda Mihály

Syngenta kalászosok az élvonalban!

Agro Napló
A Syngenta a kiváló növényvédelmi termékein és a hazánkban méltán piacvezető napraforgóhibridjein kívül az elmúlt néhány év során a kalászos vetőmagkínálatával is öregbítette hírnevét hazánkban.

A Syngenta vállalat az elmúlt években vezetővé lépett elő a globális kalászos gabonapiacon. Köszönhető ez a jelentős, 25 kutató-fejlesztő központnak és a közel 300 elismert genotípusnak, melyek egyben a biztosítékai, hogy a világ bármely területén a termesztési, ökológiai feltételeknek és a piaci igényeknek leginkább megfelelő kalászos vetőmag legyen elérhető a gazdálkodók számára.

A jó minőségű búza termesztésének alapfeltétele a megfelelő genetikai adottságokkal rendelkező fajta. Az őszi búza fajon belül az egyes minőségi paraméterek igen széles skálája figyelhető meg. A Syngenta búzanemesítési program sokrétű és több földrészen átívelő, több ezer törzset magába foglaló program, melyen keresztül ki lehet elégíteni a legkülönlegesebb minőségi és mennyiségi igényeket is. A portfólió tudását mi sem bizonyítja jobban, minthogy 2015-ben Syngenta fajtával, és azon Syngenta növényvédelmi technológiával döntötték meg az őszi búza termés világrekordját (16,5 tonna/ha). A durumbúza fajtáink olyannyira sikeresek a világban, hogy Európa egyik olasz vezető tésztagyártó vállalata is nagy mennyiségben őröl lisztet belőlük. Syngenta sörárpából készült malátát használ a leghíresebb ír sörgyártó vállalat is. Ha a nemesítésről és innovációról van szó, nem mehetünk el a Syngenta hibrid árpa programja mellett, melyet a Syngenta nemesítőinek sikerült hibridizálni, ráadásul „zöld” úton a világon elsőként. Jövőbe mutató megoldásként a HYVIDO™, mely több éve bizonyít Európában és Magyarországon is, már 3 éve tapasztalhatják a gazdálkodók e hibridizált kalászos (takarmány)növény kimagasló terméspotenciálját, rendkívüli teljesítményét üzemi körülmények között.

Hyvido Jallon hibrid árpa

Magyaroszágon 2015-ben debütált a vállalat kalászos kínálata, őszi búza és hibrid árpa portfólióval van jelen a magyar piacon. A közeljövőben a termelők folyamatosan megismerkedhetnek a hazai piaci és éghajlati igényeknek méginkább megfelelő új búzafajtáinkkal, melyek a hatalmas terméspotenciál mellett is teljesítik az élelmiszeripar által támasztott követelményeket.

A Syngenta Magyarországon is a hazai termelői és feldolgozóipari igényeket valamint az exportlehetőségeket figyelembevéve állította össze a kalászos fajtakínálatát. Nem hagyhatta figyelmen kívül az elmúlt években/évtizedben a búza minőségével kapcsolatos fókuszpontok átalakulását és értékmérő tulajdonságokat érintő változásokat. A kiemelkedő sikér és fehérje paramétereket egyre kevésbé honorálta a felvásárlópiac, ehelyett a közepes, európai átlagnak megfelelő, de azt stabilan teljesítő őszi búzát lehetett könnyen, akár tárolás nélkül is értékesíteni. Ez a piaci elmozdulás a búzanemesítést is meghatározta, s a Syngenta magyarországi búza fajtaválasztékának gerincét adó fajták is ebbe a trendbe illenek be. Így törekedtünk arra, hogy stabil minőséget teremjenek az évjárati hatásoknak kevésbé kitetten, de kimagasló terméspotenciál mellett. Ennek az egyik vezér fajtája a SY Moisson névre hallgat, mely méltón kapta a hibrid búzák kihívója címet. Stabilan teljesíti az alap minőségi csoport értékeit, akár 10 t/ha termésszinten is. 

A Falado őszi búzánk igazi rekordernek bizonyult az elmúlt években. Az országos fajtasorok első helyezésén kívül már nagyüzemi méretben is megtapasztalhatták a gazdálkodók, hogy rekordtermés mellett sem kell lemondani a jó malmi paraméterekről, ha ezt a modern búzafajtát választják.

Az intenzív búzatermelés másik ága a kifejezetten magas beltartalmi paraméter igényeket támasztó hazai és külföldi exportkereslet kielégítése. Ebbe a szegmensbe illeszkedik a Bologna nevű javító búza, mely a többi Syngenta genetikát képviselő fajtához hasonlóan kiválóan terem extra minőségi paraméterek mellett, mely eddig szinte ismeretlen volt a hazai szereplők számára.

Asbóth András
fejlesztőmérnök
Syngenta Kft.

A cikk szerzője: Asbóth András

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A Gabonakutató bőtermő kalászosai

A Gabonakutató bőtermő kalászosai

A szegedi nemesítőház őszi kalászos gabonái közül több fajtát is tudunk javasolni a kifejezetten nagy termőképességű fajtákat kereső gazdáknak, melyek...

Új szereplők a Syngenta palettáján

Új szereplők a Syngenta palettáján

Ismét megrendezte hagyományos szántóföldi Szer-Show-ját a Syngenta. A gazdálkodók Hajdúböszörményben megszemlélhették az agrárvállalat szántóföldi faj...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?