2024. április 28. vasárnap Valéria

A XXVI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok nagydíjasai: az UBM Feed Kft. és az Árpád-Agrár Zrt.

Agro Napló

Dr. Gyuricza Csaba elmondta: az Árpád-Agrár Zrt. jövő januárban lesz 60 éves. A cég tevékenysége során mindig szem előtt tartotta az innovációt és tudta, hogy csak akkor képes talpon maradni és versenyképességi követelményeknek is megfelelni, ha az innovációra nagy hangsúlyt helyez. Ezt az elvet a cég vezetői maradéktalanul szem előtt tartották, és így a fejlődés érdekében nemcsak a cég profitált a bevezetett újdonságokból, hanem az egész ágazat is. Ilyen eredménnyel járt az a legutóbbi fejlesztés is, amikor az új üvegház átadásakor az hangzott el, hogy 23,7 millió palántát állítanak elő évente, aminek révén az egész magyar kertészetre így az ágazatra is közvetlen hatást gyakorolnak. Így ma nincs olyan család az országban, aki közvetlenül vagy közvetve nem találkozna az Árpád-Agrár Zrt. termékeivel. A Növénytermesztési nagydíjat azért az Árpád-Agrár Zrt. kapta, mert ez a cég felelt meg maradéktalanul a kitűzött kritériumoknak – fogalmazta meg véleményét Dr. Gyuricza Csaba, a NAIK főigazgatója, indokolva az elismerést.

A képen balról jobbra: Antal Gábor és Dr. Csikai Miklós. Fotó: Mikola Zoltán

Bustyaházai László, az UBM Feed Kft. ügyvezető igazgatója az Agro Naplónak nyilatkozott. Az idei évben az Állattenyésztési Napok Nagydíját kiérdemlő cég kutatásainak lényege, hogy Magyarország folyamatosan szinten tartsa és fejleszteni is tudja pecsenyekacsa-előállítását, amelynek révén e területen európai nagyhatalom maradhat. Ezt pedig csak megfelelő takarmányozással lehet elérni, azaz állatfaj-specifikus takarmányértékelési rendszert alakított ki az UBM. Ennek segítségével sokkal hatékonyabb a tenyésztés és profitábilisabb a pecsenyekacsa nevelése. Ez azért fontos, mert a pecsenyekacsák számára Magyarországon évente mintegy 300 ezer tonna ilyen takarmány előállítását kell megoldani.

A képen balról jobbra: Dr. Feldman Zsolt, Antal Gábor és Bustyaházai László. Fotó: Mikola Zoltán

A takarmány optimális összetételére vonatkozó kutatást a cég a keszthelyi egyetemmel közösen végezte. Mivel a kutatás eredményei kézzel foghatóak, a gazdasági előnyök pedig mérhetők, a kutatás jelenleg is zajlik. A szakemberek  különféle alapanyagokat, receptúrákat tesztelnek. A kutatás révén az állattenyésztés hatékonysága növekedhet ezen a területen, ami a cégek nyereségében, profitjában is megmutatkozhat.

A díjkiosztóról bővebben: bit.ly/AAMN-2019

-an-
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A hónap takarónövénye: szudánifű

A hónap takarónövénye: szudánifű

A szudánifű (Sorghum sudanese) vékony szárú, dús levélzetű, jól bokrosodó, egyéves cirokféle. Zölden, silózva, szénaként és legelőként egyaránt haszno...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!