2024. május 15. szerda Zsófia, Szonja

Megújult a Horsch Joker rövidtárcsa

Agro Napló
A csapból is a koronavírussal kapcsolatos mindenféle információja folyik. Mennyire agresszív, maradj otthon, mossál kezet, mi lesz most! Sokan a nagy információhalmaztól stresszelnek, nem tudják, hogy merre az előre. Jelenleg senki nincs, aki meg tudná mondani, hogy mi a tuti. Egy picit tapogatódzunk a sötétben, és reméljük, hogy a vezetőink jól döntenek.

Ezzel szemben a természet nem áll le, itt a tavasz és a gazdáknak ki kell menni a földekre, hamarosan jön a vetés és a növényvédelem már elkezdődött. Azonban ha egy kicsit odafigyelünk, és közel annyira vigyázunk, vagy annyira tartjuk be a szabályokat, mint egy permetezésnél, akkor nem hiszem, hogy nagy gond lesz.

A Horsch gyár teljes kapacitással dolgozik, hogy a leszerződött gépeket időben le tudják szállítani a termelők részére.

Az élet nem áll meg, így a talajműveléssel is kell foglalkozni. A sekély tarlóhántás, magágykészítés akár tavasszal, akár ősszel a Joker rövidtárcsával nagyon jó minőségben elvégezhető. Természetesen a tavaszi munka attól is függ, hogy ki milyen alapművelést végez.

A Joker RT-t a Horsch áttervezte. Egy teljesen új moduláris vázszerkezetet kaptunk, így egy központi váz köré, amely tartalmazza a tárcsamezőt, tudjuk a gépet építeni.

Mit jelent ez? – A 2020-as évtől minden opció minden kivitelben megtalálható. A Joker RT rendelhető egy soros lezáró hengerrel és mellső késhengerrel is.

Egy alapfelszereltségű gépre akár később is hozzárendelhetők a különböző opciók, vagy az egy soros és dupla soros hengerek cserélhetők egymás között. Ez a moduláris rendszer megkönnyíti a termelők dolgát, ugyanis bármit bármikor fel-, illetve leszerelhetnek a gépről, még flexibilisebbé vált a Joker a kihívásokkal szemben.

Joker 8 RT napraforgó tarlóban

A tárcsamezőben továbbra is páros felfogatással találjuk a tárcsaleveleket, ez biztosítja azt, hogy a gép eltömődésmentesen dolgozik, ugyanis nagy az átömlő keresztmetszete. A széles gumibakozás következtében, igen kötött talajokon is megtartja a tárcsa beállított szögét és helyzetét, nem vándorol el oldal irányba és bent marad a földben.

Mellső művelőeszközként lehet egy simító, abban az esetben, ha szántást munkálunk el vagy választhatjuk a daraboló késhengert, amellyel a repce tarlóhántását igen sekélyen (2-3 cm) meg tudjuk valósítani, így az apró magvak csak olyan mélységbe kerülnek, ahonnan ki is fognak kelni. Ezenfelül a napraforgótarlót is szépen el lehet művelni.

A tárcsák csapágyai karbantartásmentesek, két soros kúpgörgős csapágyazásúak, így biztosított a hosszú élettartam. A csipkés tárcsák minden körülmény között behatolnak a talajba.

Lezáró hengert választhatunk az egysoros és dupla soros henger közül, a területi adottságokhoz a legoptimálisabbat.

Joker 6 RT köztes zöldítő növény eltüntetése

Azon termelők, akik zöldítő növényt szeretnének kijuttatni a Joker RT-re felszerelhető a MiniDrill aprómagvető rendszer, amely nagy, 400 l-es tartályának köszönhetően nem hátráltatja a gyakori tankolásokkal a Joker területteljesítményét. A MiniDrill-el a zöldítő növények vetésekor a legjobban tudjuk kihasználni a talaj nedvességtartalmát a biztonságos kelésért. A MiniDrill adagolójának a Horsch vetéstechnikában már bevált alkatrészek az alkotóelemei, és a biztonságos magszállítást egy hidraulikus meghajtású ventilátor biztosítja. 

A Joker RT egy olyan univerzális rövid gyorstárcsa, amellyel nagyon sok mindent még jobban el tudunk végezni. Az igen sekély talajműveléstől a zöldítő növények bedolgozásáig, egy ütőkártya a termelők kezében!

A Horsch magyarországi forgalmazója az AXIÁL Kft.

Szász Zoltán
+36-30/743-0302

A cikk szerzője: Szász Zoltán

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A klímaváltozás a nyakunkon!

A klímaváltozás a nyakunkon!

Már a 70-es években voltak előrejelzések, hogy mi fog történni, de ezt akkor nem sokan vették figyelembe, és úgy látszik, hogy még ma is csak többen s...

Talajművelés – No-till vetés

Talajművelés – No-till vetés

A korábban elvetett őszi kalászosok már szépen sorolnak. Azonban újra hallani már különböző régiókból, hogy jöhetne csapadék, hogy biztonságosan kikel...

A csapból is az aszály folyik

A csapból is az aszály folyik

Már a 70-es években voltak modellezések a klímaváltozásra. A 90-es években még kinevették azt, aki a klímaváltozásról beszélt. És most a vezetőket szi...

ProfiBio – hagyományosan

ProfiBio – hagyományosan

Érdekes időben élünk. Lehet, hogy a mezőgazdaság az elmúlt 60–70 évben nem változott annyit, mint manapság és amennyit a közeljövőben változnia kell....

A szárazság velejárója a direktvetés

A szárazság velejárója a direktvetés

A nagyon nagy szárazság és erős szelek óriási termőföldvesztést okoznak. Szó szerint elszáll a talpunk alól a termőföld. Az igen intenzív talajművelés...

Mindig legyen egy ütőkártya a kézben

Mindig legyen egy ütőkártya a kézben

Reméljük mindenki egészségben megérkezett ebbe a meleg újévbe. Az időjárás akár március elejei is lehetne. A németek sem maradtak kormány nélkül, csak...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Mit érlel a gyümölcs?

Mit érlel a gyümölcs?

A kertészeti ágazat egyre erősödő polarizáltsága, útkeresése mindenkit érintő, sok tanulsággal szolgáló folyamat.

KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?