2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Növényvédelem másik dimenzióban

Agro Napló
Bármerre fordulunk, azt halljuk mindenkitől, hogy egyre szűkül a növényvédő szerek sokszínűsége.

Egyre kevesebb szer marad, és ezzel kell úgy sáfárkodni, hogy nehogy rezisztencia alakuljon ki a földjeinken. Több forrásból már hallani azt is, hogy bio növényvédő szerekkel is próbálkoznak – lehet, hogy ez lesz a jövő. Na de addig is míg elérünk oda, azt, ami van optimálisan és a legnagyobb hatásfokkal kellene használni.

A LEEB azt állítja, hogy az ő permetezőjének használatával jóval kisebb az elsodródás, a veszteség, így jóval nagyobb hatásfokot lehet kihozni a növényvédő szerekből. Hogy lehetséges ez?

A Leeb permetezők szórókeret-vezérlése egy olyan egyedi megoldással rendelkezik, ami lehetővé teszi a szórókeret pontos vezetését, és ezáltal a célfelülettől való távolság a lehető legminimálisabbra állítható. Az 50 cm fúvókaosztásnál 50 cm magasra tudjuk beállítani a szórókeretet. Ez érvényes az összes Leeb permetezőre.

Azonban a szórókeret stabilitása és vezérlése révén még ennél (50 cm) is közelebb tudunk menni a célfelülethez, anélkül, hogy a keret kalimpálna. Ebben az esetben szükséges a 25 cm-es fúvókaosztás a kereten.

Minél közelebb vagyunk az állományhoz annál kisebb az elsodródás. A veszteség nemcsak az elsodródásból adódik, hanem az elpárolgásból is. Permetezésnél, ha a Nappal szembe nézünk akkor látjuk a lebegő cseppeket, amelyek már csak a saját súlyuk végett esnének le/kerülnének a növényre. Ellenben a páratartalom és a meleg hatására el is tudnak párologni. Az elpárolgott cseppek mind veszteséget jelentenek. Sok helyen látni, hogy nagy magasságból nagy cseppekkel dolgoznak, ez sem mindig megoldás, vagy egy enyhén szeles nap, mekkora lehet az elsodródás?

Sok esetben kiválasztunk egy fúvókát és azt használjuk 5–15 km/h sebességintervallum között. Ez sem optimális. Ha kicsi a fúvóka akkor nagy sebességnél ködöl, ha nagy a fúvóka akkor kis sebességnél pisil.

A Leeb permetezőkön kétféle megoldás között választhatunk annak érdekében, hogy minél jobb és állandó legyen a permetlécsepp képződése.

Az egyik az AutoSelect rendszer, amikor egymás mellett több fúvóka van és ezek között automatikusan vált a permetező, és ha kell akkor 50 cm-n, ha kell akkor 25 cm fúvókatávolságra és a neki megfelelő előre beállított magasságra automatikusan átvált.

A másik rendszer a PrecisionSpray pulzáló rendszer, ebben az esetben van egy szelep a fúvóka előtt, amely másodpercenként 20-szor tud be- és kikapcsolni. A lémennyiség a nyitott és zárt időintervallumok hosszával változtatható. Ennél a rendszernél a kanyarkompenzálás is könnyen megoldható, valamint a helyspecifikus műtrágya, regulátor kijuttatása.

A Horsch LEEB permetezők használatával nagyon sok dologra tudunk egyszerre hatással lenni! Növeljük a kijuttatott szer hatásfokát, védjük a környezetet, költségtakarékosabb a növényvédelmünk.

LEEB – a jövő növényvédő gépe!

A Horsch magyarországi forgalmazója az AXIÁL Kft.

Szász Zoltán
+36-30/743-0302

A cikk szerzője: Szász Zoltán

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Horsch LEEB AX

Horsch LEEB AX

A növényvédelem egyre érdekesebb lesz! Azt mindenki tapasztalja, hogy a növényvédő szerek portfóliója egyre kisebb. Ez azt jelenti, hogy a megmaradt s...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!