2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Növényvédelem – átgondolva?

Agro Napló
A következő években nagyon át kell gondolni egy mezőgazdásznak, hogy miként tudja megóvni a növényeit.

A mögöttünk levő év érdekes volt és lehet, hogy sokat emlegetjük még, amúgy biztos benne lesz a történelemkönyvekben. A koronavírus egy bizonyos szempontból még pozitívan is érintette a termelőket, ugyanis a média, a lakosság jobban el volt foglalva a vírussal, mint a termelőkkel. Ezt látni Nyugat-Európában is, ahol lassan a mezőgazdasági termelők a tehén hátsó felére lufit kell kössenek, mert hát a metángáz. Aki tyúkot tart és tojást termel, az mind tudja az elmúlt évek fejlesztését mire ment. A sertéstartók úgyszintén. Az állatoknak lassan jobb körülményeket kell biztosítani, mint amilyenben sok helyen az emberek élnek! – érdekes nem?

És akkor nem beszéltünk még a növényvédelemről! – nagyon sok „városi” lakosnak az az elképzelése, hogy amikor a termelő kimegy a permetezővel a határba akkor az őt mérgezni fogja. Ezért megint Nyugat-Európából elkezdték a különböző érdekszövetségek felheccelni a lakosságot, hogy pusztulnak a méhek, ezért ki kell vonni a forgalomból különböző rovarölő szereket. Majd jön a mennyiségcsökkentés és ezek mellett az egyre kevesebb hatóanyag-választék.

LEEB LT legmodernebb szórókeret-vezérléssel

A következő években nagyon át kell gondolni egy mezőgazdásznak, hogy miként tudja megóvni a növényeit. Egyik legfontosabb, amiről nagyon sokat hallunk, a diverzitás. Én ezt úgy fordítanám le, hogy minél tágasabb a vetésforgó, annál könnyebb lesz a gyomirtás és a gombák elleni küzdés, valamint nem biztos, hogy amint megjelenik egy-két kártevő rovar, azonnal fújni kell! A piretroidok, a relatív olcsóságuk miatt, nagyon gyorsan kerülnek a kezünkbe. Lehet, hogy egy kicsit tanulni kellene a profi biogazdáktól? Vagy ha megnézzük, pl. mi zajlik Braziliában, sok nagy farm nagymértékben biológiai készítménnyel védekezik a rovarok és a gombákkal szemben.

LEEB VL – 2 m hasmagasság

A növényvédelem egyre jobban megköveteli a még jobb szaktudást és a még nagyobb precizitást. A LEEB már régebben kapcsolt és elkezdett abba az irányba fejleszteni, hogy minél kisebb legyen a növényvédelem folytán a veszteség, vagyis a hatásfokot növeljük.

Az elsodródást minimálisra kell csökkenteni

Miként lehet egy permetezővel a növényvédő szer hatásfokát növelni?

Azt tudni kell, hogy mit akarunk csinálni. Nagyon sok termelő vadász. A kacsára nem olyan golyóval lőnek, mint a medvére! És ez fordítva is igaz, habár meg lehet próbálni az ellenkezőjét is! Vagyis a növényvédelemben sem mindegy, hogy mit akarunk elérni. Teljes felületű borítottság, vagy elég egy csepp és vége a növénynek.

A kísérletek kimutatták, hogy az elsodródás drasztikus csökkentésére a legjobb válasz, ha közel visszük a szórókeretet a célfelülethez. Mit jelent, hogy közel? 1 m – 75 cm – 50 cm – 30 cm?

LEEB szórókeret 30 cm távolságra az állománytól

Közeleg a tavasz, így nagyon hamar mindenki meg tud győződni arról, hogy milyen közel jár a szórókeret a célfelülethez, csak egy mérőszalag kell. A permetezés folyamán rövid időre meg kell állni, a szórókeret maradjon abban a magasságban, ahol dolgozott és nézzük meg, hogy mekkora a távolság a fúvóka és az állomány között!

A LEEB AX permetezőnél már stabilan tudjuk tartani az 50 cm célfelülettől a távolságot. Itt 50 cm-re vannak egymástól a fúvókák. A szórókeret ingaként van felfüggesztve, semminemű elektronika nélkül is vízszintben van a keret, mert bármilyen rendszer akkor működik csak tökéletesen, ha a mechanika is tökéletes. A két levegős vagy hidraulikus munkahenger folyamatosan dolgozik, és aktívan vezérli a szórókeretet. Ez azt jelenti, hogy a szórókeret mindig párhuzamos a felülettel. Az ultrahangszenzorok csak a magasságot állítják! A BoomControl Pro a szórókeret szárnyait felfele és lefele is tudja mozgatni! A LEEB AX permetező 3800 l tartály térfogattal rendelkezik, és dugattyús permetező szivattyúval.

LEEB 4 AX - kategóriájában még jobbat

A LEEB LT és GS permetezőknél a fúvókaosztás már 25 cm, így még közelebb tudunk jönni az állományhoz. Ennek az a hozadéka, hogy még kisebb az elsodródás és a fúvókák kombinációs lehetősége is megnő. Ezt úgy kell elképzelni, hogy pl. 50 centiméterenként van egy lapos fúvóka, és közte egy dupla sugaras. Ezzel a kombinációval a legjobb borítottságot tudjuk elérni! Kelés előtti permetezésre a legjobb megoldás. Ezenfelül mivel egy fúvókaállásban 2 vagy 4 fúvóka is lehet, az sokkal jobban le tudja fedni a sebesség- és nyomásváltozásokat.

LEEB 4 – 2 fúvóka kombináció  

A termelői tapasztalat alapján a LEEB-bel végzett gombaölőzés során a második menetet ki lehetett hagyni. Ennyit jelent a nagyobb hatásfok!

A LEEB növényvédelemmel megszűnik a folyamatos sprickelés. Ezáltal nemcsak a környezetünket védjük, hanem a pénztárcánkat is, számoljunk egy kicsit! Használjuk ki a tökéletes növényvédőszer-kijuttatás előnyeit, ami már ma a kezünkben lehet!

A Horsch magyarországi forgalmazója az AXIÁL Kft.

Szász Zoltán
+36-30/743-0302

A cikk szerzője: Szász Zoltán

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Amistar® Prime Pack

Amistar® Prime Pack

Napjainkban a növényvédelem szakterületén belül sorozatosan találják szembe magukat a növényvédő szer gyártók és gyakorlati szakemberek, valamint a ga...

Miért érdemes szóját vetni?

Miért érdemes szóját vetni?

Nem indíthatjuk el az évet anélkül, hogy nem foglalkozunk a szójával. Baranyai illetőségű szaklap révén szívügyünknek tekintjük a szója termőterület a...

Trendek a repce gyomirtásában

Trendek a repce gyomirtásában

A repce gyomirtási technológiájának kiválasztását számos tényező befolyásolja. Az elmúlt években bekövetkezett néhány olyan „jelenségre” szeretném fel...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!