2023. január 1-jével hatályba lép a gazdaságátadási törvény

Agro Napló
Az átadása-átvételt megkönnyítő törvény segítheti a generációs megújulást az agráriumban. A szintén 2023-ban induló agrártámogatási rendszer pedig anyagilag is támogatja az érintetteket.
Fotó: Pelsőczy Csaba, Facebook/Feldman Zsolt

Nemcsak a mezőgazdaság számára, hanem az egész magyar társadalom és vidék számára kulcskérdés, ki fogja megtermelni az élelmiszert a jövőben – hívta fel a figyelmet Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az agráregyetemi hallgatók számára megrendezett Agribusiness Konferencián.

Az államtitkár szólt arról is, hogy a fiatal gazdák ügye rendkívül fontos, ezért az Agrárminisztérium tudatosan foglalkozik az agrárium generációs megújulásának ösztönzésével. Ennek a munkának az egyik fő pillére, hogy tudatosítsák, ez nemcsak egy szép, értékteremtő és megélhetést biztosítani képes szakma, hanem ma már technológiailag élenjáró, tudásigényes ágazat is. A másik pillér pedig az ehhez szükséges pénzügyi és szabályozási ösztönzők működtetése, amelynek fontos eleme a 2023. január 1-jével hatályba lépő gazdaságátadási törvény épp úgy, mint az agrártámogatási rendszerben a fiatalok kiemelt kezelése.

A generációs megújulás ösztönzése szempontjából a legfontosabb következő mérföldkő a jövő év elején hatályba lépő gazdaságátadási törvény lehet. Az államtitkár kiemelte, hogy a gazdaságátadási szerződéssel kiküszöbölhető lenne az a mindenki számára nehéz élethelyzet, amibe egy-egy haláleset sodorhat egy gazdaságot. Ugyanakkor a szerződés gördülékennyé tehetné egy működő gazdaság átadása-átvétele során például a termőföld, a támogatási jogosultságok, az engedélyek vagy szerződések átvételét.

A törvény a már legalább 10 éve gazdálkodó és legalább 5 évvel a nyugdíj előtt álló termelők, valamint a náluk legalább 10 évvel fiatalabb, 50 év alatti hozzátartozók vagy legalább 7 éve alkalmazásukban álló munkavállaló számára teszi lehetővé gazdaságátadási szerződés kötését és így az egyszerűbb átadás-átvételt. Emellett a 2023-ban induló agrártámogatási rendszerben anyagilag is támogatni kívánják a gazdaságátadási szerződés keretei között a gazdaságot átvevő és átadó felet. Ennek mértéke a gazdaságátadónál akár 50-70 ezer euró, a gazdaságátvevőnél akár 40-100 ezer eurónyi vissza nem térítendő egyösszegű átalánytámogatás lehet. Ez a megoldás a gazdaságát átadó, nyugdíjba vonuló személy későbbi életét teszi biztonságosabbá – tájékoztatta az Agrárminisztérium az Agro Naplót.

Mindemellett 65%-os támogatási intenzitással kívánják segíteni a fiatal gazdálkodók beruházásait és lesz induló támogatás is számukra, szintén fejlesztési kötelezettséggel kombinálva - fogalmazott az államtitkár.

(Forrás: Agrárminisztérium)

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!