A fiatal gazdák többlettámogatáshoz is juthatnak az új pénzügyi ciklusban

Agro Napló
A Vidékfejlesztési Minisztérium számításai szerint a fiatal gazdálkodók 64 euró - mintegy 19-20 ezer forint - többlettámogatásra is számíthatnak az alaptámogatáson felül az unió új pénzügyi ciklusában a Közös Agrárpolitika (KAP) Magyarországnak járó közvetlen támogatási forrásaiból - jelentette ki Feldman Zsolt Budapesten, a Fiatal Gazda Konferencián.

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára elmondta: várhatóan a plusztámogatás az egy hektárra jutó átlagtámogatás 25 százaléka lesz, és maximum öt évig adható.

A VM-ben úgy számolnak, hogy évente ezt a támogatást mintegy 9 ezren vennék igénybe az új uniós költségvetési időszakban. Erre a célra a szakértői számítások szerint az évi 1,27 milliárd eurós (mintegy 380 milliárd forintos) közvetlen támogatás 0,62 százaléka (23-24 milliárd forint) fordítható - mondta el a helyettes államtitkár.

Feldman Zsolt beszámolt arról, hogy Magyarországnak a fiatal gazdálkodók támogatása területén a legtöbb kitűzött célját sikerült elérnie a KAP-pal kapcsolatos tárgyalások során. Ezek közül az egyik legfontosabb volt a megajánlott 25 hektáros terület méret 90 hektárra történő megnövelése. Nem sikerült viszont a támogatásba bevonni minden 40 év alatti magyar gazdát. Csak azok kaphatnak többlet támogatást, akik vállalkozást indítanak, vagy az első támogatási kérelem benyújtását megelőző öt éven belül indították a vállalkozásukat - jelezte.

A helyettes államtitkár ismertette: Magyarország a mostani uniós költségvetési ciklusban 1,9 milliárd euróval kap több támogatást a KAP forrásaiból, mint az előző időszakban. A mostani támogatás összességében 12,3 milliárd euróra rúg, a korábbi 10,6 milliárd euróval szemben. 

A közvetlen támogatás a korábbi 6,6 milliárd euróról 8,8 milliárd euróra nőtt. Így közvetlen támogatásként 1,27 milliárd euróval lehet számolni évente a következő években a magyar mezőgazdaságban.

A magyar agráriumban az egyszerűsített területalapú támogatási rendszert (SAPS) alkalmazzák 2020-ig - közölte a helyettes államtitkár a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (Agrya) budapesti szakmai fórumán.

Forrás: MTI/Kormány.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erdőtelepítésre még bőven van forrás

Erdőtelepítésre még bőven van forrás

Az ezen a héten újranyíló pályázattal együtt a Vidékfejlesztési program (VP) öt kiírásában van még fejlesztési forrás az erdőgazdálkodók számára. A pr...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!