A Földművesek Napját ünnepelték Ócsán

Agro Napló
Az agrárium mind dinamikusabb technikai, technológiai fejlődése ellenére a mezőgazdaságot ma is hasonló kihívások foglalkoztatják, mint Nagyatádi Szabó István idejében – fogalmazott Feldman Zsolt, a IV. Földművesek Napja ünnepi rendezvényen, Ócsán.
Fotó: Pelsőczy Csaba

A Nagyatádi Szabó István egykori földművelésügyi miniszter születésnapjához kötött eseményen – közölte lapunkkal a szaktárca -, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a mintegy száz évvel ezelőtt élt politikus munkásságát méltatva úgy vélekedett, hogy az ünneplés lehetőséget ad a földművesek munkájának méltó megemlékezésére.

Mint mondta: Nagyatádi Szabó István miniszterségéhez több olyan, az ágazatot lényegében meghatározó feladat kötődik, amivel ma is meg kell birkózni. Ilyennek nevezte a földreformot, az öntözéssel, fásítással kapcsolatos elképzeléseket és teendőket, amelyek jelenleg is az agrárkormányzat tevékenységének középpontjában állnak. Példaként említette, hogy a birtokpolitikában – az osztatlan közös földtulajdon felszámolásával - 30 éves lemaradást kell rendezni. Az öntözés szükségességének felismerésével olyan évtizedes gyakorlatot szükséges átfordítani, amely a víz elvezetésére fókuszált és nem arra, hogy a csapadékot meg lehessen tartani és hasznosítani azt az agráriumban.

Az államtitkár az erdősítéssel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy mint ahogyan Nagyatádi Szabó István az Alföld erdősítéséért állt ki, addig az Agrárminisztériumnak most az országfásítási program végigviteléért kell dolgoznia, amelyben a gazdálkodókat, az állami intézményeket, az önkormányzatokat, a civil szervezeteket abban erősíti, hogy a szántóföldi művelésre kevésbé alkalmas földeket fásítással érdemes hasznosítani.

Tisztelettel kell adózni azon a gazdálkodók előtt, akik ahogyan korábban is, a mögöttünk lévő fél évben is biztosították minden magyar ember számára az élelmiszert, és ellátták a hazai lakosságot. Emellett azonban még exportra is jutott a magyar termékekből. „Miközben az ősök előtt tisztelgünk - érdemes megemlíteni, emelte ki az államtitkár -, hogy a mai mezőgazdasági munka már csak részben azonos az egykori tevékenységekkel. Ma más körülmények között, például drónokkal, GPS-el és más, a fizikai munkát lényegesen megkönnyítő eszközökkel dolgozhatnak a gazdálkodók a mezőgazdaságban. És éppen ez az, amivel a mai tízen- és huszonéveseket meg lehet győzni és el lehet csábítani ehhez az ágazathoz.”

Ma már a korábbiakhoz képest jóval sokrétűbb tudás kell ahhoz, hogy eredményes, jövedelmező gazdálkodást tudjon folytatni bárki az ágazatban. Nem elég az erő, a fizikai munka, az évszázados tapasztalat, a XXI. században a föld mellett a gépekhez, a növényvédelemhez, az informatikához is kell érteni. Az Agrárminisztérium pedig ezt a munkát segíti, a támogatásokkal biztosítja a gazdaság folyamatos működését – mondta Feldman Zsolt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!