A franciák szerint az EU-csúcson sikerült elérni a KAP büdzséjének megtartását

Agro Napló
Franciaországnak sikerült elérnie az uniós közös agrárpolitika (KAP) büdzséjének megtartását a 2021-2027-es időszakra a hosszú távú uniós költségvetésről szóló brüsszeli EU-csúcstalálkozó megbeszélésein – közölte Párizsban a francia agrárminiszter.

"Megnyertük az első csatát: az Európai Bizottság tett egy elfogadhatatlan, 370 milliárd eurós ajánlatot, miközben az EU agrárkiadásai jelenleg 375 milliárd euróra rúgnak” - mondta Didier Guillaume az LCI francia hírtelevízióban. Hozzátéve: „Emmanuel Macron köztársasági elnöknek sikerült elérnie, hogy megmaradjon a 375 milliárd eurós forrás".

"A KAP költségvetése tehát ugyanazon a szinten marad, mint amit az előző időszakban elköltöttünk. Ez egy nagyon nagy győzelem, de tovább akarunk menni, mert nem lehet úgy átállást kérni a gazdáktól, hogy közben nem biztosítunk nekik anyagi forrásokat" - vélekedett a francia tárcavezető, az MTI helyszíni közélése szerint.

A KAP az Európai Unió költségvetésének egyik legjelentősebb része a hosszú távú uniós költségvetésről Brüsszelben február 20-dikán kezdődött EU-csúcstalálkozón, ami tovább folytatódik. A hivatalos források szerint ugyanakkor viszont egyelőre semmilyen megállapodás nem született. Így véglegesen a KAP-ról sem egyeztek meg a tagállamok - tájékoztattak.

"Semmi nem dőlt el, semmilyen összeg nem végleges, a KAP-ot több ország is támadja. Nekünk viszont prioritás, küzdünk érte" - jelezte egy francia diplomáciai forrás az AFP francia hírügynökségnek.

A francia agrárminiszter ugyanakkor azt is kiemelte: az európai költségvetésben a KAP büdzséje az elsődleges Franciaország számára.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!