Állattenyésztés a minőség bűvöletében

Agro Napló
Bár sokan úgy vélik, hogy a magyar szürke kevéssé piacképes, akad szenvedélyes tenyésztő, aki rácáfol erre. Az egerszóláti dombokon gazdálkodó Nagy Géza munkáját nemcsak a lassan önfenntartóvá váló gazdaság, vagy a piac honorálja, nemrég állami kitüntetést is kapott.

Véletlenül csöppent a gazdálkodásba - bár korántsem előzmények nélkül, hiszen lovasember, és egy másik családi vállalkozásában világszerte elismert, az öt legjobb között számon tartott lószerszám készítő mester, a keze alól kikerült termékek már hollywood-i filmekben is feltűntek - az Egerszóláton, a Mátra és a Bükk lábánál szürke marhákat tartó ifjabb Nagy Géza, azonban mostanra jókora fejlődés után közel jár a vérbeli marhatenyésztővé váláshoz. Eddigi munkásságát 2018. augusztus 20. alkalmával aranykoszorús gazda kitüntetéssel ismerte el Nagy István agrárminiszter.

A történet 20 éve kezdődött, amikor édesapjának életmódváltást tanácsoltak, a véletlen pedig úgy hozta, hogy megláttak egy hirdetést, amely 100 hektárnyi egybefüggő területet kínált eladásra az egerszóláti dombokon, jórészt legelőket. Mivel azonnal beleszerettek a tájba, ezért eleinte nem is gazdasági érdekből, de belevágtak gazdálkodásba.

A magyar szürke marhát egyébként is kedvelték, ráadásul birtok adottságai miatt az egyik legjobb karbantartási, hasznosítási módnak is a ridegtartásos legeltetés bizonyult. Már a kezdet kezdetén beléptek a tenyésztőszervezetbe, és azóta is az előírásokat betartva gazdálkodnak. Mivel édesapámhoz hasonlóan én sem tudok semmit fél kézzel, fél szívvel csinálni, ezért mindig is az állomány minőségi javítása volt a fő célunk - mondta az Agro Naplónak Nagy Géza.

Jelenleg 130 tehenet tartanak az időközben 350 hektárra nőtt birtokon, az összesen 220 egyedes gulya nagy része pedig nukleuszállománynak minősül. Ugyan a birtoknövekedés folyamatos volt az elmúlt években, a jövőben inkább már csak a méret fenntartására, és az állomány lassú növelése mellett a folyamatos minőségi szelekcióra koncentrálnának a továbbra is családi tulajdonú gazdaságban. Próbálkoztunk az árutermeléssel is, azonban egy idő után visszatértünk a tiszta szürke vonalhoz - jegyezte meg Nagy Géza.

Szeretnék minél több olyan egyedet kinevelni, ami a tenyésztőszervezet által előírt minőségi kritériumokon túlmenően is jó kiállású, rámás, nagy tömegű, jó húskihozatalú és jó borjúnevelő képességet örökít tovább mindkét ágon. Hosszabb távon a továbbtenyésztésre értékesítésre való átállás a cél - mondta Nagy Géza. Addig is a tenyésztéskori szelekcióból értékesítenek, többek között a Hipp bébiételgyárnak. A gazda egyébként megfelelő piaci pozícionálás, és a feldolgozói háttér kialakítása mellett komoly jövőt lát a szürke marha gasztrocélú értékesítésében is.

Lévén alig 30 ezer darab olyan fajtatiszta magyar szürke marha van a világon, amelynek valóban ismert a származása, és általában véve mindenhol a bio szó ugrik be az állat említésekor. Már csak a létszám miatt is kuriózumnak számít, a külterjes tartás, és a legelőn összeszedett gyógynövények révén pedig extra minőségű az állatok húsa. Igaz, lassabban éri el a vágósúlyt, de egyébként ugyanolyan hízékonyságra képes, mint a Charolais - mondja Nagy Géza. A fő feladat az, hogy a hazai tenyésztők megtalálják azt a kellően fizetőképes keresletet, amely hajlandó ezt a plusz egy évnyi továbbtartási időértéket prémium árban megfizetni.

Az „álomgulya” kialakításához azonban a mind profibb tenyésztési munka mellett egyéb fejlesztésekre is szükség van. Legutóbb állattartó telepkorszerűsítési pályázat segítségével elnyert támogatásból újították meg a mozgatható legelőkertek és a birtokközpont körüli karámokat, kerítéseket, itatókat annak érdekében, hogy télen is minél egyszerűbben, áttekinthetőbben és minél kevesebb emberi erővel akár nagyobb állományt is el tudjanak majd látni. Az újonnan beszerzett géppark is ezt a célt szolgálja. Összességében százmilliós nagyságrendű beruházást valósítottak meg az elmúlt hónapokban.

Jelenleg ez még hobbinak nagy, de üzletnek kicsi - mondja Nagy Géza. A gazdaság működésének átalakítása révén, ha egy-két év múlva elérik a kétszázas tehénállományt, akkor már önfenntartó lesz, és támogatások nélkül is életképessé válik. A támogatások a fejlesztésekre és nem a napi működés finanszírozására valók - teszi hozzá Nagy Géza. 

A most végigvitt fejlesztések egy része akár 50-100 év múlva is áll majd, ráadásul a fűrészelt akác karámok turisztikai látványosságnak sem utolsók - mondja a gazda. Hosszabb távon szeretné ugyanis bemutató teleppé alakítani a gazdaságot, amely környezettudatos turistákat is fogad. Igaz, ez utóbbihoz még számos feltételnek kell teljesülnie, a vendégfogadás kialakítása újabb beruházást igényel majd. Emellett, mivel a fenntartható állattenyésztésre nagyon nagy hangsúlyt fektetnek, csatlakoztak a nemzetköri Slow Food mozgalomhoz a Slow Living Hungary Egyesületen keresztül. Azt, hogy jó úton járnak, a mozgalom is elismerte: szeptemberben a gazdaság, illetve a hagyományos szürkemarha tartás Ízek Bárkája elismerést kapott Torinóban, a Terra Madre del Gusto kiállításon. Ez a mozgalom örökségvédelmi elismerésének, a prezídium előszobájának számít.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Az aszály miatt gazdag a pult

Az aszály miatt gazdag a pult

Az előző évi aszályos nyár csökkentette a takarmánynövények mennyiségét, így az állattartók több állatot küldtek a vágóhidakra – derült ki az Agrárgaz...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!