Az éjszakai fagyok még nyugalomban tartják a növényeket

Agro Napló
Az éjszakai fagyok pedig még nyugalomban tartják a növényeket, de az országban már többfelé van belvíz, aminek esélye már a csapadékos november után körvonalazódott – tartalmazza az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) friss agrometeorológiai előrejelzése.

Az elmúlt egy hét során igencsak enyhe és változékony időjárás volt az országban. A hőmérséklet az egész időszakban több fokkal meghaladta az ilyenkor szokásos értéket, sőt több napon is megdőltek országos minimum- és maximumhőmérsékleti rekordok. Csak a szerdán érkezett hideg légtömeg terelte vissza a hőmérsékletet a rendes kerékvágásba. Ez a hideg levegő viszont viharos, helyenként orkán erejű széllel érkezett, kedden előbb a Dunántúlra, majd szerdán már keletre is, sokfelé komoly károkat okozva.

A januári, sokáig száraz időjárás után az előző héten csapadékos időszak kezdődött. A múlt hét második felében is hullott csapadék az országban, de a legtöbb esőt a térségünkbe kedden érkezett légörvény okozta. Főleg a keleti országrészben esett nagy mennyiségű csapadék, melynek - és az olvadásnak - a hatására a Dunán, valamint a keleti és északi országrész folyóin árhullámok vonulnak le. A Tiszántúl déli részén eddig még volt nedvességhiány a talajban a fölső egy méteres rétegben, most ezzel az esővel gyakorlatilag arrafelé is föltöltődött. Az országban már többfelé van belvíz, aminek az esélye már a csapadékos november után körvonalazódott. A talaj országszerte kiengedett az elmúlt napokban.

De az őszi vetések jellemzően továbbra is jól telelnek. Eddig nem fordult elő olyan komolyabb fagy, ami hótakaró nélkül kárt okozott volna a növényi állományokban. Ugyanakkor a kártevőket és a különböző kórokozókat sem ritkította eddig a kemény hideg. Az őszi búza nagyobb károsodás nélkül bírja a vízborítást, ha a hőmérséklet a 4 Celsius-fokot nem haladja meg. A folytatásban a jövő héten bőven e fölött lesz a hőmérséklet, de újabb sok eső nem ígérkezik, a belvizes területek kiterjedése pedig még alacsony. Ezért nagyobb gond egyelőre nincs. Az éjszakai fagyok pedig még nyugalomban tartják a növényeket – állítják az agrometeorológusok.

Az előttünk álló egy hétben is mozgalmas marad az időjárás. Éjjel fagyokra, napközben pedig enyhe időre számíthatunk. Hétfőtől aztán újabb frontok érkeznek, ismét viharossá fokozódik a szél, és eső is várható. A csapadék mennyisége csütörtökig összességében 10 milliméter alatt valószínű. A hőmérséklet hétfőn többfelé ismét meghaladhatja a 10 fokot, de a többi napon is az átlag fölött alakul.

A hosszabb távú, ugyanakkor bizonytalanabb előrejelzések szerint a jövő hét végéig nem érkezik komolyabb lehűlés, de utána jöhet egy hideghullám. Messze északon egyre gyűlik a hó és a jég, így pedig egyre több a hideg levegő is, ami sokszor a Kárpát-medencét éppen csak elkerüli, időnként azonban el is éri.

Ezért még nem szabad a tavaszt siettetni, bár a nappalok a következő egy hét során 22 perccel hosszabbodnak. A talaj végig sáros marad, fagy csak a derült napokon alakulhat ki sekély rétegben, mely napközben kienged – tartalmazza az OMSZ összegzése.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Meleg, nyár végi idő jön

Meleg, nyár végi idő jön

A hét végéig még szórványosan kialakulhatnak záporok, zivatarok, majd a jövő hét nagyobb részében többnyire napos, meleg, száraz idő segíti majd nyári...

Körkép: Aszályhelyzet eső előtt

Körkép: Aszályhelyzet eső előtt

Március utolsó napjaiban úgy tűnik, megérkezhet a várva várt eső, az év első három hónapjában azonban rendkívül kevés csapadék hullott hazánkban, ami...

Tovább fokozódik a csapadékhiány

Tovább fokozódik a csapadékhiány

Elszórt, kis mennyiségű csapadékra jövő keddtől van kilátás, a hét második felében viszont már számottevő mennyiség is hullhat – olvasható az Országos...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!