Botránnyal indul a dinnyeszezon

Agro Napló
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közleményben szólította fel a Tescót, hogy azonnal vonja vissza árcsökkentő akcióját, amely a kamara szerint "a magyar dinnyetermelőket megalázó és etikátlan". Ezzel együtt eljárást kezdeményeznek a vállalattal szemben az élelmiszerügyi hatóságnál.

A NAK közleményét az alábbiakban változtatás nélkül közöljük:

A Tesco tavalyi botrányos dinnyeakciózása után idén újra irreális áron árulja a dinnyét, ezzel veszélyeztetve a gazdálkodók megélhetését – derült ki a NAK, az AMC és az FM közös csütörtöki, az idei dinnyeszezont megnyitó kampányeseményén. Az áruházlánc a hét elején még 249 Ft/kg-ért kínált görögdinnyét, majd a július 6-9. közti időszakra 99 Ft/kg-ért „promóciózza”.

A kamara még a dinnyeszezon előtt Dunaharasztiban egyeztető fórumot szervezett azért, hogy mind az áruházláncok, mind a termelők megismerjék a bel- és külpiaci keresleti és kínálati környezetet. A termelők képviselői már ott jelezték, hogy pozitívan várják a szezont, és határozottan kifejezték azt, hogy a legtöbb üzletlánc tavaly is korrekten értékesítette a magyar dinnyét – kivéve a Tescót. Tavaly nyáron dinnyetermelők az áruházlánc radikális árleverő akciója miatt teherautóval vonultak a multicég budaörsi központi üzlete elé és tiltakozásul dinnyéket dobáltak oda. A 2017-es szezont megelőző egyeztetésen elhangzott: az irreálisan alacsony fogyasztói ár a szezon elején elfogadhatatlan a termelők számára, hiszen jóval magasabb a dinnye bekerülési költsége. A fogyasztói árakat látva ezt minden áruházlánc – kivéve a Tescót – tiszteletben tartja,.

A NAK a cég ellen a beszállítókkal szembeni tisztességtelen forgalmazói magatartása, diszkriminatív árképzése, erőfölényével való visszaélése miatt hatósági vizsgálatot kezdeményez a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál. A kamara egyben azt is vizsgálja, hogy a Tesco ezen piaci magatartása mennyiben ellentétes a kamara üzleti etikai szabályzatában foglaltakkal. A NAK határozottan kiáll a termelők mellett akkor is, ha azok újra az áruházlánc üzletei elé vonulnak demonstrálni.

A kamara álláspontja szerint közép és hosszú távon akkor alakulhat jól a piac a fogyasztók, termelők és a forgalmazók számára, ha folyamatosan jó minőségű és elegendő mennyiségű dinnye kerül a boltokba, a piacokra; és a termelés javítására hatalmas összegeket beruházó gazdáknak hosszú távon meg is térül a ráfordításuk. Könnyen belátható: ha a vásárlók túl alacsony áron kapják a dinnyét, akkor annak a minősége is rosszabb. Ezzel az irreális árral a forgalmazó nem csak a vásárlókat csapja be, hanem tönkreteszi a hazai termelőket, azt kockáztatja, hogy jövőre nem lesz elég hazai dinnye a boltokban. Ezt említette a csütörtöki eseményen a termelők egyik képviselője is.

A NAK a tavalyi hasonló akció után értetlenül látja, felháborítónak és indokolatlannak tartja a Tescóban a héten megjelent magyar görögdinnye esetében alkalmazott árképzési gyakorlatot. A közel 60 százalékos árleszállítás ellen a dinnyetermelők jogosan tiltakoznak, hiszen a piacon nincs túltermelés – sőt, inkább keresleti piac alakult ki –, amely ezt az árat indokolná. Ez a gyakorlat nemcsak tönkreteszi az idei dinnyeszezont, hanem a jövő évi termelés feltételeit és a még minőségibb dinnyetermesztésre irányuló fejlesztéseket is rontja.

A kamara álláspontja szerint a Tesco ezen akciója kizárólag saját marketingcéljait szolgálja. Nem hagyhatjuk, hogy ennek költségeit a hazai dinnyetermelőkre hárítsa át.

NAK

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A héten érkezik a magyar görögdinnye

A héten érkezik a magyar görögdinnye

A jövő hét elején már az egész országban elérhető lesz a hazai, minőségi, friss görögdinnye – közli a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) legfrissebb...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!