2024. április 19. péntek Emma

Csökkent a nyerstej exportunk

Agro Napló
Az Agrárgazdasági Kutató Intézet szokásos havi elemzése szerint a nyerstej kiszállítása 29 százalékkal csökkent augusztusban az előző év azonos hónapjához viszonyítva – közölte a nak.hu. A dobozos tej kivitele viszont nőtt.

Magyarországon a nyerstej országos termelői átlagára 92,72 forint/kilogramm volt 2017 augusztusában. A zsírtartalom 0,01 százalékpontos javulása, a fehérjetartalom 0,01 százalékpontos romlása és az alapár 2 százalékos növekedése miatt a nyerstej átlagára 1 százalékkal emelkedett augusztusban a júliusihoz képest és 36 százalékkal haladta meg az előző év azonos hónapjának átlagárát. A nyerstej kiviteli ára 106,85 forint/kilogramm volt 2017 augusztusában, az előző havit 2 százalékkal, az egy évvel korábbit 27 százalékkal haladta meg. A kiviteli ár 15 százalékkal volt magasabb a termelői átlagárnál.

Az AKI PÁIR adatai szerint a nyerstej kiszállítása 29 százalékkal csökkent augusztusban az előző év azonos hónapjához viszonyítva, ezen belül a termelők és a kereskedők 19 százalékkal több, míg a feldolgozók 87 százalékkal kevesebb nyerstejet exportáltak. A termelők és a kereskedők nyerstej-kivitele tízszerese volt a feldolgozókénak a vizsgált hónapban. A KSH adatai szerint Magyarországon a tej és tejtermékek kivitelének árbevétele 36 százalékkal, az import értéke 20 százalékkal nőtt 2017 első fél évében az előző év hasonló időszakához viszonyítva.

A dobozos tej importja 4 százalékkal csökkent, míg az exportja 84 százalékkal nőtt. A savanyított tejtermékek beszállítása 21 százalékkal, a kivitele 208 százalékkal nőtt. A tejsavó importja 3 százalékkal csökkent, míg az exportja 8 százalékkal nőtt. A vaj és vajkrém termékcsoport importja 12 százalékkal, az exportja 14 százalékkal csök-kent a vizsgált időszakban.

További részletek itt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!