Egyre kevesebb zellert és egyre több céklát eszünk

Agro Napló
Miközben a zeller évről évre veszít népszerűségéből, a céklafogyasztás folyamatosan bővül – írta a Magyar Idők hétfői számában. Ez utóbbi egészséges zöldségnövényt sokan ma már nem savanyított formában fogyasztják, hanem az abból készült chipset vagy zöldséglevet vásárolják meg, de saláták és szendvicsek alapanyagaként is megállja a helyét.

Egyre kevesebben foglalkoznak zellergumó termesztéssel az országban. A szabadföldi zöldségnövény vetésterülete folyamatosan csökken, a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a zellergyökér termése 44 százalékkal 6,32 ezer tonnára csökkent 2016-ban az egy esztendővel korábbihoz képest.

A zeller nem tartozik a legkedveltebb zöldségek közé, a népszerűsége a fogyasztók körében is csökken – a magyarok évente 0,5-0,8 kilogrammot fogyasztanak a terményből –, a visszaeső hazai termelést ugyanakkor még így is importtal kell kiegészíteni.

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) jelentése szerint a külföldről származó zöldség a hazai kínálat mintegy 25-30 százalékát teszi ki. Elsősorban Hollandiából vásárolunk zellert, a behozatal az elmúlt évben 20 százalékkal 2,23 ezer tonnára csökkent. Értékben még ennél is jelentősebb volt a visszaesés, az import­termény összértéke 21 százalékkal 368 millió forintra csökkent az elmúlt évben. A kivitel ugyanakkor nőtt, mintegy 12 százalékkal több zellergumót exportáltak a hazai termelők.

Az idén emelkedésnek indultak az árak, a budapesti nagybani piacon a belföldi kilogrammos kiszerelésű gumós zeller ára az év első 15 hetében átlagosan 16 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban.

A darabos kiszerelésű zöldség ennél jóval nagyobb mértékben, 50 százalékkal drágult, 165 forintos darabáron volt jelen a nagybani kínálatában. Míg itthon elsősorban zellergumót termesztenek a gazdálkodók, Nyugat-Európa országaiban a szárzeller a népszerűbb. Magyarországra tavaly mindössze 489 tonna szárzeller került, ami 38 százalékos csökkenésnek felel meg.

Míg a zellerből egyre kevesebbet fogyasztunk, addig a cékla népszerűsége fokozatosan emelkedik. Mindez elsősorban annak tudható be, hogy a hagyományosan téli savanyúságként fogyasztott zöldség táplálkozásban betöltött szerepe alaposan megváltozott az utóbbi években. Itthon a céklát a legtöbben feldolgozott formában vásárolják. Ma már salátakeverékekben, szendvicsekben is használják, valamint céklalé, céklachips is bővíti az egészséges élelmiszerek választékát. A kínálatban a vörös mellett megjelentek a sárga és fehér gumójú fajták is. Bár a fogyasztás nő, az itthon megtermelt cékla mennyisége nem túl nagy, így importra szorulunk ebből a terményből is. Cékla elsősorban Németországból érkezik hazánkba, a behozatal tavaly 14 százalékkal 7,4 ezer tonnára nőtt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!