MENÜ

Elfogadták a Talajvédelmi Cselekvési Tervet

Agro Napló 2021.01.25.

Elfogadták a Talajvédelmi Cselekvési Tervet az Agrárminisztériumban, a dokumentumban a gazdálkodókat segítő stratégiai célok megvalósítása fogalmazódik meg; a terv szellemiségének kialakításában a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) is szerepet játszott.

 

A köztestület által közzétett ismertetőben kiemelik: a tervben szereplő célok szervesen kapcsolódnak az unió közös agrárpolitikai  (KAP) reformjában a talaj védelme érdekében elvárt intézkedésekhez, előírásokhoz.

A hazai, jelenleg világviszonylatban igen jó minőségű talajok hosszú távú fenntarthatósága érdekében a Talajvédelmi Cselekvési Terv három stratégiai cél elérését tűzte ki, ezek: a „hatásos talajvédelem”, a „talajvédelmet megújító tevékenységek” és a „modern alapinfrastruktúra kialakítása”.

Mindezen célkitűzések megfogalmazásának indoka, hogy eredetben jó minőségű talajok állapota számos tekintetben romló tendenciát mutat. Ezért a talajvédelem gyakorlata (beleértve a földhasználókat és a hatóságot egyaránt) megújításra szorul.

Így a „hatásos talajvédelem”, a Gazdálkodói Talajvédelmi Program keretében valósulna majd meg, ahol a talajvédelmi tevékenység középpontjában a gazdálkodó áll. A program a földhasználó gazdálkodási céljaival és területi adottságaival összhangban lévő, az adott területre és gazdaságra speciálisan kialakított csomag, ami minden lehetőséget megad a gazdálkodó számára ahhoz, hogy a saját területei megóvásának középpontjában álljon. A stratégiai cél másik pillére, hogy a hatósági talajvédelemi munkában az engedélyező, ellenőrző funkció mellett a kapcsolattartó, ismeretátadó, tanácsadó funkció is erősödjön, a mezőgazdasági termelést folytatók irányába.

A „talajvédelmet megújító tevékenység” a környezetkímélő, a termőföld minőségromlását megelőző, javító technológiák, módszerek kidolgozását, megosztását foglalja magába. Ehhez megújított kommunikáció és tájékoztatási kampány is szükséges – állítják a szakértők.

Míg a „modern alapinfrastruktúra kialakítása” egy korszerű technikai és tudásbázis fejlesztését foglalja magában – olvasható a NAK összefoglalójában.

A teljes dokumentáció elérhető a Nébih weboldalán.