Enyhén növekszik a tejfogyasztás Magyarországon

Agro Napló
Az elmúlt években növekedésnek indult Magyarországon a tejfogyasztás; az egy főre jutó mennyiség tejegyenértékben számolva (vagyis az összes tejtermék fejenkénti fogyasztása tejliterre vetítve) mintegy 164 liter volt 2016-ban – közölte az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára június elején a Tej Világnapi sajtótájékoztatón Budapesten.
Fotó: AM/Krasznai-Nechrebeczky Mária

Farkas Sándor a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (Tej Terméktanács) rendezvényén elmondta: a fejlődő országokban jellemzően friss tejet, míg a fejlett országokban elsősorban feldolgozott tejtermékeket fogyasztanak az emberek. Egy magyar ember a 2016-os fogyasztást alapul véve egy évben mintegy 53 liter tejet, 13,5 liter tejfölt, kefirt és joghurtot fogyaszt, míg a sajtból és túróból 7,6 kilogrammot evett a vaj fogyasztása pedig 1,7 kilogramm volt.

Elmondta: a tejtermelés értéke a múlt évben Magyarországon 185,5 milliárd forint volt, ami az előző évhez képest 1 százalékos növekedést jelent. A hazai tejfeldolgozás tavaly mintegy 300 milliárd forintos termelési értéket állított elő, és ezzel az élelmiszeripari termelés 11 százalékát adta.

Az állatállomány az elmúlt 8 évben30 százalékkal nőtt, és mára a tehénállomány már meghaladta a 400 ezret. A hozam Magyarországon 2012-2018. között mintegy 10 százalékkal emelkedett. A tejhozamot tekintve Magyarország az elsők közt van az uniós tagállamok között.

Jelezte: a tejágazat az elmúlt években kiemelt kormányzati segítséget kapott. Az uniós támogatás mellett - amelyek összege a múlt évben 21,2 milliárd forint volt -, az átmeneti nemzeti támogatás keretében 2018-ban hazai forrásból 15,5 milliárd forint támogatásban részesültek a gazdák.

Kiemelte: az elmúlt évek az általános forgalmi adó (áfa) csökkentését célzó intézkedései nagy mértékben hozzájárultak mint a tejtermelés, mind pedig a tejfogyasztás kedvező belföldi alakulásához. Az államtitkár fontosnak tartotta, hogy 2010 óta megfordult a trend, és a magyar boltok polcain elsősorban hazai tejtermékek vannak, a lakosság pedig tudatosan a magyar tejtermékeket választja. Ez mindenki számára kedvező, hiszen a vásárló kiváló minőségű magyar terméket fogyaszt és egyben támogatja a hazai termelőket is.

Kondra Laura, a Magyar Államkincstár elnökhelyettese arról beszélt, hogy az iskolatej-program hozzájárul a tejfogyasztás népszerűsítéséhez, valamint az ágazati szereplők  támogatásához is. Tavaly nyáron az államkincstár az iskolatej-program finanszírozására a 2018/2019-es tanévre 4,1 milliárd forintot hagyott jóvá. Így a programban mintegy 2600 intézmény és összesen 431 ezer gyerek vehetett részt. Ez több mint 12500 liter tej elfogyasztását jelentette. A 2019/2020-as tanévben pedig előreláthatólag az óvodások már augusztusban kapnak tejet és tejterméket a folytatódó program keretében. Az államkincstár elnökhelyettese megjegyezte: a Tej Terméktanács és a Magyar Államkincstár között igen jó együttműködés alakult ki.

Istvánfalvi Miklós, a Tej Terméktanács elnöke az Agro Naplónak elmondta: a múlt évben az összes felvásárlás Magyarországon elérte az 1,535 millió tonnát, ami mintegy 1 százalékkal volt magasabb az előző évinél. Ez azt jelenti, hogy termelői oldalról az ágazat jelenleg stabil. A tej előállításának önköltsége ugyanakkor jelentős mértékben emelkedett. A felvásárlási átlagát kilónként a múlt évben 97 forint volt, az önköltség pedig literenként 90 és 110 forint között mozgott a termelők lehetőségeitől függően. Így a tejtermelők egy része veszteséges, de a támogatással ez már természetszerűleg nem veszteség. A tehénállomány ugyanakkor érdemben nem növekszik, hanem inkább stagnál – jegyzete meg. Hozzátette: a magyar export-import értékegyenlege még mindig negatív, azaz értékben mintegy 20 százalékkal többet importál Magyarország, mint amennyit külföldön elad. A múlt évben a feldolgozott tej és tejtermékek összes árbevétele Magyarországon 294 milliárd forintot tett ki, ami az előző évhez képest 3 százalékos emelkedést mutat. Ebből az export pedig 63,2 milliárd forint volt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A Tej Világnapja online is sikeres volt

A Tej Világnapja online is sikeres volt

Idén online keretek között rendezte meg a Tej Világnapját a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (Tej Terméktanács) a koronavírus-járványra tekint...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!