MENÜ

Évszázados hagyományokat élesztenek újjá a családi gazdálkodók

2014.03.07.

A családi gazdálkodóknak köszönhetően a világon mindenhol újraélednek az évszázados termelési hagyományok - jelentette ki a vidékfejlesztési miniszter a családi gazdaságok világfórumán Budapesten csütörtökön tartott záróbeszédében.

Fazekas Sándor - a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) tájékoztatása szerint - magyar példaként a hazai mangalica tenyésztőket említette. Túlnyomó többségük ugyanis 50-100 hektárt művelő családi gazdálkodó, és gyakorlatilag a kihalás széléről hozták vissza ezt a sertésfajtát. Ma pedig már világszerte keresettek a prémium kategóriájú mangalica termékeik. 

    A Vidékfejlesztési Minisztérium és az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) közös, csütörtökön záruló tanácskozásán 104 ország mintegy félezer résztvevővel képviseltette magát. A családi gazdaságokat érintő leglényegesebb kérdésekről, kihívásokról és lehetőségekről tanácskoztak a résztvevő országok képviselői a világfórumon - emlékeztetett Fazekas Sándor. 

    A miniszteri kerekasztal során az ágazat vezetői elemezték a családi gazdaságokat támogató, valamint azok piacra jutását segítő különböző kormányzati programokat, intézkedéseket. Szó esett a fogyasztók ösztönzéséről is, hiszen a kormányzati támogatás mellett szükség van arra is, hogy a vásárlók keressék a családi gazdaságok termékeit - tette hozzá a vidékfejlesztési tárca vezetője.

    A világfórumon megvitatták a családi gazdaságok adó- és cégjogi helyzetét, a gazdaságokat érintő legfőbb pénzügyi kérdéseket, így például a hitelfelvételt. Tárgyaltak a gazdák együttműködésének kérdéseiről is - áll a közleményben.

    A vidékfejlesztési miniszter arra is felhívta a figyelmet, hogy Magyarországon szinte hétről-hétre nyílnak gazdapiacok, a helyi termelés és értékesítés összekapcsolásával egy új életminőség született vidéken. Fazekas Sándor úgy fogalmazott: a kiváló minőségű, egészséges, magyar élelmiszereket egyre magasabb feldolgozottsági szinten vásárolhatják meg a családok, közvetlenül a gazdáktól.

    Fazekas Sándor jelezte: bízik benne, hogy a Budapesten megrendezett konferencia tapasztalatai hozzájárulnak a Családi Gazdálkodások Nemzetközi Évének eredményességéhez. A Világfórum és Kiállítás a Családi Gazdaságokról című rendezvényen a világ családi gazdaságainak fejlesztése érdekében találkoztak az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) tagországainak szakminiszterei és politikusai, valamint tudósok, civil szervezetek képviselői, továbbá családi gazdálkodók a világ minden tájáról.

    A Családi Gazdaságok Világfórumának egyik fő témája volt a nők és a fiatalok szerepe a családi gazdálkodásban. A fórum résztvevői hangsúlyozták mind a természeti, mind a humán erőforrásokkal való ésszerű gazdálkodás fontosságát ezen a területen. 

    A témával foglalkozó felszólalók hangsúlyozták, hogy a családi gazdaságok nem elképzelhetők a nők munkája nélkül. A kérdéskörről Szalai Piroska a nők munkaerő-piaci helyzetének javításáért felelős miniszteri biztos is kifejtette véleményét - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

    Szalai Piroska miniszteri biztos szerint óriási eredmény, hogy Magyarországon egyre több vidéken élő nő talál munkát a kormány vidékfejlesztési és foglalkoztatási politikájának köszönhetően. Így 2009-2012 között Magyarországon 2,5 százalékkal nőtt a vidéki nők foglalkoztatási rátája, az unió átlagában pedig csak 1,2 százalékkal. Magyarországon a vidéki térségekben tehát az unióshoz képest kétszer akkora mértékben bővült a nők foglalkoztatása - tartalmazza az NGM közleménye.

Forrás: MTI