2024. március 29. péntek Auguszta

Fókuszban a dinnyetermelők

Agro Napló
Az agrártárca a zöldség-gyümölcs ágazaton belül is kiemelt területként kezeli a dinnyeágazatot, ezért elkötelezett a Dinnye Program további folytatásában – mondta Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős államtitkár a IV. Nemzeti Dinnyefórumon, Medgyesegyházán.

Feldman Zsolt kiemelte: a 2011-ben indított program célja, hogy növekedjen a dinnye termőterülete, javuljon az ágazat jövedelmezősége, valamint tovább erősödjön a magyar dinnye piaci pozíciója. Ehhez a Földművelésügyi Minisztérium bevezette a kereskedelmi regisztrációt, továbbá a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) illetve a Nemzeti Adó- és Vámhivatal kiemelt ellenőrzéseket folytatott a feketegazdaság visszaszorítására.

Hozzátette: ezen felül a tárca a dinnyefogyasztás ösztönzésére irányuló kampányt indított 2012-2014 között a július – augusztusi időszakban. A kampány költségvetése nagyjából 45 millió forint volt évente.

A NÉBIH 2014. évi ellenőrzéseikor a szakemberek ellenőrizték a minőségi előírásoknak való megfelelést, a nyomon-követhetőség biztosítását, a származás megfelelő jelölését, és a csomagoló telepek higiéniai körülményeit – emlékeztetett a helyettes államtitkár.

Jelenleg összesen 6.000 hektár területen termelnek dinnyét a gazdák, amelyből 230 ezer tonna termés származik. A belföldi dinnyefogyasztásban a kampánynak köszönhetően 20%-os növekedést sikerült elérni, ami azt jelenti, hogy az egy főre jutó fogyasztás 15 kg évente. Hazánk az össztermés 40-50%-át exportálja elsősorban Németországba, Csehországba és Lengyelországba.

A zöldség-gyümölcs ágazat támogatásairól Feldman Zsolt elmondta: 2014-2020-ban a közvetlen támogatásokat illetően pozitív változás jön. A termeléshez kötött támogatások pénzügyi keretét is sikerült kibővíteni, amelyből a zöldségágazat, ezen belül a dinnyetermesztők is részesedni fognak. A tervek szerint a júniusban várható brüsszeli jóváhagyás után folyamatosan írják ki a vidékfejlesztési programokat, ezen belül például a kertészet korszerűsítésére, az energiahatékonyság javítására és az öntözés fejlesztésére lehet pályázni.

Forrás: FM Sajtóiroda

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erdőtelepítésre még bőven van forrás

Erdőtelepítésre még bőven van forrás

Az ezen a héten újranyíló pályázattal együtt a Vidékfejlesztési program (VP) öt kiírásában van még fejlesztési forrás az erdőgazdálkodók számára. A pr...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!