2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Közös érdek a mikotoxin szennyezés megelőzése

Agro Napló
Az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság fokozottan ellenőrzi az idei betakarítású gabonaféléknél a mikotoxin szennyezettséget. A NÉBIH felhívja az élelmiszer- és takarmány-előállítók figyelmét, hogy a termékek biztonságáért elsődlegesen felelős élelmiszerlánc szereplőként, kötelesek hatékony önellenőrzési rendszert működtetni, többek között a mikotoxin szennyezés megelőzése érdekében is.

A hazánkban termesztett búza – mint kenyérgabona – alapvető fontosságú élelmiszerek alapanyaga. Emellett a gabonafélék más élelmiszerek előállításakor is nélkülözhetetlenek és a hazai takarmányok elsődleges összetevői is. A gabonaféléknél az egyik lehetséges élelmiszerlánc-biztonsági kockázatot jelentő szennyezés a – gombák által kiválasztott – mikotoxin, amit néhány fuzárium faj is termel. Fuzárium fertőzés kisebb-nagyobb mértékben szinte minden évben előfordul.

2015-ben először Békés és Csongrád megyékből, majd más területekről is érkeztek őszi búza-táblákon hirtelen fellépő kalászfehéredéssel kapcsolatos bejelentések. A kalászfehéredés mértékének felmérésére elrendelt vizuális szemlék eredményei megnyugtatóak. A szemle közel 25 000 ha-on zajlott, a kifehéredett kalászok aránya országosan mintegy 3% volt.

A jelenleg rendelkezésre álló információk alapján a kalászfehéredésért több tényező együttesen felelős: a magas talajvízszint, majd a szárazság- és a hőstressz és az ezekkel párhuzamosan megjelenő fuzárium fertőzés.

Az élelmiszerlánc-biztonsági felügyeletet ellátó hatóság az 1970-es évek óta végzi az őszi búza tételek belső fuzárium fertőzöttségének vizsgálatát. Az idei vizsgálatok még folyamatban vannak, de a minták 90%-os - 616 db minta - feldolgozottsága mellett megállapítható, hogy a belső fuzárium fertőzöttség – 9,53% – nem tér el az előző években tapasztalt átlagos értékektől.

A szennyezéstől mentes gabonatermeléssel kapcsolatos feladatok nem zárulnak le a betakarítással sem, mivel a tárolás és a feldolgozás körülményei is alapvetően befolyásolják a mikotoxin megjelenésének kockázatát. A NÉBIH éves monitoring tervében kiemelt figyelmet fordít az élelmiszerek és takarmányok mikotoxin tartalmának ellenőrzésére.

Ugyanakkor a hatóság felhívja az élelmiszer- és takarmány-előállítók figyelmét, hogy a termékek biztonságáért elsődlegesen felelős élelmiszerlánc szereplőként kötelesek hatékony – kockázatbecslésen alapuló méréseket is tartalmazó – önellenőrzési rendszert működtetni. Ehhez a termelőknek és előállítóknak a NÉBIH szakmai anyagok, valamint az aktuális adatok közzétételével nyújt segítséget. Emellett a hatóság – a gyors információáramlás és a kölcsönös tájékoztatás érdekében – aktív párbeszédet folytat a szakmaközi szervezetekkel és a gabonavertikum jelentős szereplőivel is.

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

Élelmiszer és Takarmány-biztonsági Igazgatóság

Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!