2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Nem lesz agrárnapelem-program

Agro Napló
Vadai Ágnes kérdésére az innovációs és technológiai tárca lényegében elismerte, hogy lefújták a 2017-ben meghirdetett földművesnapelem-programot.

A Népszava december közepén írta meg, hogy a kormány egymondatos határozata hatályon kívül helyezte a mezőgazdasági vállalkozók és társaságok napelemtelepítés-támogatásáról szóló, egy évvel azelőtti kormányintézkedést. Az eredeti, elsősorban a korábbi kancelláriaminiszter, Lázár János tolmácsolta elképzelések szerint legalább 600 – később már 3 ezer -, egyenként fél-fél megawattos napelempark telepítését kezdeményezték, amire 8 milliárdot el is különítettek volna. Az elképzelés ugyanakkor nem illeszkedett a napelemberuházások üzleti-jogi környezetébe – vélekedett a lefújás kapcsán a Népszavának Kiss Ernő, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke.

A szaktárca minapi válaszában az eredeti és az azt törlő határozatra se utalva például a 35 milliárdos keretű Vidékfejlesztési Program igénybe vételét ajánlja. Ebből ugyanakkor csak saját energiaigény fedezhető, míg az előző Orbán-kabinet által tervezett termelőrendszer az ország energiaellátásában is észrevehető hányadot képviselt volna.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Nem lesz olcsó megoldás a fatüzelés

Nem lesz olcsó megoldás a fatüzelés

A kormányzati intézkedések fényében úgy tűnhet, sok helyen a gáz helyett a fatüzelés lesz legkézenfekvőbb fűtési alternatíva, de a növekvő árak és az...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!