OMÉK: sikeresen mutatkoztak be a tenyésztők

Agro Napló
A Magyar Állattenyésztők Szövetsége legfontosabb üzenete a vasárnap véget ért 76. OMÉK-on az volt, hogy lehet magyar tenyészállatokra alapozni a honi állattenyésztés fejlesztését, az ágazati stratégiákat.

A magyar gazda mindig büszkén mutatja meg országnak-világnak a legszebb, legjobb tenyészállatait, amit az OMÉK évszázados hagyománya és presztízse még jobban felerősít. A MÁSZ sikeresnek ítéli az állattenyésztői ágazatok bemutatkozását az idei OMÉK-on. Ez a siker elsősorban a tenyésztők és a tenyésztőszervezetek dolgozói megfeszített munkájának volt köszönhető, amiért külön köszönet illeti őket!

Az OMÉK rendezője által rendkívül szűkre szabott idő és pénzügyi keret, valamint a szervezési anomáliák ellenére a MÁSZ koordinálásával a tagszervezetei olyan tenyészállat-kiállítást és közönségprogramokat szerveztek, amelyek a magyar polgárokat és a külföldi vevőket meggyőzhették, hogy sikeres és versenyképes tenyésztés, valamint árutermelés folytatható magyar tenyészállatokkal.

Az öt napig tartó kiállításon 150 tenyésztő, mintegy 70 fajta, illetve hibrid, több mint 750 szebbnél-szebb tenyészállatát mutatta be. A közönség összesen 155 szarvasmarhát (85 tej-, illetve kettőshasznú, továbbá 70 húshasznú egyedet), a bemutatókban résztvevő állatokkal együtt 100 lovat, ugyanennyi sertést, 320 juhot, illetve kecskét, valamint 120 baromfit, 40 nyulat és 30 csincsillát csodálhatott, vagy ha akart, simogathatott meg. A kiállított egyedeket szakavatott zsűri pontozta vagy bírálta, és ítélte oda, a szombaton, ünnepélyes díjkiosztó keretei között átadott tenyésztési díjakat.

A győztesek között a legeredményesebb a Magyar Állattenyésztők Szövetsége tenyésztési fődíját is hazavihette, továbbá a szövetség külön elismeréssel jutalmazta az OMÉK-on legkiemelkedőbb szervezői munkát elvégző tenyésztőszervezetet. Az összevont tenyésztési nagydíjat a Béke Agrárszövetkezet Hajdúböszörmény, a tenyésztőszervezeti különdíjat a gödöllői székhelyű, Haszonállat-génmegőrzési Központ érdemelte ki.

Az OMÉK legsikeresebb és leglátogatottabb helyszínei az élőállatos területek, a tenyésztőszervezetek által a B ill. a D pavilonban, valamint a Kincsem Park lovas pályáján bemutatott programok voltak. Az idei kiállítás újra rávilágított: nincs sikeres OMÉK tenyészállat-kiállítás nélkül, továbbá a tenyésztők és a tenyésztőszervezetek ismét bebizonyították, hogy van jövője a magyar állattenyésztésnek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!