2024. március 29. péntek Auguszta

Öngyilkosságba hajszolhatja a brit farmereket a Brexit és a klímaváltozás

Agro Napló
A szélsőséges tél és az aszályos nyár következményei alapból óriási plusz anyagi terheket rónak az állattenyésztőkre, akik az EU-ból való kiválás miatt még több pénzt fognak bukni a jószág kereskedelmén. Ugrásszerűen növekszik a lelkisegély-vonalat hívó földművelők száma a szigetországban.

Egyre inkább megnő az öngyilkosság veszélye a brit farmereknél, és ezért részben a közelgő Brexit, részben a megváltozó klíma okolható. A brit Országos Gazdaszövetség (National Farmers Union) szerint az utóbbi időben megugrott a helyi lelkisegély-vonalat hívó gazdák száma, és többüket megfigyelés alatt kell tartani, nehogy kárt tegyenek magukban - írta az mfor.hu.

Az NFU szerint a farmerek labilis állapotáért a tavalyi, különlegesen erős hóviharok és a rá következő nyári szárazságok okolhatók. A The Farmer Network nevű gazdákat segítő nonprofit szervezet szerint pedig a közelgő Brexit-okozta bizonytalanság az, ami még súlyosabbá teszi a helyzetet. Szerintük az EU-ból való kiválás "időzített bomba" a földművelők közösségére nézve. A szervezet vezetője szerint főleg a juhexport-ágazat kerül nehéz helyzetbe:

"Akárhogy is lesz a Brexit, a farmerek idén juhonként 25-30 fontot fognak bukni rajta. Abszolút szörnyű lesz. Már most azzal hívnak minket a gazdák, hogy "nem állnak nagyon jól a dolgok, és nem tudjuk, hova forduljunk." - mondta Adam Day.

A fennálló helyzetet az állattenyésztők szenvedik meg a leginkább, mert az időjárási jelenségek miatt megugrott a jószág téli takarmányozásának a költsége. Sok gazda már a traktor üzemanyagának költségét se tudja előteremteni, és vannak, akiknek a közüzemi számlákra és a családjuk étkeztetésére sem jut. A Royal Agricultural Benevolent Institution (RABI) nevű mezőgazdasági jótékonysági alap által kínált segélyek kifizetései 47 százalékkal ugrottak meg tavaly: 2,22 millió fontot folyósítottak 1248 farmernek.

A brit országos statisztikai hivatal tavaly közzétett adatai szerint 2011 és 2015 között átlagosan hetente egy mezőgazdasági dolgozó vetett véget az életének.  Az öngyilkosság az amerikai farmerek között is nagy probléma.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!