Sokan kértek tápanyag-gazdálkodási tervet a NAK-tól

Agro Napló
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) tápanyag-gazdálkodási tervet készít a termelőknek, ezzel is segítve az agráriumban tevékenykedő gazdákat – írta a Magyar Hírlap szerdán. Az immár két éve elérhető szolgáltatást eddig több mint 3100 gazda igényelte.

A NAK falugazdászai az ötvenezredik hektár termőföldre készítették el a tápanyag-gazdálkodási tervet. A következő tápanyagtervet ez év szeptember 30-ig vagy az idei főnövény lekerülését követő egy hónapon belül kell elkészíteni. A szolgáltatást a NAK azért vezette be, mert a nitrátérzékeny területen gazdálkodóknak és a Vidékfejlesztési Program agrárkörnyezet-gazdálkodási (VP AKG), illetve ökológiai gazdálkodási támogatását (VP ÖKO) igénybe vevő termelőknek kötelező az általuk művelt területen ötévente talajvizsgálatot végeztetni, illetve az eredményekre alapozva évente tápanyag-gazdálkodási tervet is készíttetni. A NAK szerint egyre emelkedik azon gazdálkodók száma, akik az okszerű tápanyag-gazdálkodást választják, és kötelezettség nélkül, csupán szakmai alapon kérik a tápanyag-gazdálkodási terveket.

Az aktuális jogszabályokban előírt követelményeknek megfelelően a szolgáltatás keretében a szakemberek a talajvizsgálati eredmények figyelembevételével besorolják a termőföldet a megfelelő termőhelyi kategóriába, majd a kategóriában előírt hatóanyag-mennyiségek, a növények fajlagos tápanyagigényének és esetleges más módosító tényezők (például zöldtrágyázás, szerves trágyázás) figyelembevételével elkészítik a tápanyag-gazdálkodási tervet. Az arra kötelezett gazdálkodók a terv hiányában szankciókra számíthatnak.

Az eddigi tapasztalatok szerint sok, kisebb területtel rendelkező tag is használta már a tápanyag-gazdálkodási tervet szántóföldi növénytermesztés, szántóföldi zöldségtermesztés, gyümölcstermesztés, vagy éppen szőlőtermesztés tevékenységéhez. A már két éve elérhető szolgáltatást eddig több mint 3100 gazda igényelte. A NAK által készített tervek megfelelnek az aktuális jogszabályokban előírt követelményeknek, valamint a VP-AKG és VP-ÖKO tápanyag-gazdálkodási tervre vonatkozó előírásainak is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!