MENÜ

Szigetváron is megcsodálták a Horsch Leeb önjáró permetezőjét

2017.05.29.

Szigetváron az Utód Agro Kft. adott helyet annak a bemutatónak, amelyen láthatták az érdeklődők a Horsch Leeb PT 350 önjáró permetezőgépét a Leeb Tour keretében.

DSCN2500-k

Szász Zoltán (Horsch) és Cserveni Kornél (Utód Agro Kft.)

 

Önjáró Horsch Leeb PT szériából 280, 330 és 350 típusjelű permetezők érhetők el. A kisebb 280-as hasmagassága 85 cm, így a gyártó elsősorban gabona és repce növényvédelmére ajánlja, de kukorica gyomirtásban is hasznosnak bizonyul. Erőforrása egy 7,7 literes, hathengeres Mercedes MTU motor, ami 210 kW (280 LE) maximális teljesítménnyel bír. Maximális haladási sebessége közúton előírásoktól függően 40–50 km/h, optimális munkasebessége 8–10 km/h, de képes a 20 km/h haladási sebességre is a földterületen. Nagy, 8000 liter befogadóképességű rozsdamentes acéltartállyal szerelik, ami gyorsan és könnyen tisztítható. A permetezésről egy 1000 l/min szállítási teljesítményű szivattyú gondoskodik. A tartály feltöltése mindössze 8 perc alatt végbe megy. Itt is elérhető a  Boom Control Pro vezérlés. Opcionális kiegészítés az ún. Boomsight, ami lézer segítségével szkenneli a gép előtti területet és jelzi az akadályt.

A PT 350-es változat a Horsch Leeb legújabb fejlesztése az önjáró gépek között. Elődjéhez, a 330-as változathoz képest másik motort kapott. A 7,7 literes, hathengeres Mercedes MTU típusú, turbófeltöltős Tier 4f motor 260 kW (354 LE) teljesítményre képes. A 480 literes üzemanyagtartálya mellett egy 40 literes AdBlue tartály is helyet kapott. 480/80 R50 méretű abroncsokkal szerelve hasmagassága 1,4–1,6 m között hidraulikusan állítható, a kerekek nyomtávja 2,25 és 3,0 m között szintén hidraulikusan szabályozhatók. Tartálykapacitása 3000 literrel kisebb, mint az előbbi típusé, ugyanakkor kialakítása és minősége megegyezik azzal. Munkasebessége kalászos gabona állományban elérheti a 30 km/h-t.

DSCN2522-k

A Horsch már 2000-ben gyártott önjáró permetezőt, azonban fejlesztő és termelő kapacitás hiánya miatt abbahagyta, inkább helyesebb az, hogy átadta a Leeb-nek, aki tovább fejlesztette és az önjáró mellé létrehozta még a vontatott GS permetezőt is. Aztán 2011-ben a Horsch és a Leeb úgy döntöttek, hogy együtt folytatják tovább és a Horsch konszernen belül megalapították a Horsch–Leeb permetezéstechnika Kft.-t, 50-50%-os tulajdoni résszel.

Mit kell tudnia egy permetezőgépnek? – Permetezni! A permetlét pontosan a célfelületre juttatni, minél hatékonyabban, a legkisebb veszteség mellett! Ha feltesszük a kérdést, hogy milyen magasan tartjuk a szórókeretet permetezés közben, mindenki rávágja, 50 cm-en. Nos, elméletben igen, de a gyakorlatban 70-80 cm sokszor 1 m is megvan az „50 cm”.

Mit jelent a nagyobb távolság? – mindenki tudja – elsodródást! Az elsodródást úgy tudjuk a legegyszerűbben csökkenteni, ha az állományhoz közelebb megyünk. Ezt teszi a Horsch–Leeb permetező is, de azért, hogy ez működjön is, a hagyományos 50 cm távolságban levő fúvókaosztást lecsökkentette 25 cm-re, így kétszer annyi fúvókát találunk a szórókereten, ami biztosítja a tökéletes átfedést.

Az elv a következő: a permetlécseppek a nagy nyomás hatására amint kilépnek a fúvókából 35 cm-ig nagyon stabilak. Ezután a cseppek lassabbak lesznek, és így könnyebben el tudja fújni a szél (= elsodródás) Ha a szórókeret 35 cm-re van a növénytől, akkor a permetlécseppek már bejutottak az állományba, mielőtt elsodródhatnának. Az optimális keresztirányú eloszlás végett a fúvókatávolságot 25 cm-re kell csökkenteni. Általában 80 fokos fúvókát használunk, mivel itt a permetlécseppek nagyobb dinamikával rendelkeznek. Az ultrahang szenzorok segítségére is szükség van a 30 cm-es távolság megtartására.

25 cm-enkénti fúvókaosztás

25 cm-enkénti fúvókaosztás

A Horsch az elsodródás elemzésére saját légcsatornát készített és kielemezte, hogy mi történik akkor, ha a távolság növekszik a célfelület és a fúvóka között. A grafikonon pirossal jelöltük az 50 cm-es célfelületi távolságot, kékkel pedig a 25 cm-es távolságot. 50 cm-es távolságra a célfelülettől, már 1,5 m/s erősségű szél esetén, a kipermetezett anyag 20%-a elsodródik. Ugyanekkora szél esetén a 25 cm-es távolságra és 25 cm-es fúvókaosztásban feleakkora fúvókákkal (finomabb cseppméret) mellett csak 2-3% az elsodródás.

!agronaplo_ujsag_egyben.indd

Mit jelent ez nekünk felhasználóknak? – ha megnézzük, hogy mekkora a növényvédő szer felhasználásunk, és ha annak csak 10–20%-a sodródik el, akkor azt mondhatjuk, hogy épp ennyi pénzt dobtunk ki az ablakon (és ez nem kevés). Ha más szemszögből nézzük, akkor a kijuttatott szer éppen nem oda érkezett, ahova szántuk.

Rozsdamentes acéltartály! – a permetező tartálya teljesen rozsdamentes acélból készül, és a vázat nyeregként fogja körül. Előnyei, hogy nem korrodálódik, könnyen tisztítható, nagyobb dombokon is stabilan vontatható, mivel közel 1000 l permetlé a váz alatt helyezkedik el, így igen alacsony a súlypontja. A vegyszerbemosó is rozsdamentes acélból készül, két sor bemosó fúvóka segíti a vegyszer bekeverését és zsákos anyagok számára egy rácsot is lenyithatunk, amelyre ráhelyezve könnyebb az adagolás. A permetező vezérlése a monitorról történik, de az összes permetező funkció kintről is választható, jól értelmezhető piktogramok jelzik a különböző funkciókat. A minél kevesebb maradék permetlé érdekében a Horsch-Leeb tervezői nem használnak fölösleges csöveket, elektromos szelepek vannak beépítve oda, ahová kell, így a permetezőgép elmosása után csak annyi technikai víz marad, amennyi a centrifugális pumpa futásához szükséges, ez kb. 5 l. A permetező két pumpával van ellátva. A permetezést a centrifugális pumpa végzi, a víz felszívását és a mosási folyamatot egy membránszivattyú látja el.

A mosási folyamat, a CCS rendszer egy gombnyomásra indul. A membránpumpa a tisztavíz tartályból hozza a vizet, a pörgő fúvókákkal átmossa a permetlétartályt és eközben centrifugáló pumpa a tartály oldalán lefolyó levet ki is permetezi. Ez a művelet ciklikusan ismétlődik és az utolsó ciklus után az egész gép tiszta. A CCS rendszer nagyon egyszerű és gyors átállást biztosít különböző kultúrák és vegyszerek között.

Azt tudjuk, hogy a legoptimálisabb permetezési idő reggel korán és késő este, ill. éjszaka van. A Horsch permetezőgépeket fel lehet szerelni LED-es fényszóróval, amely a szórókeretet alulról világítja meg, így tökéletesen látni a permetléfüggönyt. A reflektort minden egyes fordulóban automatikusan tisztítjuk, így akár egész napos munka után sem ragad rá szennyeződés.