Az új rendelet értelmében kizárólag olyan élelmiszer csomagolásán helyezhető el "magyar termék" felirat, vagy magyar származását bármi más módon tartalmazó állítás, ha az magyar alapanyagból, Magyarországon készült. Vagyis a növényi eredetű élelmiszer alapanyagait belföldön termesztették, a vadon termő növényt pedig Magyarországon gyűjtötték, kezelték, csomagolták. Az állati eredetű élelmiszerekhez felhasznált állatok itt születtek, azokat határokon belül tenyésztették, dolgozták fel, a halakat honi vizekből fogták ki, a vadakat pedig Magyarországon ejtették el. "Hazai terméknek" akkor nevezhető az élelmiszer, ha összetevőinek legalább ötven százaléka magyar, és a feldolgozás minden egyes lépése Magyarországon történt. "Hazai feldolgozású termékek" körébe tartoznak a Magyarországon feldolgozott, de többségükben import eredetű összetevőket tartalmazó élelmiszerek is.
A szigorúbb feltételek határozottan jobb tájékozódást tesznek lehetővé a fogyasztók számára, azonban vélhetően sokak szeme kerekedik majd el, mikor jópár tradícionálisan magyarnak hitt termék mítosza foszlik szét. Egyelőre azonban még váratni fog magára a sokk, hiszen az új rendelet szerint nem megfelelő jelöléssel ellátott termékek kifuttatására az év végéig kaptak haladékot az üzletek.