A most elkészült, hivatalos útmutató célja, hogy segítséget nyújtson a vállalkozások számára a biztonságos termékek előállításához, forgalmazásához szükséges jelölési követelmények hatósági szempontból is sikeres teljesítéséhez. Tartalma a szeszes italokra alkalmazandó jelölési rendelkezések gyakorlati magyarázatára korlátozódik, különösen az "előírt nevek", az "összetett kifejezések", az "utalások", a "keverékek" és az "elegyek" használata tekintetében. Nagy előnye, hogy a szemléltetés kedvéért több, gyakorlatias példát is bemutat, melyek segítségével könnyebb az eligazodás a bonyolult címkézési szabályok között.
Ahogy a rendelet, úgy az útmutató esetében is érvényes, hogy az a szeszes italoktól eltérő élelmiszerekre is vonatkozik. Arra az esetre is léteznek ugyanis előírások, amikor valamilyen egyéb élelmiszer jelölésén a meghatározott szeszesital-kategóriákba tartozó előírt névre vagy szeszes italok egy vagy több földrajzi jelzésére utalnak (például tojáslikőrös torta, rummal töltött csokoládé, rumízű jégkrém, Scotch Whisky ízesítésű csokoládé, Kecskeméti barackpálinkával töltött cukorka, stb.).