A kormány adómódosítási csomagja szerint magánfőzés keretében saját fogyasztásra ezután - ezer forintos éves jelképes adó megfizetése mellett - évi 50 liter párlatot lehetne előállítani, de korántsem egyértelmű, hogy az 50 literes korlát milyen térfogatszázalékos italokra terjedne ki. Pálinkapiaci szakértők a kormányzati elképzeléseket úgy értelmezik, hogy - hasonlóan az eddigi szabályozáshoz - az 50 literes mennyiség 86 térfogatszázalékos párlatokra vonatkozna, vagyis magánfőzéssel, házilag évente 86 liter 50 fokos párlatot lehetne készíteni.
A változtatásokkal jelentősen csökkenne a magánfőzéssel előállítható párlatmennyiség, amely eddig évi maximum 200 liter lehetett. Ez - 86 térfogatszázalékos alkoholtartalmat alapul véve - 344 liter 50 fokos pálinkának felelt meg, amelyből mostanáig 86 liter, saját fogyasztásra szánt párlat lehetett adómentes. A 200 literes felső korlát zsugorodna tehát a jövő évtől 50 literre, az adómentesség pedig ezer forintos éves jelképes adóra változna.
További szigorításként ezentúl házilag csak azok főzhetnének pálinkát, akik ténylegesen gyümölcstermelők, vagyis az alapanyagot vásárlással megszerző személyek - akiket az eddigi szabályozás gyümölcstulajdonosokként említett - már nem élhetnének az otthon főzés lehetőségével. Az új szabályozás tehát drasztikusan szűkítené a házi párlatfőzésre jogosultak körét, hiszen eddig minden gyümölcstulajdonos készíthetett otthon saját párlatokat. Ugyanakkor a gyümölcstermesztők is csak akkor lehetnének magánfőzők, ha desztilláló berendezéseiket az önkormányzati hatóságoknál előzőleg regisztráltatják.
A "szimpla" gyümölcstulajdonosok bérfőzetéssel készíttethetnének maguknak pálinkát, itt azonban jóval nagyobb adóemelés következne be. Eddig - hasonlóan a házi pálinkafőzéshez - 86 liter, 50 fokos bérfőzetett pálinkára adómentesség volt érvényben, mostantól viszont 50 százalékos adófizetési kötelezettség lépne életbe. A jövedéki adó mértéke egy hektoliter, száz térfogatszázalékos párlatra 333 385 forint, ennek 50 százaléka pedig 167 000 forintot tesz ki. Ezt 50 fokos pálinkára átszámítva hektoliterenként 83 500 forint adódik, vagyis a bérfőzetett, 50 fokos pálinkákra 86 literes mennyiségig literenként 835 forintot kellene fizetni, az e feletti mennyiségeket pedig már a teljes jövedéki adó terhelné.
Az agrarszektor.hu a benyújtott javaslatokról a Nemzetgazdasági Minisztériumtól kért hivatalos értelmezést, de a tárca egyelőre nem adott tájékoztatást az ügyben. Úgy tudjuk, a bérfőzők máris aggályosnak tartják a terveket, mert számukra hátrányos lehet, hogy a bérfőzetéssel előállított párlatokat - 50 literes, 86 térfogatszázalékos mennyiségig - 50 százalékos adó sújtaná, míg a házi főzésnél csak az ezer forintos éves adót kellene megfizetni.
Mint ismert, a 2010-ben hatályba léptetett párlatszabályozáson most azért kell változtatni, mert az Európai Bíróság áprilisban kimondta, hogy Magyarország megsértette az uniós jogszabályokat. A testület megállapítása szerint Magyarország kötelezettségszegést követett el, amikor a házilag készített és bérfőzetett párlatokra adómentességet biztosított. A parlamenthez most benyújtott kormányelképzelések drasztikus visszalépést tükröznek az eddigi szabályozáshoz képest, és az adómentességre épülő "pálinka szabadságharc" végét jelentik. A beterjesztett javaslatok jobban igazodnak más uniós tagországok hasonló előírásaihoz, ezért vélhetően megfelelnek az áprilisban zárult bírósági pert elindító Európai Bizottság elvárásainak is.