Tejválság: magyar gazdák is tüntetnek Brüsszelben

agrarszektor.hu
Magyar tejtermelők is részt vesznek azon a brüsszeli demonstráción, amelyet európai érdekképviseletek szerveznek szeptember 7-re, az uniós mezőgazdasági és halászati tanács rendkívüli ülésének idejére. Az elégedetlenséget az okozza, hogy az EU-s - így a magyarországi - tejárak az idén drasztikusan csökkentek az uniós tejkvóták eltörlése és a túltermelés miatt, az árzuhanás pedig már a tejtermelés jövedelmezőségét is veszélyezteti.

Demonstrációt szervez Brüsszelben a tejpiaci válság miatt szeptember 7-re az Európai Tejtanács (EBM), illetve az európai termelőket és szövetkezeteket tömörítő Copa-Cogeca. A tüntetést arra az időpontra időzítik, amikor az uniós agrárminiszteri tanács rendkívüli ülést tart. A szervezetek ma jelentik be a demonstráció részleteit, illetve elemzik a kialakult helyzetet.

A magyar tejtermelők is csatlakoznak a tiltakozáshoz - tudta meg terméktanácsi forrásokból az agrárszektor.hu. Körülbelül tizenöt gazdálkodó képviseli majd - terméktanácsi és kamarai közreműködéssel - a magyar állattartókat a megmozduláson.

Mint ismert, az állattartók az elmúlt hetekben már több tagországban is megmozdulásokat tartottak a tejpiaci nehézségek miatt. A mai válságot az EBM szerint az okozza, hogy több tagállamban is 25 cent/ liter felvásárlási áron értékesítetik a termelők a tejet, miközben egy liter tej előállítása 40 centnél is többe kerül. Az uniós tejkvóta áprilisi eltörlése után ugyanis nagy mennyiségű piaci felesleg halmozódott fel, ez pedig drasztikus árcsökkenést okozott. Hasonló a helyzet Magyarországon is, mivel nálunk az önköltség literenként 90-100 forint körül mozog, miközben a felvásárlási átlagár csak 70-75 forint körül alakul, így a tejtermelés sok gazdánál az uniós támogatásokkal együtt is veszteségessé vált.

Az EBM úgy véli, cselekedni kell, és a politikusoknak, gazdáknak és törvényalkotóknak együtt kellene kidolgozniuk egy olyan válságmechanizmust, amely hosszú távon segít a szektor szereplőinek. A Copa-Cogeca ehhez hozzáteszi, hogy az unióban sok termelőnek kell(ett) felhagynia a gazdálkodással, mivel az eddigi brüsszeli intézkedések nem kompenzálják a gazdák bevételkiesését.

Mint ismert, a hazai piaci szereplőket tömörítő Tej Terméktanács nemrég tizenkét pontos javaslat- és követeléscsomagot nyújtott át a kormánynak. Az intézkedések egyik eleme az a tejpor-felvásárlási akció lett volna, amelyet a kormány még májusban jelentett be, de máig nem történt semmi. Az agrárszektor.hu információi szerint azért nem, mert a kabinet brüsszeli állásfoglalást kért az ügyben, az Európai Bizottság pedig az elképzeléseket végül tiltott állami támogatásnak minősítette.

 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?