Megszületett a döntés: ezek lettek a legjobb pálinkák

agrarszektor.hu
A hétvégén Gyulán rendezték Magyarország egyik legnagyobb pálinkafesztiválját. Az idén 18. alkalommal megrendezett eseményen az egyik legjelentősebb hazai párlatversenyre is sor került.

18. alkalommal rendezték meg Gyulán Magyarország egyik legfontosabb pálinkafesztiválját, amelyhez Brillante-2017 elnevezéssel párlatverseny is kapcsolódott.

A versenyre 17 kereskedelmi főzde nevezett összesen 158 mintával. A 24 tagú szakmai zsűri vakkóstoláson a harmónia és az utóérzet mellett a tisztaságot, karaktert, szájérzetet is pontozta. A legjobb kereskedelmi főzde címet a Szicsek Pálinkafőzde nyerte, a legjobb kereskedelmi pálinka a cég 2015-ös évjáratú piros vilmoskörtéje lett.

A Békés megye pálinkája címet 2017-ben a békéscsabai Árpád Pálinkákat gyártó Kisrét Manufaktúra Kft. Piros Vilmoskörte pálinkája nyerte - az agrárszektor.hu helyszíni tapasztalatai szerint a fesztivál egyik kiemelt területén standot állító Árpád pálinkák kimondottan népszerűek voltak a látogatók körében, olyannyira, hogy a piros vilmoskörtéből vasárnap estére teljesen ki is fogyott a főzde.

Lapunknak több pálinkafőzde is úgy nyilatkozott, hogy a fesztivál látogatói kimondottan keresik a különleges, szokatlan ízeket. A standoknál a berkenye, a madárberkenye, a mák, a kiffer körte, vagy az erdei som mellett olyan különlegességeket is kóstolhattak, mint a bodzavirág, vagy az ananász. A korábbi években népszerű zöldségpárlatokat (például céklapárlat) több standnál is kínálták.

Megfigyelhető volt az is, hogy több főzde is jelentkezett kimondottan erősnek számító, 60% alkoholfok feletti párlatokkal. Mint megtudtuk, sokan keresik ezeket a pálinkákat a kereskedelmi forgalomban is. Több kiállító is beszámolt arról, hogy az elmúlt években határozott trendnövekedést tapasztalnak a minőségi pálinkáknál, részben a kiskereskedelemben, részben a HORECA-szektorból. Utóbbiról elmondták, hogy fontos a folyamatos kapcsolat kiépítése az éttermekkel, szórakozóhelyekkel, ezért előfordul, hogy képzéseket is tartanak a szakácsoknak, sommeliereknek.

Az agrárszektor.hu kedvence idén a szentesi Alexander főzde birspálinkája és Demona fantázianevű (feketeribiszkéből és szilvából készült) házasítása volt. Míg előbbi a birs alma és körte kiemelkedően gyümölcsös, befőttre emlékeztető illatát és ízjegyeit hordozta, addig utóbbi a két gyümölcs karaktereit együtt, egymást erősítve jelentett meg, illatában pedig virágos, kiemelkedően fűszeres jegyeket hordozott.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?