Bővítenék, korszerűsítenék és ipari környezetbe telepítenék át az eddigi garázsműhelyekből termelő egységeiket a kisüzemi sörfőzdék. Ehhez komplex segítséget várnak a kormánytól, a műszaki-technológiai fejlesztésekhez szeretnének ahhoz hasonló segítséget kapni, mint amilyet korábban a borászok és a pálinkafőzők kaptak - mondta Gyenge Zsolt, a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének (KSE) elnöke egy szakmai konferencián. Szerinte a multinacionális sörgyártók piackorlátozó szerződései ellen is fel kell lépni. Ezek ugyanis -tette hozzá- mind a magyar, mind az uniós jogszabályokkal szembemennek, és lehetetlenné teszik a kisüzemi főzdék termékeinek piacra jutását.
A magyarországi főzdék csaknem 300 különböző fajta sört állítanak elő. Tavaly 57 ezer hektolitert gyártottak, piaci részesedésük egy százalék alatti - ismertette a 43 kisüzemi sörfőzdét tömörítő érdekvédő szervezet elnöke, aki azt prognosztizálja, hogy idén elérik az egy százalékos határt.
A kisüzemek hektoliterre vetítve több munkatársat alkalmaznak, mint egy multinacionális gyártó, átlagosan 10-16 embert foglalkoztatnak, így körülbelül ezer embernek ad munkát a 60-65 magyarországi főzde. A logisztikában további körülbelül ötszázan dolgoznak - tette hozzá Gyenge Zsolt.